AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: Angela Merkel catre americani: Luati masuri imediate impotriva incalzirii globale. Unul din 5 mamifere este amenintat cu disparitia
Asculta Jurnalul de mediu Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca emisiunea in format MP3
Liderii UE au stabilit un ajutor de 100 de miliarde de euro pe an pentru statele sarace, in lupta impotriva incalzirii globale
Europenii vor ajuta statele sarace cu 100 de miliarde de euro pe an, pentru lupta impotriva incalzirii globale. Asupra acestei sume au convenit liderii europeni reuniti la Bruxelles. Dupa o noapte de negocieri, sefii de state si de guverne din Uniunea Europeana au hotarat ca ajutorul sa fie acordat timp de 10 ani. Ramane de stabilit, insa, cum va fi repartizata aceasta suma. Problema finantarii luptei impotriva schimbarilor climatice va face subiectul negocierilor la summitul de la Copenhaga, de la inceputul lunii decembrie. Iar principala tema de discutie va fi legata de cati bani sunt dispuse statele industrializate – considerate responsabile de incalzirea globala – sa puna pe masa pentru a ajuta statele sarace sa se adapteze schimbarilor climatice.
Comisia europeana de mediu a aprobat lista sectoarelor industriale care beneficiaza de cote gratuite de dioxid de carbon
Comisia de mediu a Parlamentului European a aprobat lista sectoarelor industriale care vor avea cote gratuite de dioxid de carbon. Documentul cuprinde 164 de domenii. Planul de actiune al Uniunii Europene prevede constrangeri semnificative in urmatorii 10 ani pentru industrie, care este obligata sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 21%, fata de nivelul din 2005. Pe langa acest acord, obligatia de a cumpara permise de poluare din 2013 va intra in vigoare, chiar si in cazul in care negocierile internationale de la Copenhaga vor esua. In acest context, liderii europeni au alocat drepturi gratuite de emisii de dioxid de carbon unor domenii precum minele de carbuni, extractia titeiului si a gazului natural, productia de ciment sau fabricarea vinului.
Angela Merkel catre americani: Luati masuri imediate impotriva incalzirii globale
Uniunea Europeana face apel la Statele Unite sa ia masuri imediate impotriva incalzirii globale. Nu mai este timp de pierdut, a avertizat cancelarul german Angela Merkel, in fata camerelor reunite ale Congresului american. Liderul german a subliniat ca toate tarile trebuie sa ajunga in decembrie la urmatorul acord: incalzirea globala nu trebuie sa depaseasca 2 grade Celsius. Pentru atingerea acestui obiectiv, trebuie ca toate statele sa accepte obligatiile internationale. Declaratia a fost realizata in contextul in care legea care limiteaza emisiile de dioxid de carbon, in unul dintre cei mai mari poluatori la nivel global, a fost blocata in Senat, de opozitia republicana.
Amazonia braziliana a pierdut 400 de kilometri patrati de padure, in luna septembrie
Amazonia braziliana, cea mai mare padure tropicala de pe planeta, a pierdut in urma cu doua luni 400 de kilometri patrati. Cifre care arata ca „plamanul verde” al planetei continua sa se micsoreze, din cauza taierilor de arbori si a incendiilor. Cu toate acestea, suprafata defrisata a scazut cu o treime fata de aceeasi perioada a anului trecut. Autoritatile din Brazilia, care au anuntat aceste date, au subliniat ca jungla amazoniana ramane o zona de dimensiuni semnificative, ale carei modificari pot fi urmarite prin satelit. Reducerea despaduririlor si lupta impotriva inclazirii globale sunt principalele obiective pe care si le-a asumat guvernul brazilian. Angajamentul vine in contextul in care suprafata defrisata in ultimul an este echivalenta cu jumatate din Slovenia sau Israel.
Unul din 5 mamifere este amenintat cu disparitia
Unul din 5 mamifere este amenintat cu disparitia. Concluzia apartine unui studiu realizat de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii. Potrivit cercetarii, si amfibienii si plantele sunt amenintate cu disparitia, din cauza schimbarilor climatice. Lista publicata de Uniune arata ca unele specii de mamifere deja au disparut in salbaticie sau sunt foarte vulnerabile. In plus, o parte semnificativa a speciilor de plante, de nevertebrate, pesti de apa dulce sau pasari este amenintata.