Sari direct la conținut

Audierea in PE a comisarului desemnat Dacian Ciolos, privita cu optimism la Bruxelles

HotNews.ro

Dacian Ciolos va fi audiat de comisia de agricultura si dezvoltare rurala din parlamentul European vineri, 15 ianuarie, incepand cu ora 10, ora Bucurestiului. Atat surse parlamentare, cat si din Comisia Europeana, au spus pentru HotNews.ro ca audierea ar trebui sa fie un succes, intrucat Ciolos este extrem de bine pregatit profesional, iar la chestiunile spinoase care ar putea aparea in mod cert are deja raspunsuri.

Dacian Ciolos este privit ca un tehnocrat si un specialist pe agricultura, asa incat nu se anticipeaza ca vor exista probleme la audierile lui. Ideea este insa ca probabil eurodeputatii britanici, austrieci si olandezi s-au pregatit sa il bage in corzi privind Politica Agricola Comuna si reformarea ei. Ciolos va trebui sa prezinte viziunea sa asupra PAC dupa 2013, finantarea acestei politici si procentul din bugetul UE care considera Ciolos ca ar trebui sa ii revina, precum si dimensiunea contributiilor statelor membre in cofinantarea PAC. Mai mult, eurodeputatii vor fi probabil curiosi sa stie in ce mod va vedea Dacian Ciolos cooperarea cu Parlamentul European.

Surse din parlamentul European si din Comisie consultate de HotNews.ro spun ca nu anticipeaza o audiere cu probleme, „desi dupa episodul Jeleva orice este posibil”. Insa ele considera ca expertiza lui Dacian Ciolos pe agricultura il va ajuta sa faca fata cu succes celor trei ore de audieri. Partea mai spinoasa a dialogului cu eurodeputatii ar putea-o constitui aceea in care, probabil, va fi chestionat de gestionarea fondurilor europene pe agricultura, vorbindu-se despre faptul ca fonduri SAPARD au fost inghetate – din cauza unor iregularitati privind procedurile de la agentia de plati – in timpul mandatului sau ca ministru al Agriculturii.

O alta chestiune care se anticipeaza ca i se va cere sa o lamureasca este relatia sa cu Franta, apropierea sa de Franta si faptul ca Romania a obtinut acest portofoliu gratie sprijinului major al Frantei si au existat voci, mai ales britanice, dar nu numai, care sustin ca Franta a obtinut doua portofolii, prin incredintarea celui al agriculturii Romaniei si lui Dacian Ciolos. Comisarul roman desemnat a studiat in Franta si s-a specializat acolo pe domeniul de care s-a ocupat. CV-ul atasat articolului arata tot parcursul sau academic. Altfel, despre Ciolos se spune ca nu are schelete ascunse in dulap.

In cazul in care primeste avizul Parlamentului – si nu exista niciun dubiu ca nu l-ar primi – Ciolos va avea de gestionat un domeniu care se anunta conflictual in urmatorii ani. In plus, anual 41% din bugetul UE este alocat deocamdata agriculturii. Tocmai de aceea se anticipeaza ca audierea sa suscita un interes special atat din partea presei internationale, cat si a actorilor din domeniu – fermieri si industria agro-alimentara.

Prioritatile si planurile lui Ciolos

Dacian Ciolos a schitat cateva idei asupra politicii pe care o va coordona si asupra planurilor sale in calitate de comisar european in raspunsurile la chestionarul scris trimis Parlamentului European. El a indicat trei obiective: o agricultura europeana sustenabila, orientarea productiei agricole spre cerintele pietei si o politica de dezvoltare rurala mai puternica. Ciolos este partizanul mentinerii in continuare a platilor directe, insa fermierii vor trebui conditionati de folosirea terenului agricol, si crede ca este necesara o dezbatere privind conditiile de distribuire a ajutoarelor pentru fermieri si impartirea acestora in categorii.

Comisarul desemnat are in vedere conectarea mai buna a productiei agricole la cerintele pietei si vrea sa gandeasca niste mecanisme de protectie a fermierilor in situatii de criza, cum a fost anul trecut al celor din sectorul lactatelor.

In privinta unei puternice politici de dezvoltare rurala, el crede ca trebuie sprijinite investitiile in mediul rural, inovarea si diversificarea oportunitatilor economice.

Odata ajuns comisar, Ciolos isi propune lansarea unui proces de consultare cu toate partile – guvernamentale si non-guvernamentale – care sunt afectate de modificarea PAC, a unei legislatii privind promovarea, etichetarea si insemnele de calitate ale produselor agricole, precum si monitorizarea preturilor la alimente si a situatiei din sectorul lactatelor.

El vrea sa vada in ce masura resursele pentru schimbarea climatica se adreseaza si fermierilor si sa le promoveze si isi propune simplificarea CAP si reducerea poverii administrative si a birocratiei in ce priveste platile directe si fondurile destinate dezvoltarii rurale.

Pana la publicarea acestui articol HotNews.ro nu a reusit sa il contacteze pe comisarul desemnat pentru a afla cum a pregatit audierea, insa surse europene au declarat ca acesta a vorbit cu toate partile – prietene si ostile -, si-a facut un lobby intens in toate grupurile politice din Parlamentul European si a reusit sa isi prezinte viziunea si obiectivele „celor care conteaza in audierea de maine”.

Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala care il va audia pe Ciolos este prezidata de socialistul italian Paolo de Castro, in timp ce PDL-istul Rares Niculescu este vicepresedinte. Din Comisie mai fac parte social-democratele Viorica Dancila si Daciana Sarbu (supleant), precum si Gigi Becali.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro