AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Restructurarea Postei Romane nu prevede disponibilizari de personal. Daca totusi vor concedia oameni, acestia vor primi maxim 30 de salarii de baza. Marea Britanie: TVA creste de la 17,5 la 20%, scade fiscalitatea pe zona companiilor
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Restructurarea Postei Romane nu prevede disponibilizari de personal. Daca totusi vor concedia oameni, acestia vor primi maxim 30 de salarii de baza
Restructurarea Postei Romane nu prevede disponibilizari de personal. Cu toate acestea, daca vor fi totusi oameni concediati, ei vor primi maximum 30 de salarii de baza. Anuntul a fost facut de oficialii companiei, care au declarat pentru HotNews.ro ca angajatii concediati ar urma sa beneficieze de salarii compensatorii in functie de vechimea totala in sistemul postal. Posta Romana este operatorul national din domeniul serviciilor postale, avand drept actionar majoritar statul roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor si de Fondul Proprietatea. In aceste conditii, compania este o societate care se autofinanteaza, salariile, inclusiv cele compensatorii care pot fi acordate angajatilor in cazul unor eventuale concedieri colective, fiind acordate din incasarile proprii.
Protectia Consumatorilor: Bancile trebuie sa prezinte inainte de semnarea unui contract nou de credit toate datele tehnice ale imprumutului. Atentie la „super-oferte”
Bancile trebuie sa prezinte, inainte de semnarea unui contract nou de credit, un formular standardizat cu toate datele tehnice ale imprumutului. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a anuntat ca noua masura permite o comparare transparenta a ofertelor bancilor si alegerea celei mai avantajoase. Contractul de credit trebuie studiat in liniste acasa si se recomanda opinia unui consultant, arata Autoritatea, care aminteste ca pentru orice derogare, bancile trebuie sa ceara acordul scris al consumatorului. Pentru contractele de credit existente, noul act normativ le da dreptul consumatorilor sa refuze comisioanele pentru unele operatiuni cu numerar pe care bancile le percep pentru plata ratelor. In maximum 90 de zile, incepand cu 21 iunie, institutiile de creditare le vor trimite clientilor acte aditionale de modificare a contractelor existente. Pentru orice obiectii legate de aceste modificari, creditorul trebuie notificat in scris, altfel se prezuma acceptarea tacita.
Acord Marea Britanie – Germania – Franta privind taxarea bancilor
Acord intre Marea Britanie, Germania si Franta privind taxarea bancilor. Cele trei state au anuntat ca doresc aplicarea, de o maniera coordonata, a unui sistem de taxare a bancilor pe baza bilantului. Noua masura are ca obiectiv sa asigure autoritatile ca regulile jocului vor fi identice pentru sectorul financiar, a anuntat ministerul german al Finantelor, intr-un comunicat comun semnat de cele trei tari. Germania precizeaza ca aceste taxe au drept scop asigurarea faptului ca bancile contribuie de o maniera echitabila in raport cu riscurile pe care le prezinta la adresa sistemului financiar. Modalitatile de aplicare pot fi diferite de la tara la tara, pentru a tine cont de specificul national. Comunicatul a fost publicat in ziua in care ministerul britanic al Finantelor a anuntat taxarea suplimentara a bancilor, incepand din ianuarie.
Marea Britanie: TVA creste de la 17,5 la 20%, scade fiscalitatea pe zona companiilor
Marea Britanie creste Taxa pe Valoare Adaugata de la 17,5 la 20%. Taxa asupra sistemului financiar bancar va aduce 2 miliarde de lire sterline anual, ajutorul financiar pentru copii va fi limitat la primul nou-nascut, iar fiscalitatea in cazul companiilor se reduce. Acestea sunt primele masuri anuntate de ministrul britanic de Finante, George Osborne, in cadrul programului de austeritate care va fi pus in practica incepand din acest an. Nu se mai trece la euro in actuala legislatura, iar echipa care pregatea proiectul aderarii a fost desfiintata, a mai anuntat ministrul britanic. Coalitia formata de conservatori si liberal-democrati trebuie sa reduca un deficit bugetar de peste 11 procente din Produsul Intern Brut. Planurile coalitiei guvernamentale includ: introducerea taxei pe banci, infiintarea unei comisii care sa analizeze posibilitatea separarii activitatilor de retail banking de activitatile de investment banking, conferirea de noi puteri de control Bancii Angliei si plafonarea imigratiei din statele care nu sunt membre ale Uniunii. Marea Britanie se confrunta cu un deficit bugetar record, in urma celor 18 luni de recesiune.