Sari direct la conținut

​AUDIO Comisia Europeana, despre intreruperea finantarilor europene: Am blocat temporar plata unor proiecte in valoare de 800 milioane euro. Cand apar probleme la procedurile de achizitie, analizam activitatea autoritatii de management

HotNews.ro

Reprezentantii Comisiei Europene au explicat pentru HotNews.ro de ce a fost suspendata temporar plata a 800 milioane euro in cadrul Programului Operational Regional. Ton van Lierop, reprezentant al Comisiei, a declarat ca auditul a vizat nu numai licitatiile organizate de institutiile judetene, dar si activitatea Autoritatii de Management a POR. “In general, proiectele sunt supervizate de autoritatea de management. Cand apar probleme la procedurile de achizitie, analizam activitatea autoritatii de management”, a declarat Ton van Lierop. In Romania, Autoritatea de Management a Programului Operational Regional este o institutie in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

  • Vezi in text si cazul altor state pentru care CE a decis suspendarea temporara a platilor.

Ton van Lierop, comunicator in cadrul Comisiei Europene, a explicat intr-un interviu pentru HotNews.ro cum a decis Comisia sa suspende platile pentru Romania si ce aspecte s-au luat in calcul. Asculta interviul si citeste mai jos transcriptul:

Interviu Comisia Europeana by Biro Attila

HotNews.ro: Pentru cate contracte si care este suma totala pentru care a decis Comisia sa intrerupa platile?

Ton van Lierop: In primul rand, pot sa va confirm ca, intr-adevar, Comisia a blocat temporar platile. Repet, este vorba de o blocare temporara, ceea ce inseamna ca, in acest moment, banii nu sunt pierduti. Noi am cerut autoritatilor romane sa ne furnizeze in urmatoarele doua luni mai multe informatii. In cele doua luni, autoritatile din Romania ar trebui sa ne indice precis ce vor face pentru a rezolva problemele pe care le-am semnalat si pentru a ridica acesta blocada. Suma totala este de 800 milioane euro, dar nu pot sa va spun despre cate contracte este vorba.

HN.: Ce nereguli a descoperit auditul Comisiei Europene in Romania?

T.V.L.: Nu discutam de nereguli, ci mai degraba de faptul ca noi avem anumite intrebari despre management, control, gestiune a fondurilor sau ar putea fi vorba de proceduri administrative, dar nu pot sa intru in detalii pana ce nu sunt finalizate toate procedurile. Ce pot sa va spun este ca intreruperea platilor este posibila de anul trecut. Este un nou mecanism al Comisiei Europene. Acest mecanism a fost utilizat de peste 40 de ori. Nu este o procedura neobisnuita, a fost utilizata in Germania sau Anglia.

HN.: Guvernul Romaniei a facut public faptul ca auditul CE ar fi gasit nereguli la procedurile de achizitie in patru judete: Buzau, Ilfov, Tulcea si Teleorman.

T.V.L.: Dupa cum va spuneam, exista o serie de motive pentru care a fost decisa blocarea temporara a platilor. Intr-adevar, are legatura cu managementul, are legatura cu alocarea banilor sau procedurile de achizitie.

HN.: Dar auditul a identificat probleme numai la nivel local sau au fost gasite nereguli si la nivelul autoritatii de management?

T.V.L.:In general, proiectele sunt supervizate de autoritatea de management. Cand apar probleme la procedurile de achizitie, analizam activitatea autoritatii de management.

HH.: Adica la nivelul autoritatii de management si la nivel de minister?

T.V.L.:Luam in calcul un spectru mai larg, dar nu pot sa intru in detalii pentru ca dorim sa asteptam rezultatele acestui proces de informare.

HN.: De ce ati decis acesta perioada de doua luni si nu direct o suspendare a platilor pentru sase luni?

T.V.L.: Sunt diferite motive. Credem ca, in acest caz, in cele doua luni ne pot fi furnizate informatiile cerute. In aceste doua luni, autoritatile trebuie sa ne spuna ce vor face pentru a remedia problemele si sa raspunda la intrebarile noastre.

HN.: Dar ce pot face autoritatile romane, pentru ca vorbim de licitatii adjudecate, de contracte poate unele finalizate?

T.V.L.: Nu putem discuta teoretic despre ce si cum se va intampla pe viitor. Cert este ca intotdeauna autoritatea de management are obligatia sa se asigure ca toate regulile sunt respectate, inclusiv cele privind procedurile de achizitie. Iar cofinantarile din fondurile europene sunt platite numai daca regulile sunt respectate.

HN.: Dupa aceste doua luni, asteptati un fel de raport din partea autoritatilor din Romania? Ce se intampla dupa aceste doua luni?

T.V.L.: Asteptam raspunsuri la intrebarile noastre si modalitati de remediere a problemelor indicate. Apoi vom lua o decizie. Nu putem sa ne antepronuntam. Nu stim ce se va intampla; trebuie sa vedem raspunsurile date de autoritatile romanesti.

HN.: Dar ce se poate intampla in cel mai rau caz?

T.V.L.: In cel mai rau caz, daca informatiile si solutiile propuse nu sunt satisfacatoare, atunci sigur ca finantarile vor fi pierdute. Dar nu putem sa anticipam. Nu putem spune ca aceste fianantari sunt pierdute. Trebuie sa asteptam finalul acestui proces. Dar daca suntem satisfacuti de raspunsurile primite de la autoritatile din Romania, atunci sigur ca vom relua platile.

HN.: A sesizat Comisia Europeana si autoritatile judiciare din Romania, si ma refer aici la Directia Nationala Anticoruptie? A fost trimisa o astfel de sesizare?

T.V.L.: Am informat omologii nostri din Romania cu care discutam in mod obisnuit. Nu pot sa va spun mai multe. Blocarea temporara a platilor este o practica obisnuita. Ne adresam in general autoritatilor abilitate.

HN.: Deci nu ati sesizat DNA?

T.V.L.: Am informat omologii nostri din Romania cu care discutam in mod obisnuit. Atat pot sa va spun.

Ce s-a intamplat in alte tari si UE? O analiza a publicatiei Europeanvoice din februarie 2011 arata ca, anul trecut, Comisia Europeana a decis sa suspende temporar platile pentru 51 de programe regionale in valoare totala de 2,16 miliarde euro. Potrivit publicatiei, “Spania a avut cel mai mult de suferit in urma suspendarii platilor”. Pentru Spania, Comisia a suspendat, in februarie 2010, plati in valoare de 1,48 miliarde euro pentru 21 de proiecte regionale. In mai 2010 insa, platile au fost reluate dupa ce guvernul spaniol a implementat recomandarile Comisiei Europene. Platile au fost suspendate temporar si in Ungaria, Portugalia, Germania, Bulgaria, Italia si Anglia. Pentru Germania, au fost blocate temporar plati in valoare de 175 milioane euro, iar in Anglia, suma blocata temporar a fost de 184 milioane euro, platile fiind reluate dupa cateva luni. Vezi aicianaliza Europeanvoice.

Vezi si cum explica Elena Udrea blocarea temporara a platilor de catre Comisia Europeana

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro