AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Reducerea cu 25% a fondului de salarii face o economie de 5,39 miliarde de lei la buget. Portugalia anunta noi masuri pentru reducerea deficitului bugetar
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
UPDATE Ultima varianta de lucru: Indemnizatia pentru cresterea copilului se va reduce cu 25%. Mamele vor primi 63,75% din media veniturilor din ultimul an
Indemnizatia pentru cresterea copilului, acordata mamelor pentru maximum 2 ani, va scadea cu 25% din nivelul actual. Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro ca aceasta este ultima varianta de lucru. In acest moment, indemnizatia este de 85% din media veniturilor din ultimul an. Astfel, mamele vor primi 63,75% din media veniturilor. Va fi pastrata, insa, limita minimala de 600 de lei. De asemenea, va fi pastrat si plafonul maximal de 4.000 de lei. Reamintim ca diverse surse guvernamentale au anuntat ca indemnizatia pentru mame va scadea, fiind avansate doua variante: fie stabilirea unui cuantum fix de sase milioane de lei, fie scaderea procentului actual. Potrivit aceleiasi surse, alocatia acordata la nasterea unui copil, in valoare de 230 de lei, scade si ea cu 15%. Tot cu 15 procente scade si alocatia de stat pentru copii, acum in valoare de 200 de lei.
Reducerea cu 25% a fondului de salarii face o economie de 5,39 miliarde de lei la buget
Guvernul va reduce cheltuielile de personal cu 5,39 de miliarde de lei, pe o perioada de 6 luni. Economia vine in urma diminuarii cu 25% a fondului de salarii, de la 1 iunie, se arata intr-un document al Ministerului Finantelor transmis sindicatelor. Aceasta suma reprezinta 1,06% din Produsul Intern Brut. Diminuarea cu 15 procente a cheltuielilor cu asistenta sociala va avea si ea o influenta de 1% din PIB, ceea ce inseamna 5,2 miliarde de lei. In lipsa, acestei reduceri, cheltuielile cu asistenta sociala in bugetul general consolidat ar fi ajuns la aproape 70 miliarde lei. In ceea ce priveste impozitarea suplimentara a drepturilor de autor, statul va castiga 76 de milioane de lei, in 6 luni. Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat ca prin modificarile legislative care se pregatesc, „va fi intarita zona de aplicare a platii prin drepturi de autor: acestea trebuie platite celor care fac creatie, nu soferilor sau masinistilor. Cel care umple stiloul cu cerneala nu trebuie sa primeasca drepturi de autor”, a spus Vladescu, fara sa raspunda si la solicitarea de lamurire a modului in care va fi „introdus impozitul de 16%”.
Portugalia anunta noi masuri pentru reducerea deficitului bugetar
Guvernul Portugaliei a anuntat reduceri suplimentare de cheltuieli, pentru a micsora deficitul bugetar la 4,6% din Produsul Intern Brut in 2011. Initial, estimarea era de 5,1 procente. Totodata, autoritatile de la Lisabona au crescut taxa pe valoare adaugata cu un punct procentual, la 21%. Portugalia face eforturi pentru a-si stabiliza finantele publice, in conditiile in care datoriile uriase si deficitul bugetar au erodat increderea in aceasta tara. Premierul Jose Socrates a anuntat saptamana trecuta ca Portugalia isi va reduce in acest an deficitul bugetar pana la 7,3% din PIB, de la 8,3% cat era prevazut initial. In 2009, deficitul bugetar al Portugaliei a ajuns la un nivel record, de 9,4%. Fiind membra a zonei euro, Portugalia este obligata sa isi mentina deficitul public anual sub nivelul de 3% din PIB.
HTC a cerut in instanta blocarea vanzarilor de iPhone, iPad si iPod pe piata americana
Producatorul taiwanez de telefoane mobile HTC a depus o plangere in instanta impotriva Apple, pentru incalcarea a cinci dintre brevetele sale. Compania a cerut astfel interzicerea vanzarii marcilor iPhone, iPad si iPod pe piata americana. Anuntul vine dupa ce Apple a actionat in judecata HTC, in martie, acuzand-o ca ii incalca 20 de brevete pentru tehnologii folosite in interfata si in partea hardware a terminalului iPhone. Si cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, Nokia, este implicat in astfel de procese cu Apple. Analistii afirma insa ca asemenea dispute legate de brevete sunt frecvente si rareori conduc la interzicerea unor produse. In acest caz, adus in fata Comisiei pentru comert international a Statelor Unite, HTC a cerut interzicerea importurilor de produse Apple.