Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: O singura banca s-a inscris momentan sa dea credite garantate de stat pentru reabilitarea termica a locuintelor. FMI a cerut ca legea pensiilor sa fie votata rapid, Guvernul a raspuns ca parlamentarii sunt in vacanta

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Energie eoliana: Cererile de racordare la reteaua nationala de electricitate depasesc de 4 ori capacitatea de transport

Energia eoliana reprezinta „domeniul cel mai exploziv” din punct de vedere al investitiilor in Romania, a declarat pentru HotNews.ro Ionel David, public affairs manager la Asociatia Romana pentru Energie Eoliana. Potrivit acestuia, in urmatorii ani, Romania are sanse sa ajunga pe primul loc in Europa Centrala si de Est in privinta capacitatii de productie a energiei eoliene. Insa exista o problema. Cererile de racordare din partea investitorilor depasesc de aproape patru ori capacitatea sistemului energetic national de preluare a energiei eoliene. Potrivit Transelectrica, se fac eforturi pentru cresterea capacitatii de transport a energiei. Chiar daca potentialul este mare, deocamdata, investitiile realizate efectiv in acest sector sunt inca reduse. La inceputul anului, erau instalati doar 14,1 megawati de energie produsa de turbine eoliene. In aceste conditii, Romania se situa anul trecut pe locul 23 in Uniunea Europeana in ceea ce priveste energia produsa de vant, potrivit unui un studiu realizat de Asociatia Europeana a Energiei Eoliene. Cel mai mare producator european este Germania, urmat de Spania si Italia. In Romania, zonele cele mai vanate de investitori sunt cele din Dobrogea.

O singura banca s-a inscris momentan sa dea credite garantate de stat pentru reabilitarea termica a locuintelor

O singura banca s-a inscris momentan sa dea credite garantate de stat pentru reabilitarea termica a locuintelor. CEC Bank este singura institutie financiara ce a trimis pana acum o scrisoare de intentie pentru a intra in acest program, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Ministerului Dezvoltarii. La inceputul saptamanii, s-a creat baza legala prin care autoritatile pot incheia conventii cu bancile, dupa ce in Monitorul Oficial s-au publicat normele de aplicare ale Ordonantei de Urgenta care le permite asociatiilor de proprietari si proprietarilor de case sa solicite credite garantate de stat pentru reabilitarea termica a locuintelor pentru maximum 90% din valoarea totala a lucrarilor. Contactat de HotNews.ro, presedintele CEC si al Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, a precizat ca toate documentele necesare sunt semnate si ca banca asteapta clienti inca de marti. Acesta a mai precizat ca „intentia de a merge mai departe a fost exprimata pana acum doar de CEC Bank, dar asta nu inseamna ca (…) nu vor veni si alte banci”.

FMI a cerut ca legea pensiilor sa fie votata rapid, Guvernul a raspuns ca parlamentarii sunt in vacanta

Reprezentantii Fondului Monetar International au cerut Guvernului sa se asigure ca legea sistemului unitar de pensii va fi adoptata de Parlament pana pe 15 septembrie. Executivul a insistat insa ca acest termen sa fie amanat macar pana la 30 septembrie, explicand ca parlamentarii revin din vacanta abia la inceputul acelei luni, potrivit unor surse oficiale. Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii a fost aprobat de Guvern la inceputul acestui an, adoptat de catre Senat dupa mai multe luni de dezbatere si se afla in discutia Camerei Deputatilor. O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene se afla pana astazi la Bucuresti pentru o noua revizuire a acordului cu Romania. In urma incheierii acestei revizuiri, Consiliul Director al Fondului ar trebui sa supuna aprobarii, in luna septembrie, eliberarea celei de-a sasea transe din imprumut, in valoare de peste 900 milioane de euro.

Cresterea economica revine in bogatele monarhii petroliere din Golf, dar Dubaiul mai are de asteptat

Economiile bogatelor monarhii petroliere din Golf dau semne de redresare economica, la doi ani dupa ce criza financiara a afectat aceasta regiune. Dubaiul se confrunta insa si acum cu dificultati legate de datoriile publice si private. In momentul in care a izbucnit criza, in toamna anului 2008, bula imobiliara din Dubai a explodat, iar caderea preturilor la petrol a afectat toate economiile din Golf. In ultima perioada, insa, cotatiile petrolului s-au redresat. De la 30 de dolari pe baril, la inceputul anului trecut, pretul este acum in jurul cotatiei de 75 de dolari. Chiar si asa, acesta este departe de preturile istorice de 140 de dolari, inregistrate in vara lui 2008. Economia Emiratelor Arabe Unite s-a contractat cu 0,7% in 2009, potrivit Fondului Monetar International, in special din cauza caderii sectorului imobiliar in Dubai, stat membru in aceasta federatie. FMI se asteapta la o crestere de 4,9% pentru tarile membre in Consiliul de Cooperare al Golfului in 2010 si de 5,2% in 2011.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro