AUDIO Jurnalul economic RFI – HotNews.ro: BNR a avut profit anul trecut, mai mare decat toate profiturile bancilor la un loc. Rata somajului a ajuns la 8,1%. Somerii din mediul privat, de 4,5 ori mai multi decat cei de la Stat
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
CE propune extinderea cu un an a termenului pentru reducerea deficitului Romaniei sub 3% din PIB
Romania ar putea primi o amanare a termenului pana la care trebuie sa-si reduca deficitul bugetar. Comisia Europeana propune Consiliului Uniunii Europene extinderea cu un an, pana in 2012, a datei limita. Oficialii si-au motivat decizia prin faptul ca recesiunea economica a afectat statul nostru. Totodata, Comisia apreciaza ca Romania a luat masuri efective pentru corectarea dezechilibrului bugetar. Tara noastra a fost obligata vara trecuta de catre Bruxelles sa isi reduca deficitul la 3% din PIB, masura care face parte din procedura de deficit excesiv declansata pentru nerespectarea intelegerilor in anul 2008, privind acest indicator bugetar. Exista mari sperante ca vom fi pasuiti inca un an pentru ca argumentele invocate in cererea Comisiei arata ca Bucurestiul a redus cheltuielile cu salariile in sectorul public si a diminuat cheltuielile publice pe bunuri si servicii in 2009, asa cum ni s-a recomandat.
Rata somajului a ajuns la 8,1%. Somerii din mediul privat, de 4,5 ori mai multi decat cei de la Stat
Mehedinti, Vaslui si Alba sunt judetele cu cel mai ridicat nivel al somajului. La polul opus, in Bucuresti, Ilfov si Timis sunt cei mai putini oameni fara locuri de munca. Datele provin de la Agentia Nationala pentru ocuparea Fortei de Munca, de unde aflam ca rata somajului a depasit luna trecuta pragul de 8%. In plus, somerii din mediul privat, sunt in numar aproape dublu fata de cei de la Stat. In total, in tara avem peste 740.000 de persoane fara joburi si care se afla in evidentele autoritatilor. Numai in ianuarie 2010, 31.600 de persoane au ramas in somaj. Potrivit estimarilor oficalilor FMI, rata somajului ar putea urca in acest an la 10% in Romania, urmand sa scada in partea a doua a anului, odata cu reluarea activitatilor economice.
Emil Boc: Guvernul va adopta luna aceasta legea care prevede scutirea de la plata CAS a firmelor ce angajeaza someri
Guvernul vine in sprijinul firmelor care vor sa faca angajari in aceasta perioada. Societatile care recruteaza someri, vor beneficia de anumite reduceri fiscale la plata contributiilor la asigurarile sociale, a anuntat premierul Emil Boc. Guvernul va emite in scurt timp, pana la sfarsitul acestei luni, un act normativ care sa reglementeze o astfel de masura. Executivul vine astfel sa sprijine mediul de afaceri, pentru a iesi din situatia de criza si pentru salvarea locurilor de munca ale romanilor, a explicat primul ministru.
Concluziile Summitului economic G7, pentru iesirea din criza
Lumea are nevoie de un plan convergent de iesire din criza, iar stimulii economici nu trebuie inca retrasi. Aceasta este una dintre concluziile Summitului G7, la care au participat ministrii de finante si bancherii centrali ai celor mai importante sapte economii ale lumii. La intalnirea ce a avut loc in Canada s-a ajuns la concluzia ca majoritatea economiilor europene au adoptat pana acum doua solutii in calea recesiunii: fie s-au indatorat si mai mult, in speranta ca o crestere economica le va permite achitarea datoriilor, fie au stopat cheltuielile si au incercat sa aduca bani mai multi la bugetele tot mai slabite. Astfel, recomandarile au fost ca tarile cu un curs valutar inflexibil sa permita o flexibilitate mai mare a acestuia, fie printr-o rata mai mare a inflatiei, fie prin aprecierea nominala a valutelor. Apoi, s-a punctat faptul ca bancile trebuie sa suporte costurile generate de programele de sprijinire a sectorului financiar. O ultima concluzie a subliniat ideea ca problemele zonei euro trebuie rezolvate institutional de Uniunea Europeana, nu de Fondul Monetar International sau de G7, in ciuda disponibilitatii aratate de Fond.
BNR a avut profit anul trecut, mai mare decat toate profiturile bancilor la un loc
Banca Nationala a Romaniei a realizat anul trecut un profit brut de 4,6 miliarde de lei. Transformata in euro, suma trece de un miliard, fiind astfel mult mai mare decat castigurile insumate ale tuturor bancilor comerciale de la noi. Potrivit prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, „profitul net a fost insa mult mai mic pentru ca s-au acoperit pierderi de 2,8 miliarde de lei din anii precedenti. Asa ca Banca Centrala a ramas cu un profit de distribuit de aproximativ 300 de milioane de lei, din care 10% vor putea fi alocati pentru fondul de participare a salariatilor la profit. In 2008, BNR avea aproape 1.700 de angajati.