Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: Apele sarate suedeze, gropi de deseuri nucleare pentru rusi in anii '90. Stampila pe ou! Cum stii cand mananci sanatos

HotNews.ro

Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Phil Jones, profesorul din centrul scandalului Climategate: M-am gandit de mai multe ori sa ma sinucid

Omul de stiinta aflat in centrul scandalului „Climategate” a marturisit ca a fost atat de traumatizat in urma atacurilor la care a fost expus, incat s-a gandit de mai multe ori sa se sinucida. Profesorul Phil Jones este una dintre figurile centrale ale afacerii „Climategate”, fiind acuzat de manipularea datelor reale privind incalzirea globala. Iata despre ce e vorba: cu o luna inainte de summitul de la Copenhaga, un haker a patruns in sistemul Centrului de Cercetari Climatice, de unde a descarcat o cantitate imensa de emailuri si documente. O corespondenta intre persoane cruciale in promovarea discursului despre incalzirea globala, care arata cat de ingrijorati erau de fapt pentru ca temperatura globala nu a crescut in ultimul deceniu, dar si de faptul ca nu isi pot explica acest fenomen. Solutia la care au ajuns: ascunderea realitatii aratate de date. La trei luni de la declansarea „Climategate”, profesorul Phil Jones, in varsta de 57 de ani, spune ca nu era pregatit pentru un astfel de scandal: „Sunt doar un om de stiinta. Nu am pregatire in PR sau in gestionarea crizelor”. Incidentul i-a zguduit serios sanatatea, a slabit cu 7 kilograme si foloseste somnifere pentru a putea dormi.

Profesorul explica acum ca doar sprijinul pe care l-a primit din partea familiei l-a ajutat sa renunte la gandurile suicidale. Temporar, a renuntat la functia de director al Centrului de Cercetari Climatice, dar isi apara vehement colegii. Adminte, insa, ca nu a tratat asa cum se cuvenea solicitarile privind furnizarea de informatii legate de datele pe care le detinea institutul.

Apele sarate suedeze, gropi de deseuri nucleare pentru rusi in anii ’90

Apele sarate suedeze au fost transformate in gropi de deseuri nucleare pentru rusi. S-a intamplat in anii ’90, cand armata rusa a deversat deseuri nucleare in Marea Baltica, a anuntat televiziunea suedeza. Mai mult, guvernul din Suedia ar fi stiut despre acest lucru la momentul respectiv, dar nu a facut nimic pentru a impiedica deversarea deseurilor. Marea Baltica este partial ingradita si cunoscuta drept una dintre cele mai poluate ape sarate din lume. Informatii recente arata ca a fost folosita si ca „groapa de gunoi” pentru deseuri radioactive si arme chimice, provenite dintr-o baza militara din Lituania. Actualii guvernanti din Stockholm vor acum ca politicienii sa explice de ce nu s-au impotrivit poluarii, cu atat mai mult cu cat oamenii de stiinta spun ca Marea Baltica risca sa devina una moarta.

Stampila pe ou! Cum stii cand mananci sanatos

Doua treimi din ouale produse in Romania provin de la gaini care sunt hranite cu vitamine sintetice si medicamente. Adesea, alimentatia acestora contine coloranti si furaje modificate genetic. Avertismentul a fost lansat de organizatia pentru protectia animalelor “Vier Pfoten”, care a lansat campania publica “Explica ce este stampila pe ou”. Reprezentantii asociatiei vorbesc despre modul in care conditiile in care sunt crescute gainile se reflecta in calitatea oualor. Coordonatorul campaniei, Gabriel Paun, a atras atentia ca ouale marcate cu numere care incep cu cifra 2 sau 3 trebuie evitate de la consum. Cele mai bune sunt cele care au pe stampila cifra 0 sau 1, dar acestea se gasesc foarte rar. Ouale insemnate cu cifra 3 ne afecteaza sanatatea in timp, ducand la supra-ponderabilitate, obezitate si alte afectiuni aferente acestora, avertizeaza specialistii.

Bucurie pentru carnivori: burger fara grasimi

Un restaurant traditional din Dubai si-a adaugat in meniu o oferta speciala pentru impatimitii de carne: burgerul de camila. Aceasta carne, se spune, este una fara grasimi. Asa ca localul incearca sa atraga turistii aflati la dieta oferindu-le un burger format din circa 100 de grame de carne de camila, impanat cu branza si la care adauga sos. Pretul sendvisului este de aproximativ 5 dolari americani. Carnea de camila se consuma de multa vreme in tarile arabe, dar nu a fost inca introdusa in supermarketuri si nici in restaurante, acesta fiind primul local din Emirate care ii face loc in meniu. Burgerul va putea fi gasit si la Burj Khalifa, cea mai inalta cladire din lume cunoscuta pana acum sub numele de Burj Dubai, unde va fi deschisa o franciza. Burgerul va putea fi servit cu cartofi prajiti si un milkshake de camila, care deja se comercializeaza in Dubai.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro