AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: FMI a aprobat eliberarea a doua transe din imprumutul acordat Romaniei, in valoare de 2,3 miliarde euro. Perceptia analistilor privind evolutia economiei romanesti s-a inrautatit in februarie
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
FMI a aprobat eliberarea a doua transe din imprumutul acordat Romaniei, in valoare de 2,3 miliarde euro
Fondul Monetar International a aprobat eliberarea transelor a treia si a patra din imprumutul acordat Romaniei. Valoarea celor doua transe este de aproximativ 2,3 miliarde de euro, iar banii vor fi virati pana marti. Board-ul Fondului a votat in unanimitate raportul de evaluare a acordului stand-by cu Romania si a acceptat acordarea unei derogari in ceea ce priveste nivelul arieratelor statului, criteriu care nu a fost indeplinit la finele anului trecut. Oficialii FMI au evidentiat ca sistemul bancar romanesc s-a comportat foarte bine intr-un an de criza, dar au atras atentia asupra necesitatii ca politica monetara sa ramana prudenta. „Banca Nationala a Romaniei trebuie sa fie in continuare prudenta, pentru ca presiunile inflationiste care s-au aratat la inceputul anului sa nu duca la depasirea tintei pentru 2010”, a declarat reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu. Jumatate din suma de 2,3 miliarde euro va merge la rezerva valutara a BNR, iar cealalta jumatate va intra in contul Ministerului Finantelor Publice, pentru finantarea deficitului bugetar.
Perceptia analistilor privind evolutia economiei romanesti s-a inrautatit in februarie
Perceptia analistilor privind evolutia economiei romanesti s-a inrautatit, in luna februarie. Si asteptarile expertilor financiari cu privire la economia Romaniei in urmatoarele sase luni au scazut cu 42,1 puncte, potrivit unui studiu al Centrului pentru Cercetari Economice Europene. Indicele ZEW se mentine, insa, peste nivelul regiunii. Romania este devansata de Polonia, Cehia si Ungaria si se afla inaintea Slovaciei si a Croatiei. Totodata, peste 62% dintre cei consultati se asteapta la reducerea dobanzii de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei in urmatoarele sase luni.
Autoritatea de supraveghere a institutiilor de credit din Germania: Criza din Grecia poate pune in dificultate sectorul bancar german
Criza financiara din Grecia poate sa antreneze o reactie in lant in celelalte state europene si sa puna in dificultate sectorul bancar german. Avertismentul a fost lansat de Bafin, autoritatea de supraveghere a institutiilor de credit din Germania. „Cel mai mare pericol pentru sectorul financiar german provine din dificultatile colective ale Portugaliei, Irlandei, Italiei, Greciei si Spaniei, se arata intr-un memorandum intern al autoritatii germane. Grecia ar putea „fi la originea unei perturbari” a intregului sistem. Avertismentul Bafin a fost lansat in aceeasi zi in care presa germana a scris ca Grecia ar putea primi de la statele membre ale Zonei Euro un ajutor in valoare de 20 – 25 miliarde de euro. Potrivit Der Spiegel, care citeaza „consideratiile initiale” ale ministerului german de Finante, cota fiecarei tari va fi stabilita in conformitate cu proportia capitatului detinut la Banca Centrala Europeana.
Dacia vrea sa vanda in tara 20.000 de masini prin programul Rabla intr-un an care a inceput dezastruos
Dacia vrea sa vanda in tara 20.000 de masini prin programul Rabla, intr-un an care a inceput dezastruos. In luna ianuarie, pentru prima oara Dacia nu a ocupat primul loc la inmatricularile de masini noi in Romania. Producatorul autohton isi pune insa nadejdea in programul Rabla, care a inceput oficial joi, iar asteptarile marcii se invart in jurul a 20.000 de masini comercializate in acest an. O tinta care se ridica la nivelul din 2009, au spus reprezentantii companiei. Programul a inceput mai repede, nu mai are cote fixe si se pot achizitiona si masini prin leasing. Principala schimbare tine de faptul ca pot fi casate trei masini vechi ca avans pentru una noua, insa multi nu vor putea face rost de trei rable pentru a avea prima de casare mare. Dacia a prezentat si un pachet de finantare in leasing pentru Rabla, mizand pe faptul ca ratele mici ar putea atrage clienti. Anul trecut, desi programul Rabla a avut 60.000 de locuri, s-au completat doar 32.000, iar Dacia a vandut 18.000 de masini prin program, aproape jumatate din vanzarile totale ale marcii in tara.