Sari direct la conținut

Au început audierile în cazul pacienților care au murit la ATI la Spitalul Sf. Pantelimon după ce s-ar fi redus doza de Noradrenalină / Cadavrele ar putea fi deshumate / Patru anchete în desfășurare

HotNews.ro
Spitalul de Urgență Sfântul Pantelimon din București, Foto: AGERPRES
Spitalul de Urgență Sfântul Pantelimon din București, Foto: AGERPRES

Anchetatorii au început vineri dimineață audierile în dosarul penal deschis în urma acuzațiilor lansate de un asistent medical că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Sf. Pantelimon din București ar fi decedat „circa 20 de pacienți” cărora le-ar fi fost redusă doza de Noradrenalină, medicament care îi ține în viață pe bolnavii intubați.

Pacienții decedați au vârste cuprinse între 49 și 92 de ani.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului București, Alexandru Anghel, a declarat pentru HotNews.ro că audierile au început la ora 9.00, la Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei.

Conform sursei citate, au fost chemate la audieri trei asistente medicale.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că ar fi luată în calcul și varianta deshumării pacienților decedați în acea perioadă, „dacă va fi necesar”.

Tot vineri, la Spitalul Pantelimon a ajuns o echipă a Corpului de Control al ministrului Sănătății, însoțită de un reprezentant al Colegiului Medicilor București.

La acest moment, sunt în desfășurare patru anchete în acest caz – a Parchetului Tribunalului București, a Ministerului Sănătății, a spitalului și a Colegiului Medicilor București, care a anunțat că „s-a autosesizat şi a demarat cercetarea coordonată de Departamentul de Jurisdicţie Profesională”.

Rafila merge și el la Spitalul Sf. Pantelimon

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat vineri că merge la Spitalul Sf. Pantelimon, spunând că va sta de vorbă cu echipa de control și cu conducerea spitalului, pentru a vedea dacă sunt elemente care pot să pună sub îndoială calitatea actului medical.

El a spus că va fi făcută o statistică a deceselor la mai multe spitale de urgență, pentru a putea compara numărul pacienților morți.

„Vreau să ştiu exact cum se desfăşoară activitatea în această secţie de terapie intensivă şi dacă sunt elemente care pot să pună sub îndoială calitatea actului medical. O să mă duc împreună cu doamna preşedintă a Colegiului Medicilor din Bucureşti, pentru că dânsa împreună cu mine are două tipuri de responsabilităţi. Avem o responsabilitate, prima, pentru pacienţi – şi să fie clară chestiunea asta. Noi răspundem pentru calitatea îngrijirilor şi pentru siguranţa pacienţilor. Şi cea de-a doua, care este la fel de importantă, este legată de prestigiul profesional şi de siguranţa exercitării profesiei de către medici”, a explicat el.

Un asistent medical a reclamat că „în jur 20 de pacienți” internați în ATI la Spitalul Sf. Pantelimon ar fi murit în doar 3 zile prin reducerea dozei de Noradrenalină

Parchetul Tribunalului București a deschis dosar penal în acest caz pentru infracțiunea de omor.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului, Alexandru Anghel, a declarat joi pentru HotNews.ro că instituția a primit o sesizare prin e-mail, apoi procurorii au luat legătura cu persoana respectivă. Aceasta a reclamat că în perioada 4-7 aprilie la Secția ATI a Spitalului Pantelimon ar fi murit 20 de pacienți. Cel care a făcut sesizarea a susținut că decesele au fost cauzate de reducerea dozei de Noradrenalină, a mai precizat procurorul.

De asemenea, Ministerul Sănătății a anunțat că a decis trimiterea Corpului de Control la Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon, după ce „managerul spitalului a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informații provenite de la un asistent medical (nenominalizat) că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament”. Și Parchetul a deschis dosar penal pentru infracțiunea de omor, în urma unei sesizări privind decesul a 20 de pacienți, cărora le-ar fi fost redusă doza de Noradrenalină.

„În urma sesizărilor primite de la directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon care se refereau la împiedicarea exercitării atribuților sale în cadrul spitalului, ministrul Sănătății a decis trimiterea Corpului de Control pentru verificarea aspectelor sesizate”, a anunțat instituția condusă de Alexandru Rafila.

Potrivit Ministerului Sănătății, joi, 11 aprilie, managerul Spitalului Sf. Pantelimon „a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informații provenite de la un asistent medical (nenominalizat), că în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secției ATI ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament”.

Conducerea spitalului „a alcătuit o comisie formată din medici din alte secții care să verifice aspectele sesizate. De asemenea, și Corpul de Control al Ministrului Sănătății se va implica în verificarea acestor acuzații grave legate de siguranța pacienților”.

Ministrul Sănătății: Este o acuzație venită la mâna a doua

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că acuzațiile sunt extrem de grave, dar că „nu pot fi trase concluzii pripite”: „Nu este vorba despre o acuzație asumată, ci este o acuzație venită la mâna a doua, nu cunoaștem cine este autorul. S-a făcut și sesizare penală si cu siguranță vom colabora cu Parchetul”.

Ministrul Sănătății s-a referit la această situație și la începutul ședinței de joi a Guvernului, care a început la ora 18.00, el spunând că „deocamdată discutăm doar despre o sesizare, nu despre o situație care se și întâmplă în realitate”: „Corpul de control al ministrului va fi prezent acolo. De asemenea, am rugat ca un reprezentant al Colegiului Medicilor să meargă acolo cu echipa. În plus, s-a dispus o anchetă internă. Până în momentul de față nu putem avea niciun comentariu (..) O astfel de sesizare în care nu avem nici numele persoanei care a făcut acestă sesizare.. nu putem face altceva decât să investigăm”.

Anunțul Ministerului Sănătății a venit după ce publicația Cetățeanul.net a scris, citând surse din spital, că medicii din secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon ar fi micșorat deliberat doza de Noradrenalină prescrisă pacienților, cu scopul de a elibera paturile din secție.

Ce spune conducerea Spitalului Sf. Pantelimon

Managerul Spitalului Pantelimon din București, Bogdan Socea, a reacționat, joi, spunând că „este greu de crezut” că s-ar fi întâmplat ceea ce a reclamat un asistent medical.

El a spus că în cele trei zile s-au înregistrat 19 decese la secția ATI, dar că niciun medic nu a reclamat nimic suspect, fiind vorba despre pacienți cu multiple afecțiuni.

Potrivit acestuia, a fost constituită o comisie medicală care va verifica toate acuzațiile.

Managerul spitalului a demontat ipoteza în care doza de Noradrenalină le-ar fi fost redusă pacienților pentru că spitalul nu ar fi avut cantitatea necesară.

„Am demontat suspiciunea că nu era suficient. Erau suficiente doze de Noradrenalină (…) Este un medicament care menține tensiunea în cazul pacienților aflați în stare gravă. Îi ține în viață pe pacienții intubați (…) Este greu de crezut că s-ar fi putut întâmpla așa ceva”, a mai spus Socea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro