AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: Protectia mediului strica relatia dintre Medvedev si Putin. Astrofizician: Inceputul unei noi ere glaciare ar putea fi in 2014
Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Pe fundul Oceanului Atlantic a fost descoperita o cantitate enorma de dioxid de carbon care a contribuit la sfarsitul ultimei glaciatiuni
Pe fundul Oceanului Atlantic a fost descoperita o cantitate enorma de dioxid de carbon, care a contribuit la sfarsitul ultimei glaciatiuni. Oamenii de stiinta britanici au descoperit astfel primele indicii concrete ca dioxidul de carbon era inmagazinat in adancurile oceanului, in timpul ultimei glaciatiuni. Ipoteza a fost avansata de numerosi cercetatori, dar nimeni nu a putut dovedi acest lucru. Autorii cercetarii sustin ca vaste degajari ale dioxidului de carbon, provenind din fundul Oceanului Atlantic, s-au produs la aproximativ fiecare 100.000 de ani. Acest fapt a contribuit la sfarsitul tuturor perioadelor glaciare, care dureaza de doua milioane de ani, adica din perioada erei cuaternare.
FBI-ul pe urmele celor de la BP: SUA lanseaza o investigatie penala
FBI-ul este pe urmele companiei British Petroleum, in legatura cu deversarea de petrol din Golful Mexicului. Guvernul federal a lansat o investigatie civila, dar si penala impotriva companiei. Investigatia vine ca raspuns la presiunea opiniei generale din Statele Unite ale Americii, dar si din cauza semnalarii mai multor probleme. Procurorul general al SUA a declarat ca exista o baza suficienta pentru pornirea unei anchete, in care vor fi implicate mai multe agentii federale, printre care si FBI. Departamentul de Justitie le-a solicitat deja companiilor implicate sa pastreze toate rapoartele si documentele care au legatura cu incidentul. Departamentul va verifica daca actiunile companiilor incalca legislatia. In caz afirmativ, vor fi obligate sa ramburseze cheltuielile guvernamentale de curatare.
Astrofizician: Inceputul unei noi ere glaciare ar putea fi in 2014
A inceput numaratoarea inversa. Ceasul indica „mai putin de 42 de luni” pana cand umanitatea se va confrunta cu inceputul unei noi ere glaciare, sustine astrofizicianul rus de origine uzbeca Habibullo Abdussamatov. In 2014 va incepe o noua epoca de gheata si disputele despre incalzirea globala se vor incheia, a avertizat rusul, in fata celor mai buni oameni stiinta specializati in domeniul schimbarilor climatice, reuniti la Chicago. Dar, omenirea nu are niciun motiv sa se bucure, continua cercetatorul. Pentru ca daca planeta se raceste, dezastrele sunt mai mari decat atunci cand se incalzeste. Astrofizicianul este Director al Departamentului de Cercetari spatiale de pe langa Observatorul astronomic din Pulkovo si responsabil al proiectului „Astrometrie”. Si este convins ca este foarte aproape sa poata prezenta dovada privind iminenta acestei perioade glaciare. Potrivit acestuia, vinovat de aparitia noii epoci glaciare este soarele, mai precis reducerea brusca a puterii sale de radiatie, care crescuse enorm in ultimul secol. Acum, oamenii de stiinta observa o tendinta contrara. In 2008, si cercetatori ai NASA anticipau venirea unei mici perioade glaciare pana în 2014.
Protectia mediului strica relatia dintre Medvedev si Putin
Protectia mediului strica relatiile de la Kremlin. Presedintele Rusiei Dmitri Medvedev a criticat deschis guvernul condus de Vladimir Putin, acuzandu-l ca ignora problemele mediului inconjurator cand vine vorba de investitii. Medvedev a anuntat ca e gata sa se foloseasca de toata greutatea lui de presedinte, pentru ca aceasta problema sa fie rezolvata. Desi presedintele rus il critica foarte rar pe Putin, disputa lor a pornit de la redeschiderea unei fabrici langa cel mai mare lac cu apa dulce de pe pamant, lacul Baikal. La o intalnire cu oficialii guvernamentali, dar si cu ecologistii, presedintele Medvedev a declarat ca decizia premierului Putin de a redeschide fabrica de hartie din Baikal nu este una finala. Medvedev a subliniat ca ecologia nu are voie sa fie ultimul capitol pe agenda publica, spunand ca este o problema de mentalitate sa pui profitul in fata mediului. Fabrica ce a cauzat recenta controversa este controlata de oligarhul rus Oleg Deripaska si a fost inchisa in 2008 din cauza poluarii. Premierul Vladimir Putin a propus in ianuarie redeschiderea ei, planificata pentru luna mai.