Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: Raport: Arctica se incalzeste in continuare intr-un ritm record. Giganti ai industriei europene finanteaza senatori americani care neaga incalzirea globala

HotNews.ro

Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Giganti ai industriei europene finanteaza senatori americani care neaga incalzirea globala – raport

Mai multi giganti ai industriei europene, printre care germanii Bayer si BASF si francezii Lafarge si GDF-Suez, au finantat senatori americani care neaga pericolele incalzirii globale. Informatia a fost publicata intr-un raport al Reseau Action Climat d’Europe, citat de Agentia France Presse. Documentul arata ca „cei mai mari poluatori europeni” au varsat anul acesta peste 300.000 de dolari in conturile senatorilor ‘climato-sceptici’, care se opun unei legi pentru protejarea climei in Statele Unite ale Americii. Raportul se bazeaza pe datele publicate de Comisia federala electorala din SUA. Date prezinta sumele primite de fiecare senator in parte, in conformitate cu politica de transparenta legata de finantarea alesilor. Reteaua formata din 130 de ONG-uri angajate in lupta impotriva schimbarilor climatice acuza un „sabotaj la scara mondiala, deoarece absenta unei actiuni in SUA este principala cauza a esecului” Summitului de la Copenhaga, din decembrie 2009.

Reprezentanti din aproape 200 de state au inceput demersurile pentru realizarea unui proiect de protejare a naturii

Ministri din intreaga lume au inceput demersurile pentru un proiect al Organizatiei Natiunilor Unite privind protejarea naturii. Discutiile vin in contextul in care Banca Mondiala le-a cerut acestora sa evalueze beneficiile aduse de natura economiei. Dezbaterile au loc in Japonia, unde reprezentanti din aproape 200 de tari s-au reunit pentru a stabili noile obiective pentru 2020 in ceea ce priveste lupta impotriva extinctiei animalelor si a plantelor. Oficialii prezenti la summit spera sa convinga guvernele si mediul de afaceri sa se angajeze in aplicarea unor masuri radicale pentru protejarea ecosistemelor aflate sub amenintare. Negocieri privind realizarea unui plan strategic de 20 de puncte au avut loc inca de saptamana trecuta, insa oficialii nu au cazut de acord asupra obiectivelor si nici asupra modului in care vor finanta acest efort. In prezent, finantarea programelor de protejare a biodiversitatii este de aproximativ 3 miliarde de dolari pe an, insa statele in curs de dezvoltare au cerut ca fondurile sa fie majorate substantial. Japonia a oferit 2 miliarde de dolari pentru sustinerea programului in tarile in curs de dezvoltare, in urmatorii trei ani. Nu este insa clar daca Europa va contribui si ea la aceste eforturi, iar Statele Unite au luat parte la discutii doar in calitate de observator. Pe de alta parte, tarile in curs de dezvoltare au refuzat sa semneze acordul care contine noile obiective pentru 2020, fara o finantare suplimentara.

Raport: Arctica se incalzeste in continuare intr-un ritm record

Zona Arctica se incalzeste in continuare intr-un ritm rapid, afectand populatiile si ecosistemele. Date cu privire la aceasta amenintare au fost publicate in cel mai recent raport anual al guvernului american. Potrivit documentului, „anul 2010 este al treilea in care suprafata ghetii se reduce intr-un ritm record, din 1979” si pana in prezent. Arctica, descrisa in raport ca „frigiderul planetei”, se confrunta cu temperaturi foarte ridicate, ce topesc gheata si diminueaza masa banchizei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro