AUDIO Jurnalul economic RFI – HotNews.ro: Mugur Isarescu: Castigam din operatiunile de piata, nu din administrarea rezervei. Elvetia a aprobat o finantare nerambursabila de 120 mil. euro pentru Romania
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca emisiunea in format MP3
Mugur Isarescu, guvernator BNR: Castigam din operatiunile de piata, nu din administrarea rezervei
Banca Nationala a Romaniei a cheltuit luna trecuta 400 de milioane de euro, pentru sustinerea leului. Pe fondul unui control mai bun al lichiditatilor de catre Banca Centrala, dobanzile la imprumuturile in lei s-ar putea reduce in viitorul apropiat, se arata intr-un raport al unei banci comerciale. “Castigul nu l-am avut din administrarea rezervei, ci din operatiuni de piata”, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu. “Acum 3-4 ani, randamentul pentru administrarea rezervei valutare era peste 4%, acum abia daca mai avem 0,75%. Am inceput sa pierdem din administrarea rezervei”, a explicat guvernatorul Bancii Centrale. Isarescu a reamintit ca, inainte de a plati impozit, Banca Nationala trebuie sa foloseasca profitul pentru a acoperi in intregime pierderile din anii precedenti.
Bugetul pe 2010 se afla inca in stadiu de redactare, desi expira termenul convenit cu FMI in vederea adoptarii de catre Parlament
Termenul convenit cu Fondul Monetar International in vederea adoptarii de catre Parlament a bugetului de stat pe 2010 expira astazi. Cu o zi inainte de termen, proiectul de buget se afla inca in stadiu de redactare, nefiind aprobat nici macar de Guvern. “Urmeaza sa se ia o decizie politica privind alocarile in domenii prioritare precum infrastructura, investitiile, sanatatea si educatia”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. Potrivit angajamentelor luate in fata Fondului Monetar International, bugetul pe 2010 trebuia aprobat cel tarziu pana pe 10 decembrie, in conditiile in care boardul Fondului are programata in 15 decembrie sedinta in care se discuta acordarea celei de-a treia transe din imprumutul Romaniei. Insa, in aceste conditii, intalnirea programata pentru 15 decembrie va fi amanata. Emil Boc a declarat ca oficialii FMI vor veni daca exista stabilitate. “Ei au spus foarte clar: cand vom avea stabilitate, vin”, a explicat Boc.
Elvetia a aprobat o finantare nerambursabila de 120 mil. euro pentru Romania
Elvetia a aprobat o finantare nerambursabila de 120 de milioane de euro pentru Romania. “Domeniile eligibile pentru a primi finantare din aceasta contributie sunt securitatea, stabilitatea si sprijinul pentru reforme, mediul si infrastructura, promovarea sectorului privat, dezvoltarea sociala si a resurselor umane”, se arata intr-un comunicat remis de Ministerul Finantelor. Perioada de angajare a fondurilor este de 5 ani de la data aprobarii creditului cadru, iar cea a platii efective de 10 ani. In primul semestru al anului viitor, se va definitiva si semna Acordul Cadru bilateral intre Guvernele Romaniei si Elvetiei, document care va permite inceperea implementarii contributiei financiare elvetiene.
Marea Britanie: Bonusurile bancare mai mari de 27.500 euro vor fi impozitate cu 50%
Bonusurile bancare mai mari de 27.500 de euro vor fi impozitate cu 50%, in Marea Britanie. Masura este aspru criticata in mediul financiar-bancar, dar ar putea ajuta actualul executiv sa-si imbunatateasca imaginea in ochii electoratului, considera analistii de la Londra. Taxa se aplica pana in data de 5 aprilie 2010 si vizeaza atat bancile britanice, cat si filialele straine. In urma acestei masuri, bugetul de stat si-ar putea suplimenta veniturile cu peste 600 de milioane de euro, potrivit estimarilor Ministerului britanic de Finante. Oficialii de la Londra sustin ca impozitul anti-bonus va incuraja bancile sa-si utilizeze profiturile pentru redresarea fondurilor proprii, in loc sa aloce acesti bani in contul unor prime enorme.