AUDIO Dezbatere pe tema sistemului de termoficare. Mircea Geoana: Efectul deciziei guvernului de a elimina subventia va afecta peste 1 milion de familii. Populatia nu va putea plati factura la intretinere
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat in cadrul unei dezbateri privind sistemul de termoficare ca decizia Guvernului Boc de a elimina subventiile din acest domeniu va afecta peste 1 milion de familii. Nicolae Ivaschescu, secretar de stat in Ministerul Muncii, a declarat ca de fapt Guvernul a triplat ajutoarele de incalzire pentru persoanele cu venituri mici. Primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, a explicat ca o solutie ar fi aprobarea unui proiect de lege prin care TVA-ul pentru combustibilii folositi la producerea caldurii sa fie micsorat de la 24% la 5%.
Descarca fisierul audio in format MP3
Dezbaterea privind subventiile in sistemul de termoficare, mediata de Mircea Geoana si la care au participat trei primari PSD si mai multi reprezentanti ai Guvernului, a plecat de la urmatoarea premisa:
- Pana acum, populatia, indiferent de venituri, beneficia de o subventie acordata de Guvern prin Ministerul Administratiei si Internelor. Pe de alta parte, exista si un ajutor de incalzire acordat de Ministerul Muncii, in functie de venituri. Anul trecut, ajutoarele de incalzire au totalizat 120 de milioane de lei. Subventia nediferentiata a fost eliminata de Guvern, urmand ca o parte din banii care aveau aceasta destinatie sa se duca in ajutoarele de incalzire acordate de Ministerul Muncii.
- Pe de alta parte, la Senat exista un proiect prin care producerea de caldura sa fie intr-un fel subventionat pentru toata lumea, indiferent de venit. Propunerea vizeaza o inlesnire fiscala, eliminarea TVA-ului pentru combustibilul folosit la producerea caldurii.
In cadrul dezbaterii, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a explicat ca practic propunerea Guvernului de a elimina subventia si de a acorda o subventie in functie de venituri va afecta peste 1 milion de familii. Geoana a declarat ca efectul eliminarii subventiei va fi cresterea facturii la caldura cu 60% si ca o mare parte a populatiei nu va fi in stare sa isi plateasca facturile. Vezi mai jos cele mai importante declaratii facute de presedintele Senatului:
- Suntem astazi in Senatul Romaniei in fata a doua propuneri privind subventiile pe incalzire. O propunere este aceea a Guvernului, cea deja cunoscuta. (vezi aici propunerea Guvernului)
- Mai exista aici si o alta propunere initiata de doi deputati, proiectul 500/2011 care vorbeste de un TVA redus de 5% pentru agentul termic care sa fie compensat de o taxa de mediu care din punct de vedere bugetar sa asigure o neutralitate.
- Ne intereseaza ca nu cumva dintr-o intentie de economisire a guvernului pentru a atinge tintele FMI sa ne trezim cu efecte perverse, neasteptate care conduc la o impovarare insuportabila a administratiilor locale.
- Deja multe dintre ele sunt intr-o situatie insuportabila financiar. Am putea sa ne trezim cu un efect pervers asupra populatiei in conditiile in care nu vor mai putea sa plateasca factura la intretinere. Vom transfera golul de astazi intr-un risc de neplata a sute si sute de mii de oameni.
- Trebuie sa avem in vedere si o strategie de investitii pentru reabilitarea si modernizarea sistemelor energetice si a celor de incalzire. Nu poti sa pretinzi sa te inchizi pe spatele cetatenilor si a comunitatilor locale, cand tu nu ai un plan de investitii concret.
- Din calculele facute de expertii Senatului, se elimina subventiile pentru 1.070.000 de familii. Astazi primesc acesta subventie 1,4 milioane familii. Prin propunerea Guvernului vor primi subventie doar 330 000 familii ridicandu-se plafonul pentru cei vulnerabili.
- In medie, cresterea facturii este de 60% in conditiile in care veniturile au scazut dramatic.
- Teama nostra este ca vom asista la o neplata din partea populatie. Nu isi vor putea permite. Nu vorbesc de cei care pacalesc sistemul si primesc ajutoare nemeritat.
- Ne intrebam daca nu ar trebui insotita aceasta masura de eliminare a subventiei cu masuri complementare cum ar fi investitii in modernizarea CET-urilor, poate o reducere temporara a TVA pana cand sistemele vor fi modernizate.
- Nu am nici o problema folosind pozitia mea sa adresez in scris FMI o solicitare de modificare a memorandumului ca sa putem iesi per ansamblu mai bine.
- Cel mai scazut cost pe gigacalorie este acolo unde centralele au fost modernizate. Un exemplu este Ploiestiul, unde o companie frantuzeasca a modernizat CET-ul, iar rezultatul a fost un pret pe gigaclorie suportabil pentru cetateni.
Tudor Pendiuc (PSD) – primarul municipiului Pitesti si presedintele Asociatiei Municipiilor – a fost de parere ca o solutie pentru a rezolva problema costurilor pentru populatie este micsorarea TVA-ului pentru combustibilul utilizat la producerea caldurii. Vezi aici cele mai importante declaratii ale primarului Tudor Pendiuc:
- A taia subventii fara masuri complementare inseamna a pune o povara pe administratiile locale. Fara subventii, costul caldurii va creste, iar populatia se va debransa.
- Am cerut unele sume pentru investitii in modernizarea centralelor sa fie redistribuite.
- In dezbatere va intra propunerea prin care se doreste reducerea TVA-ului de la 24% la 5% pentru combustibilul necesar centralelor termice. Unul din efectele preconizate ar fi scaderea cu 15% a costurilor pe beneficiar care utilizeaza sistemul centralizat de furnizare a energiei termice.
- Un alt efect ar fi scaderea cu 15% a costurilor cu subventiile pentru unitatile administrativ teritoriale. Astfel am economisi 15% din fondurile destinate subventiilor si acesti bani ar putea fi utilizati pentru investitii.
- Propunerea de scadere a TVA ar duce la cresterea numarului de utilizatori.
- Un alt argument ar fi scaderea cu 15% a costurilor la bugetul de stat cu ajutoarele de incalzire pentru persoanele vulnerabile.
- In acordul cu FMI se prevede eliminarea subventiei, dar nu se prevede interzicerea scaderii TVA-ului de la 24 la 5%.
- Prin reducerea TVA-lui s-ar reduce si subventiile si s-ar elimina arbitrariul din acordarea subventiilor.
Nicolae Ivaschescu, secretar de stat in Ministerul Muncii, a prezentat si varianta Guvernului in privinta subventiilor pentru incalzire. Potrivit reprezentantului ministerului Muncii, minister care va acorda subventiile, suma totala a subventiilor pentru acesta iarna s-a triplat fata de 2010. Vezi aici declaratiile secretarului de stat:
- Guvernul a aprobat ordonanta 70 prin care suma totala a subventiilor de stat pentru incalzire nu s-a diminuat, ci dimpotriva s-a triplat. Daca anul trecut a fost 120 milioane lei, in momentul de fata ajutoarele vor fi de 345 milioane lei. Vor beneficia in jur de 330 000 de familii, fata de 220 000 de familii anul trecut.
- Ajutoarele vor fi acordate la fel ca anul trecut, in urma unei testari financiare.
- A fost crescut plafonul de acordare de la 615 lei la 786 lei pe membru de familie. A fost introdusa si persoana singura cu un plafon de 1080 lei. Toate persoanele care au veniturile mai mici decat aceste plafoane vor primi ajutoare de incalzire date de ministerul Muncii.
- Anul trecut subventiile au fost acordate de Ministerul Muncii, de Ministerul Administratiei si Internelor, dar si de autoritatile locale.
- OUG 70 prevede ca autoritatile locale au posibilitatea sa acorde atat ajutoare si subventii pentru incalzire dupa posibilitatile pe care le au.
- Anul trecut, autoritatile locale au dat subventii in valoare de 700 milioane lei. Guvernul nu a eliminat posibilitatea de a acordat aceste subventii de catre autoritatile locale.
Decebal Bacinschi (PSD), primarul municipiului Focsani, a explicat ca acordarea subventiei de catre ministerul Muncii se va impotmoli in formularul pe care cei care solicita ajutorul de la stat vor fi obligati sa-l completeze. Vezi aici declaratiile primarului:
- In aceasta masura nu suntem in masura sa achitam facturile la Distrigaz.
- Declaratiile pe proprie raspundere pentru subventii sunt prea stufoase, au 10 pagini. Nu imi dau seama cum ministerul Muncii a putut calcula ca 330 000 de familii vor primi subventiile pentru caldura.
- La Focsani, ajutoarele de la stat nu vor acoperi nici 10% din subventia pe care ar fi trebui sa o acordam.
- Ar trebui marita si durata platii facturilor de la 30 la 60 de zile. Noi, de exemplu, nu suntem in stare sa emitem 20 000 de facturi si sa le si colectam. In ziua 31, furnizorul de gaz aplica penalitati de 0,1%
- Asociatiile de proprietari manipuleaza sume extraordinar de mari. Nu exista un control pe ce fac. In Focsani, 50% din datoriile pe care le avem sunt de la asociatiile de proprietari. Trebuie sa ii subordonam cuiva.
- Ar trebui sa eliminam o veriga: Distrigazul. De ce nu luam direct de la Transgaz. O treime din costuri merg la ei.
- Noi avem un proiect de 43 de milioane euro pentru refacerea intregului sistem de termoficare.
Florin Cazacu (PSD), primar al municipiului Brad, a explicat ca in orasul sau gigacaloria este produsa cu 750 de lei, dar populatia plateste 220 de lei, iar diferenta ar trebui suportata de Primarie care insa nu are bani. Citeste mai jos declaratiile primarului:
- Municipiul Brad nu este racordat la gaz. Singura sursa de incalzire este sistemul de termoficare centralizat. Combustibilul folosit este pacura, iar pretul a fost majorat in ultimii 10 ani de sase ori. Subventia de la bugetul local este foarte mica.
- Societatea care produce agentul termic este in insolventa si intr-o luna de zile ar trebui sa incepem furnizarea agentului termic.
- Practic suntem in imposibilitatea de a furniza caldura in conditiile in care subventia a fost elimita. Nu vom putea furniza agent termic celor 10 000 de oameni. Situatia este foarte critica.
- Noi ne gandim ca am putea primi un ajutor din fondul special al Guvernului.
- Subventiile rezolva problema facturilor populatiei, dar nu rezolva problemele autoritatilor locale in ceea ce priveste producerea de agent termic.
- Sunt localitati care vor trece prin situatii dramatice. Ar trebui aplicate masuri diferentiate pentru ca nu putem lua aceeasi unitate de masura pentru Bucuresti unde sunt posibilitati, fata de un municipiu precum Brad. Sunt sisteme diferite.
- In acest moment ne-am ingenunchiat comunitatile locale in fata FMI, atunci cand spunem ca nu mai dam acea compensare. Sunt localitati care vor trece prin situatii dramatice.
- Sa nu fie nici o surpriza ca vom iesi in strada sa ne strigam nemultumirile in piata publica.
- Pretul de productie al gigacalorieie in municipiul Brad este de 750 lei. Pretul pe care il plateste populatia era de 220. Diferenta era suportata pana acum o jumatate prin compensare, o jumatate din bugetul local. Jumatatea pe care o asigura guvernul noi nu avem de unde sa o suportam. Iar populatia nu poate suporta o crestere a pretului.
Ion Pisc, prim-vicepreședintele Blocului Național Sindical, a declarat ca problema principala a sistemului de termoficare sunt centralele termice vechi si ineficiente. Vezi mai jos declaratiile liderului BNS:
- Problema este ca centralele nu au fost modernizate si sunt uitate de 30 de ani. Poate si in acest an vom putea carpi cumva sistemul, dar trebuie sa facem investitii.
- Este strict necesar ca energia electrica si energia termica trebuie sa fie reunite intr-un singur minister. Trebuie sa se creeze un minister al energiei electrice.
- Noi am cerut ca distribuitorul sa fie separat de producator. Nu se poate ca in toate documentele sa apara pierderi de 40%.
- E important sa fie cineva responsabil care sa vanda si sa colecteze banii pentru incalzire.
Liviu Gradinaru, director general MAI, a declarat ca sistemul de termoficare produce pierderi de 1 miliard de dolari si ca in acest moment nu exista o predictie clara care sa arate ca pretul caldurii va creste pentru populatie. Vezi mai jos declaratiile reprezentantului MAI:
- Sistemul de termoficare din Romania este total cangrenat, total bolnav. Sistemul de termoficare a primit in perioda 2007-2011 de la bugetul de stat 2189 milioane lei, de la bugetul local 3239 milioane lei.
- Sistemul de termoficare produce prierderi de 1 miliard de dolari. Un astfel de sistem este total vulnerabil.
- La Iasi au fost date toate subventiile pe Ordonanta 36. La Iasi s-a dat o supra-compensare. Rezultatul a fost insa o blocare completa cu datorii imense.
- Problema nu este a ajutoarelor de stat.
- Toata lumea vorbeste ca va creste pretul cu 60%, dar noi nu putem face o predictie.
- La Calafat s-a gasit un investitor care a gasit solutii de producere a caldurii prin arderea biomasei.
- Primarii de mari municipii au inceput sa se aplece corect pe problema termoficarii.
- Nimeni nu stie daca pretul gigacaloriei este corect. Primariile s-au lasat pe mana operatorilor.
- Unele primarii incearca sa rezolve problema cu investitori privati. Exemple sunt: Ploiesti, Buzau, Brasov, Suceava, Giurgiu.
- Noi avem programul de termoficare 2006-2015 care functioneaza ca o cofinantare pentru autoritatile locale pentru investitiile de reabilitare. Noi am propus ca programul sa fie extins pana in 2020. Ideea este ca autoritatile locale sa vina cu o cofinantare de 5%, iar restul sa fie suportat de stat. Anul acesta a fost disponibila de 63 milioane lei.
Presedintele fondator al Federatiei Asociatiilor de Proprietari, Radu Opaina, a declarat ca probabil pretul incalzirii va creste si populatia va fi pusa in situatia sa nu mai poata plati. Vezi aici declaratia lui Radu Opaina:
- Noi acum traim rau. Este un moment in care preturile, o sa vedeti, ca o iau razna, din toate punctele de vedere in acest sistem. Primul pas este subventia de stat care a fost eliminata. Pasul doi va fi eliminarea subventiilor catre autoritatile locale, pentru ca ele se plang ca nu au bani.
- Asta inseamna ca, cel putin in Bucuresti, pretul gigacaloriei tintit sa ajunga la nivelul de astazi de 3,2 milioane de lei. Asta inseamna o dublare a costurilor. Toata lumea se va proteja, nu va mai consuma sau nu va mai plati. Face parte din scenariul negru al subventiei acordata timp de zece ani