Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Mugur Isarescu: BNR nu poate finanta deficitul public. Cum a inceput procesul de asigurare obligatorie a locuintelor in Romania

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Mugur Isarescu: BNR nu poate finanta deficitul public

Banca nationala nu poate finanta deficitul public. Guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, i-a ironizat pe acei politicieni care nu stiu ca BNR-ului ii este interzis prin lege sa dea bani statului. Astfel, intr-o conferinta legata de rezervele de aur si valuta ale Romaniei, despre care unii oameni politici spuneau ca trebuie folosite pentru achitarea pensiilor si salariilor, Mugur Isarescu a explicat ca – si daca ar putea face asa ceva – oricum aurul nu ar ajunge decat pentru un an de zile. „Partidele politice ar trebui sa isi ia un consilier juridic si unul pe probleme de aritmetica”, a declarat Guvernatorul. Oficialul a spus ca in acest moment rezervele sunt mai mult decat suficiente si a vorbit apoi si despre „Ce va face cota TVA marita. Va majora incasarile la buget pentru a plati pensiile, dar pe partea cealalta, vom constata in cateva luni ca jumatate din ce incasam pe Taxa pe Valoare Adaugata platim pe dobanzi”, a precizat Mugur Isarescu.

Cum a inceput procesul de asigurare obligatorie a locuintelor in Romania

Cei care au asigurare facultativa vor fi obligati ca, la expirarea contractului respectiv, sa-si faca asigurare obligatorie a casei. Procesul de vanzare a politelor pentru locuinte a inceput, desi Parlamentul mai trebuie sa faca modificari in lege, pentru functionarea corecta a acestui sistem. Si asta pentru ca, momentan, contractul de reasigurare nu ofera acoperire integrala, iar baza de date cuprinde informatii pentru doar 10% din numarul total de locuinte din Romania. Primariile trebuie sa furnizeze catre baza de date lista cu informatii despre toate locuintele romanilor, inclusiv a celor cu destinatie de locuinta sociala. Autoritatile estimeaza ca in Romania exista 8,3 milioane de case, dintre care 4,5 milioane in orase si 3,8 milioane la sate. Potrivit legii, pentru locuintele sociale sau pentru persoanele cu ajutoare sociale, asigurarea obligatorie va fi platita si din banii autoritatilor locale.

Romania este a 12-a sursa mondiala de mesaje spam, cu 2,3% din cantitatea transmisa pe plan mondial

Romania este a 12-a sursa mondiala de spam, cu 2,3% din cantitatea transmisa pe plan mondial. Mai exact, acesta este locul pe care l-a ocupat tara noastra in trimestrul al doilea, arata un studiu al companiei de solutii de securitate Sophos. Europa a devenit principalul continent de unde sunt trimise mesaje electronice nesolicitate, devansand Asia si America de Nord. In ceea ce priveste topul tarilor, Statele Unite ale Americii raman fruntase ca sursa de spam. Ele sunt urmate de India, Brazilia si Marea Britanie. Daca in trimestrul al doilea din 2009, Asia era continentul din care veneau cele mai multe astfel de mesaje, circa 31%, iar din Europa veneau 27%, acum lucrurile s-au schimbat, iar Europa contribuie cu 35%, iar Asia, cu circa 33%, pe fondul cresterii cantitatii de spam trimisa din tari precum Marea Britanie si Polonia.

Investitiile straine in China au crescut cu 19,6% in primul semestru, la 51,4 miliarde dolari

Investitiile straine directe in China s-au majorat in primul semestru al acestui an cu 19,6% comparativ cu perioada similara din 2009. Anuntul a fost facut de un oficial al ministerului comertului, care a mai spus ca increderea in economia chineza continua sa creasca. Astfel, in perioada ianuarie-iunie, companiile straine au investit 51,4 miliarde de dolari in cea de-a treia mare economie a lumii. Datele prezentate arata o accelerare a ritmului de crestere a investitiilor. Doar in luna iunie investitiile straine directe au totalizat 12,5 miliarde de dolari, in crestere cu 39,6% comparativ cu aceeasi luna din 2009. Aceste date cuprind investitiile realizate de companiile straine in industrie, imobiliare si agricultura, insa nu includ si sumele de bani depuse in banci si alte institutii financiare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro