Sari direct la conținut

Au început negocierile pentru șefia Comisiei Europene / Parlamentul European insistă pentru desemnarea unui Spitzenkandidaten

HotNews.ro
Au început negocierile pentru șefia Comisiei Europene / Parlamentul European insistă pentru desemnarea unui Spitzenkandidaten

Negocierile pentru desemnarea noilor lideri ai instituțiilor europene s-au transformat marți în dispute între șefii de stat și de Guvern și Parlamentul European, iar rezultatul acestei lupte pentru putere este nesigur, scrie AFP.

Confruntarea principală vizează șefia Comisiei Europene, deoarece cel care va fi ales va trebui să obțină susținerea șefilor de stat și de guvern și majoritatea absolută în Parlamentul European, respectiv 376 de voturi.

Grupurile politice din Adunare care și-au desemnat candidații, „Spitzenkandidaten”, iar șefii acestor grupuri au refuzat marți orice candidatură externă, într-o declarație adoptată cu puțin timp înainte de o reuniune a șefilor de stat și de guvern la Bruxelles.

Grupul liberal, din care vor face parte grupul președintelui francez Emmanuel Macron dar și USR, a refuzat însă să susțină această linie. Dar semnatarii – PPE (dreapta), Socialiștii, Verzii – au un număr de 395 de fotolii și pot marginaliza familia liberală.

Poziția Parlamentului a fost transmisă președintelui Consiliului, Donald Tusk. Acesta îl va prezenta liderilor europeni în cadrul summitului extraordinar organizat pentru a analiza lecțiile de la europarlamentare, marcate de o participare de peste 50%, procent care întărește legitimitatea Parlamentului European.

Donald Tusk va avea la dispoziție mai puțin de o lună pentru a ajunge la un acord, înaintea summitului din 20-21 iunie.

„Games of Thrones va reîncepe”, a prezis duminică unul dintre pretendenții la șefia Comisiei Europene, olandezul Frans Timmermans, liderul socialiștilor.

Referința pare de prost augur, în condițiile în care celebrul serial este o înșiruire de trădări, comploturi și masacre a căror rezolvare a dezamăgit numeroși fani.

Evitarea unei crize

Partidul Popular European (PPE), dreapta pro-europeană, revendică președinția executivului bruxellez pentru candidatul său, bavarezul Manfred Weber. Dar acesta nu are asentimentul Consiliului și nu este sigur nici pe majoritatea Parlamentului.

Șapte din cei opt șefi de stat sau de guvern din PPE și-au afișat susținerea pentru Weber, înaintea summitului.

„Manfred Weber este în poziția de lider și îl vom ajuta să obțină majoritatea în Parlamentul European”, a anunțat luni șefa partidului conservator german CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer.

Mai mulți lideri vor încerca să convingă PPE să renunțe la candidatul său pentru a evita o criză. Francezul Emmanuel Macron conduce rebeliunea, dar nu va merge până la un vot în care Franța se va opune Germaniei, spune un oficial european.

Președintele francez contează pe susținerea a opt șefi de stat sau de guvern din familia liberală și încearcă să obțină sprijinul altor cinci lideri socialiști.

Acesta a luat cina luni seara la Paris cu premierul spaniol Pedro Sanchez, care a câștigat scrutinul din Spania.

Cinci instituții își schimbă șefii

Președintele francez va avea o întrevedere înaintea summitului cu Angela Merkel, care l-a susținut pe Manfred Weber în timpul campaniei dar care nu s-a declarat favorabilă sistemului „Spitzenkandidat”.

Cinci instituții își vor schimba conducerea în lunile următoare: Parlamentul, la începutul lui iulie, Comisia, Înaltul reprezentat pentru diplomație și Banca Centrală Europeană în noiembrie, Consiliul la începutul lui decembrie. Un puzzle care trebuie să reprezinte un fin dozaj între țările mari și cele mici, Est/Vest și paritate bărbați/femei.

Șansele lui Frans Timmermans și Margrethe Vestager de a prelua șefia Comisiei sunt nule dacă PPE menține candidatura lui Manfred Weber.

Dar candidatul PPE va trebui să renunțe dacă nu obține majoritatea absolută, au declarat pentru AFP mai mulți lideri din această familie. PPE s-ar putea atunci decide să îl susțină pe Frans Timmermans în fața lui Margrethe Vestager, a lăsat să se înțeleagă Manfred Weber.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro