AUDIO Jurnalul economic RFI – HotNews.ro: Prima rata de 300 de milioane de euro de la banca Mondiala a ajuns in tara. Guvernul da 160 de milioane de lei pentru subventiile fermierilor
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca emisiunea in format MP3
Prima rata, de 300 de milioane de euro de la banca Mondiala a ajuns in tara
Banca Mondiala a virat Romaniei prima transa de imprumut, de 300 de milioane de euro. Banii sunt destinati politicilor de dezvoltare si merg in contul Ministerului Finantelor Publice, iar pana la sfarsitul anului ar urma sa mai intre inca 360 de milioane. A treia rata ar urma sa fie virata in prima parte a lui 2010 – potrivit unor surse oficiale. Sumele fac parte din pachetul de asistenta financiara discutat cu reprezentantii Comisiei Europene, ai Fondului Monetar International si ai Bancii Mondiale. Programul prevede un pachet de reforme in domeniul sectorului public, inclusiv educatie si sanatate, reforme in domeniul protectiei sociale si al sectorului financiar.
Guvernul da 160 de milioane de lei pentru subventiile fermierilor
Guvernul suplimenteaza bugetul pentru a putea plati subventiile catre crescatorii de bovine.
Chiar daca nu mai are posibilitatea de a aproba proiecte de legi sau ordonante de urgenta, Executivul condus de Emil Boc poate emite hotarari. Astfel, s-a aprobat cresterea bugetului cu 160 de milioane – bani care vor merge la crescatorii de bovine. Subventia pe cap de animal a fost stabilita la 571 de lei in acest an. Decizia vine la scurt timp dupa ce fermierii au acuzat Ministerul Agriculturii ca intarzie platile promise. Ei au amenintat atunci ca pe 28 octombrie vor merge la Bucuresti pentru a protesta.
Masini noi vandute in 2009: putin peste 100.000 de autoturisme
Piata auto a scazut cu 57% in primele noua luni. Dupa trei sferturi din an, vanzarea de masini noi nu isi revine, iar septembrie a fost una din cele mai slabe luni de vanzari. La capitolul marci si modele, Kia cee’d si Renault Clio au fost cele mai vandute autoturisme de import, iar vanzarile Dacia in tara s-au injumatatit, insa compania a trimis 85% din productie la export, arata datele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania. Daca se includ si vehiculele comerciale, topul marcilor in functie de cota de piata este condus de Dacia cu o treime, urmata de Hyundai aproape 8%, Volkswagen, Renault, Ford si Skoda. Din cele peste 100 de mii de masini noi vandute in primele noua luni, 69 la suta au fost pe benzina si restul cu motor diesel.
Oficial CNSC: Numai contractele mari trebuie sa fie licitate public
Ar trebui ca numai contractele de lucrari de peste 5 milioane de euro sa intre in licitatie publica – aceasta este parerea presedintelui Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, Mihai Prisacariu. Oficialul din domeniul achizitiilor publice a declarat ca Romania a facut exces de zel in ce priveste regulile acestui sector. Astfel, directiva europeana prevede ca praguri valorice sub care se poate face achizitie directa: 130.000 de euro, la bunuri si servicii si 5.125.000 de euro la lucrari. In Romania, aceste praguri sunt de 15.000 si respectiv 125.000 de euro si ar trebui sa creasca, in opinia oficialului. Astfel, contractele ar putea fi atribuite mai rapid si fondurile ar putea fi cheltuite mai eficient – a mai precizat seful CNSC Mihai Prisacariu.
Raport Deloitte: prea multe schimbari de legi si birocratia stau in calea dezvoltarii mediului de afaceri romanesc
Cota unica de impozitare de 16% si cota standard de TVA de 19 procente reprezinta doua dintre principalele avantaje competitive ale sistemului fiscal romanesc. Concluzia apare in Raportul firmei de consultanta Deloitte, cu tema „Fiscalitatea romaneasca- radiografia unei reforme incomplete”. Pe de alta parte, specialistii care au alcatuit analiza mentioneaza ca frecventa schimbarilor legislative, insuficienta reglementarilor si ineficienta aparatului administrativ sunt factori de instabilitate in dezvoltarea mediului de afaceri romanesc. Raportul Deloitte precizeaza de asemenea ca Taxa pe Valoare Adaugata reprezinta cel mai problematic aspect in relatia cu autoritatile.
La final, iata cele mai importante evenimente economice ale zilei:
Compania Finmedia organizeaza conferinta „Energia regenerabila in Romania – prezent si perspective” la Hotel Crowne Plaza, Bucuresti
La sediul Agentiei de Monitorizare a Presei are loc dezbaterea cu tema: „Transparenta fondurilor europene in Romania”.