AUDIO Joseph Manso, reprezentant al SUA la NATO: Dupa zece ani de la 9/11 situatia Afganistanului s-a indreptat in mod spectaculos. Talibanii nu sunt o mare amenintare, dar reprezinta inca un pericol
Joseph Manso, Deputy Permanent Representative, U.S. Mission to NATO a relatat intr-un scurt interviu pentru HotNews.ro ce s-a schimbat dupa 10 ani de la 9/11 in Afganistan, ce a realizat NATO prin misiunea militara de acolo si care sunt prioritatile pentru urmatoarea perioada. Manso, unul din reprezentantii SUA la NATO, a explicat ca in acest moment Afganistanul parcurge o perioada de tranzitie.
Asculta si citeste mai jos un scurt interviu acordat de Joseph Manso pentru HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Joseph Manso a spus in cadrul unui brifing de presa oficial ca in acest moment misiunea NATO din Afganistan a ajuns in etapa de tranzitie, in cadrul careia atributiile in domeniu securitatii sunt gradual transferate de la NATO catre autoritatile militare din Afganistan. “Faza de tranzitie inseamna ca vom avea un parteneriat de durata cu Afganistanul. Tranzitia inseamna ca Afganistanul va fi capabil sa se autoguverneze si sa isi asigura protectia”, a spus Joseph Manso.
Reprezentantul american a mentionat ca nu doar NATO are interese in Afganistan, dar NATO raspunde de componenta de securitate a tranzitie din Afganistan. “NATO face parte dintr-un grup de organizatii implicate in Afganistan. Afganistan este de importanta majora pentru ONU, Banca Mondiala, agentii sau guverne care sunt implicate in NATO. Astfel ca NATO raspunde doar de componenta de secruitate in ceea ce priveste Afganistanului.”, a mentionat Joseph Manso.
Potrivit resprezentantului american, institutiile de securitate afgane trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru securitatea Afganistanului, aceasta fiind “cheia succesului” pentru procesul de tranzitie. Oficialul a mentionat ca acest proces de tranzitie reprezinta dorinta guvernului afganez si a presedintelui Karzai.
In acest moment cateva zone din Afganistan sunt intr-un proces de tranzitie, ceea ce inseamna ca armata si politia afgana isi asuma responsabilitatea pentru securitatea acestor zone. “Planificarea tranzitiei se face si in acest moment. Intentia este sa facem asta in asa fel incat afganii sa preia responsabilitatile in domeniul securitatii, dar numai daca au capabilitatile necesare. Asta inseamna ca o parte din resursele misiunii NATO vor fi regrupate pentru a ajuta si a-i sustine sustine pe afgani”, a mentionat Joseph Manso.
Oficialul american a mentionat ca o parte din misiunea din Afganistan a insemnat identificare si gasirea liderilor al Qaeda care au pregatit sau au lansat atacuri teroriste. “Al Qaeda a suferit pierderi majore in Afganistan si nu este altceva decat o umbra a ceea ce a fost la un moment dat. Ca sa vorbim sincer, nu mai reprezinta un jucator important in acest moment”, a mai adaugat Joseph Manso.
Asculta si citeste mai jos un scurt interviu acordat de Joseph Manso pentru HotNews.ro
Hotnews.ro: Suntem la zece ani de la 9/11. Care este rezultatul misiunii NATO din Afghanistan pana in prezent. Ce s-a schimbat din punctul dumneavoatra de vedere?
Joseph Manso: Misiunea NATO din Afganistan a reusit cu succes sa elibereze populatia din Afganistan de o tiranie imensa, tirania talibanilor. Daca mergeti in Afganistan si discutati cu oamenii de acolo veti afla de la ei ca nu isi aduc aminte cu multa caldura de perioada in care talibanii conduceau. Dimpotriva, veti afla ca a fost perioada in care multi erau oprimati, populatia era controlata prin violenta, femeile erau oprimate, copiii nu aveau acces la educatie.
– A intrat in Foreign Service in 1985, inainte practicind avocatura timp de sase ani in New York si Madrid
– A fost consilier politic si de securitate in America Latina al misiunii SUA la ONU
– A fost membru al delegatiei SUA pe linga Consiliul de Securitate al ONU
– A detinut o functie de conducere in programul SUA de contracarare a traficului de droguri
Carte de vizita Joseph Manso
Dupa zece ani, situatia tarii s-a indreptat in mod spectaculos. Drepturile omului sunt mult mai bine respectate. Lucram indeaproape cu guvernul din Afganistan pentru a le intari fortele de securitate astfel incat Afganistanul sa-si poata asigura pe cont propriu siguranta. Obiectivul este sa facem in asa fel incat Afganistanul sa nu fie utilizat ca o platforma pentru atacuri teroriste in alte parti ale lumii.
HN: Mai reprezinta talibanii o amenintare pentru tarile occidentale si pentru siguranta lor in general?
J.Manso: Talibanii imbratiseaza inca o ideologie care ar duce la oprimarea oamenilor. Inca au o ideologie care permite utilizarea violentei in scopuri politice, astfel ca este o ideologie care nu are de a face cu valorile democratice din orice zona a lumii. As spune ca nivelul de pericol pe care il reprezinta este mai mic, dar ei raman in continuare o amenintare.
H.N: Care este prioritatea numarul unu a misiunii NATO in Afganistan in acest moment?
J.Manso: Conlucram cu guvernul si presedintele Karzai pentru a asigura guvernului din Afganistan fortele de securitate necesare pentru a atinge un nivel de siguranta suficient pentru populatie. Asta inseamna un proces de tranzitie.
HN: Care este tinta procesului de tranzitie din Afghanitan?
J.Manso: Scopul procesului de tranzitie este sa avem un Afganistan care este condus dupa principiile de drept. Drepturile omului sunt respectate pentru populatia locale. Afganistanul sa fie capabil sa isi asigura protectia, in final sa nu fie o platforma pentru atacuri teroriste in orice alta parte a lumii.