Sari direct la conținut

​Audio: Cum explica un primar PDL din Bistrita-Nasaud ca a acordat un contract de 400 000 de euro in urma unei licitatii suspecte de trucaj. Plus un mesaj pentru reporterii HotNews.ro: “F..u-va soarele vost' de..”

HotNews.ro

Primaria comunei Magura Ilvei din judetul Bistrita-Nasaud a legitimat o licitatie in valoare de 400.000 de euro care este suspecta de trucaj. Caietul de sarcini al licitatie pastreaza semnatura electronica a companiei Blom Romania, compania care a castigat licitatia. Intrebat de ce nu a oprit licitatia dupa ce cazul a fost facut public de HotNews.ro aici, primarul a declarat sec: “Sa anulez licitatia? Nu am nici un motiv. A… povestea aia cu semnatura electronica? Nu reprezinta motiv de anulare”. In finalul conversatiei, acesta a transmis si un mesaj catre reporterii HotNews.ro: “F..u-va soarele vost’ de…”

  • Contractul de 400.000 de euro reprezinta 20% din bugetul anual al comunei Magura Ilvei
  • O alta comuna din judetul Bistrita-Nasaud a decis sa anuleze o licitatie similara
  • Un alt caz de licitatie suspecta a fost descoperit intr-o comuna din Bacau

Caietul de sarcini si proprietatile documentului Word

Caietul de sarcini si proprietatile documentului Word

Foto: Hotnews

HotNews.ro a aratat in articolul “Cum s-a dat de gol o primarie din Bistrita-Nasaud: A postat pe internet un caiet de sarcini creat de singura firma participanta la licitatie” – ca in proprietatile electronice ale caietului de sarcini al licitatiei apare semnatura companiei Blom Romania. Intre timp, licitatia a fost deja adjudecata de catre compania Blom Romania, dupa cum ne-a declarat telefonic chiar primarul.

Valoarea contractului pentru lucrarile de cadastru se ridica la 400.000 de euro, sursa de finantare a contractului: bugetul Primariei Magura Ilvei. La cat se ridica bugetul comunei Magura Ilvei pe 2010? Putin peste 1.1 milioane euro. Contractul se deruleaza pe 2 ani. Astfel, daca primaria va plati in acest an jumatate din cei 400 000 de euro, pe 2010 licitatia pentru cadastru implica 20% din bugetul comunei.

Neregula acestei licitatii este cat se poate de evidenta: compania castigatoare apare ca si cea care a conceput caietul de sarcini. Specialistii din domeniu au analizat caietul de sarcini si au concluzionat ca acesta este cu dedicatie.

Contactat de HotNews.ro, primarul comunei Magura Ilvei, Avram Valer (PDL), a explicat ca in ciuda faptului ca licitatia este suspecta de trucaj, a decis sa atribuie contractul companiei Blom Romania si ca el nu vede nici o problema in asta. “Sa anulez licitatia? Nu am nici un motiv. A… povestea aia cu semnatura electronica? Nu reprezinta motiv de anulare. Nu am de ce sa o anulez. ANRMAP nu a facut sesizare, nimeni nu a depus contestatie. A fost o singura firma, asa ca nu am ce sa fac”, explica primarul PDL Avram Valer.

Descarca fisierul audio in format MP3

Primarul sustine ca nu vede nici o problema ca firma care a creat caietul de sarcini sa castige licitatia. In opinia sa, este doar un scandal de presa care va fi uitat reprede. “Presa scrie ce vrea. Gura presei si apa pe vale nu o poate opri nimeni. Si minunea asta tine trei zile, s-a gasi si alt subiect. Ca doar nu o sa scrieti 1 an de zile de licitatia asta”, mai spune primarul.

HotNews.ro l-a intrebat de doua ori: Domnule primar, de ce nu opriti licitatia in conditiile in care firma care a castigat este una si aceeasi care apare ca ar fi scris caietul de sarcini?

Primul a raspuns: Nu am de ce sa opresc licitatia. Nu a contestat nimeni. Eu cred ca e legala. Sa o opresc doar asa ca vrea presa? Nu prea cred

Al doilea raspuns: E o coincidenta. Ce sa le fac. Da’ data viitoare cand dau caietu’ de sarcini o sa sterg Blom.

In finalul discutiei telefonice, primarul ne transmite si un mesaj: Sper sa nu ma mai contactati cu licitatia asta. Si in timp ce a inchis telefonul: “Futu-va soarele vost de..”

AUDIO: Asculta-l mai jos pe primarul Avram Valer PDL

Descarca fisierul audio in format MP3

Cum a fost descoperita licitatia suspecta de aranjament?

Un cititor HotNews.ro a semnalat pe adresa redactiei ca pe forumul de specialitate al topografilor din Romania este prezentat cazul a trei licitatii suspecte de trucaj la primariile Magura Ilvei, Ilva Mare si Lunca Ilvei. Licitatiile au acelasi obiect: serviciul de cadastru. Principalele suspiciuni au fost legate de faptul ca toate cele trei caiete de sarcini poarta in proprietatile documentelor electronice semnatura Blom Romania, iar conditiile de participare erau extrem de restrictive si mult supradimensionate. HotNews.ro a verificat informatiile si a descoperit ca aspectele semnalate pe forum sunt reale. Detaliile cazului pot fi citite in articolul “Cum s-a dat de gol o primarie din Bistrita-Nasaud: A postat pe internet un caiet de sarcini creat de singura firma participanta la licitatie”.

In urma articolului publicat de HotNews.ro, primarul comunei Ilva Mare, Alexandru Anca, a decis sa anuleze licitatia si sa refaca documentatia. “Nu am dat contractul. Am anulat licitatia din cauza scandalului in mass-media. O sa refacem documentatia si reluam procedura. Noi avem nevoie de cadastrul general”, a declarat primarul Alexandru Anca.

Dincolo de aspectele vizibile, o simpla analiza a caietelor de sarcini pentru licitatiile de la primariile Magura Ilvei si Ilva Mare arata ca cele doua caiete sunt identice. Spre exemplu, in ambele caiete de sarcini lista cu numarul si cantitatea de echipamente este identica. Cerintele care tin de numarul de angajati: 150 – identica. Singurele date care au fost schimbate sunt adresele primariilor si cifrele de afaceri solicitate. Descarcati aici si aicicele doua caiete de sarcini.

Peste aceste semne de intrebari asupra legalitatii licitatiei se adauga si conditiile tehnice din caietul de sarcini. Specialistii din domeniu care au consultat caietul de sarcini au explicat ca majoritatea conditiilor din caietul de sarcini al licitatiei sunt restrictive si ca par a fi create pentru o companie anume, adica pentru Blom Romania. Spre exemplu se cer 50 de licente CAD, or, pentru a realiza cadastrul unei comune de aceasta marime, ar fi suficienti si 5-10.

Acelasi caiet de sarcini mai mentioneaza si conditia ca societatea sa aibe 150 de angajati, din nou o conditie despre care specialistii in domeniu spun ca este exclusivista. In schimb, in document nu se mentioneaza un termen de finalizare a lucrarilor. “Practic, cei care castiga contractul vor face cam ce vor pe bani multi”, au explicat specialistii consultati de HotNews.ro.

Blom Romania a mai castigat doua licitatii in judetul Bistrita-Nasaud. Este vorba de o licitatie pentru „SISTEM INFORMATIONAL SPECIFIC DOMENIULUI IMOBILIAR EDILITAR SI DE CONSTITUIRE A BANCILOR DE DATE URBANE IN MUNICIPIUL BISTRITA” in valoare de 2.274.604 RON in 2009. Si o licitatie pentru cadastru in 2010 in valoare de peste 375 000 de lei. Ambele organizate de Primaria Bistrita.

Compania Blom Romania este o companie specializata in servicii de cadastru care este detinuta de o companie din Danemarca. Blom Romania a fost infiintata in 1999 si in 2009 a avut o cifra de afaceri de 31116946 lei, un profit de 629753 lei si 407 angajati. Administratorul companiei este Ionut Savoiu, despre care presa a relatat ca a detinut si functia de director general adjunct in cadrul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara ANCPI.

Cititorii HotNews.ro ne-au atras atentia asupra faptului ca nu este singurul caz in care o licitatie este suspectata de trucaj. Potrivit postului de televiziune Tv1Bacau, primaria Comunei Urechesti a atribuit un contract de consultanta pentru înfiinţarea Grupului de Acţiune Locală Valea Trotuşului. Jurnalistii postului de televiziune au descoperit ca in acest caz unul din subcontractanti aparea, ca si in cazul licitatiei din comuna Magura Ilvei, drept creator al caietului de sarcini. Detalii despre acest caz aici

HotNews.ro a solicitat Agentiei Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice printr-o adresa oficiala in baza legii 544/2001 sa prezinte un punct de vedere oficial in cazul licitatie de la Magura Ilvei. Reprezentantii ANRMAP nu au transmis raspunsul pana la publicarea materialului.

NOTA: Multumim inca o data cititorilor HotNews.ro care ne-au semnalat aceste cazuri. Fara aportul cititorilor HotNews.ro, aceste fapte nu ar fi fost facute publice. Cititorii HotNews.ro sunt rugati sa ne prezinte cazuri similare folosind formularul de comentarii sau la adresele de email redactie@hotnews.ro sau attila.biro@hotnews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro