Sari direct la conținut

AUDIO/VIDEO Andrei Chiliman ii cere lui Sorin Oprescu sa organizeze referendum pentru proiectul de lege al Elenei Udrea prin care primarii de sectoare nu sunt alesi direct. Vezi in text ce spun Piedone, Ontanu si Poteras

HotNews.ro
Andrei Chiliman, Foto: Hotnews
Andrei Chiliman, Foto: Hotnews

Primarul sectorului unu al Capitalei, Andrei Chiliman (PNL), i-a solicitat public primarului general Sorin Oprescu sa organizeze un referendum prin care bucurestenii ar urma sa decida daca sunt de acord ca primarii de sector sa nu mai fie votati direct ci sa fie numiti de consiliul general al orasului. Chiliman a declarat ca proiectul care aprtine PDL Bucuresti, filiala condusa de Elena Udrea, nu are la baza nici un “argument care sa tina de eficienta actului administrativ sau de buna functionare a institutiilor”.

  • Neculai Ontanu (UNPR), primarul sectorului doi: In principiu, cred ca este o idee buna dar bucurestenii trebuie consultati.
  • Cristian Popescu Piedone (PC), primarul sectorului patru: Bucurestenii trebuie sa isi spuna parerea printr-un referendum. Daca ei sunt de acord, atunci in 2012 eu nu mai candidez.
  • Cristian Poteras (PDL), primarul sectorului sase: Legea urmeaza modelul celor din Praga, Viena, Paris sau Barcelona.

VIDEO Primarul Andrei Chiliman a declarat public ca este impotriva propunerii legislative ca primarii de sectoare sa nu fie alesi direct de catre bucuresteni. HotNews.ro a publicat, duminica 16 ianuarie, documentul ce contine proiectul de lege. Detaliile initiativei legislative poti fi consultate aici.

Vezi mai jos cele mai importante declaratii facute de catre primarul sectorului unu:

  • Asistam, asadar, la debutul operatiunii mafiote de transformare a Bucurestiului in feuda Elenei Udrea si a gruparii politico-financiare ale carei interese le reprezinta presedinta PD Bucuresti. In acest mod, topind in bugetul primariei generale si bugetele primariilor de sector, mafia Elenei Udrea ar putea avea la discretie, in fiecare an, peste 2 miliarde de euro.
  • In temeiul articolului 83, alineatul 1, din Legea administratiei publice locale, si a articolului 13, alineatul 1, din Legea referendumului, cer public primarului Sorin Oprescu sa initieze, in termen de o saptamana, procedurile de declansare a referendumului local in municipiul Bucuresti pe tema desfiintarii sectoarelor Capitalei.
  • Daca primarul general, caruia maine (miercuri – n.r.) ii voi inmana personal solicitarea oficiala de declansare a referendumului, va refuza sa raspunda in termen de o saptamana, voi initia aceste proceduri impreuna cu bucurestenii.
  • Vom strange noi numarul de semnaturi necesar declansarii referendumului impreuna cu bucurestenii si alaturi de societatea civila. Ii invit alaturi de noi in acest demers pe toti primarii de sector (…) care vor sa-si pastreze coloana vertebrala si increderea bucurestenilor. Nu am nicio indoiala ca majoritatea colegilor de la sectoare se vor alatura acestui demers al nostru.

Primariile de sector, in numai doi ani, au reabilitat sute de blocuri in tot Bucurestiul, in timp ce Primaria generala a consolidat vreo 9 blocuri in 10 ani. (…) Primarii de sector cunosc si rezolva problemele reale ale comunitatilor lor mult mai bine decat Primaria generala.

Declaratie Chiliman

Neculai Ontanu primarul sectorului doi este de acord cu proiectul de lege dar doreste si consultarea bucurestenilor:

  • In principiu cred ca este o idee buna. Dupa 20 de ani societatea s-a dezvoltat si poate avem nevoie de o schimbare. Cred insa ca pentru a promova o astfel de lege este nevoie mai intai sa se obtina un consens al tuturor partidelor.
  • Cred ca ar trebui mai intai ca sa se gaseasca o formula prin care bucurestenii sa fie consultati. astfel de lege poate avea un efect pozitiv sau negativ asupra bucurestenilor. Sigur in acest moment Bucurestiul nu functioneaza bine. Sunt sectoare care s-au dezvoltat mai bine altele mai putin. Trebuie avut in vedere si o dezvoltare mai uniforma.
  • Consensul partidelor este insa foarte important. Avem alegeri in 2012 nu stim cine va fi primar general sau cum va arata consiliul general. Ar fi insa bine ca toate partidele sa fie de acord cu aceasta lege si nu ulterior sa fie modificata legea si sa apara scandaluri.

Cristian Popescu Piedone primarul sectorului patru spune ca daca legea va fi adoptata el nu va mai candida la un nou mandat:

  • Aceasta lege nu poate fi trecuta la categoria impuse. Beneficiarii directi adica bucurestenii trebuie sa isi spuna parerea printr-un referendum. Daca ei sunt de acord atunci in 2012 eu nu mai candidez pentru ca nu as putea sa stau cu saru’ mana la un consiliu general ales politic.
  • Din punctul meu de vedere acest proiect de lege vizeaza interesul cetateanului pentru ca nu ar reflecta dorinta lui. Nu inteleg ce doreste PDL cu aceasta lege. Daca ar fi fost pe val in sondaj intelegeam dar asa nu vad ce ar castiga. Toata lumea a fost contrariata de acesta initiativa.

Cristian Poteras primarul sectorului sase a declarat intr-un comunicat public postat pe site-ul primariei ca este un sustinator al proiectului propus de Elena Udrea:

  • Inca din anul 2004, am sustinut ca trebuie modificat sistemul administrativ al Capitalei, astfel incat sa nu mai existe 7 bugete, 7 primari, 7 consilii si 7 strategii diferite de dezvoltare. Este nevoie de un proiect legislativ care sa asigure coerenta, eficienta si uniformitate in dezvoltarea Capitalei, astfel incat bucurestenii indiferent de zona in care stau sa se simta ca fiind intr-un oras european.
  • Initiativa noii Legi a Bucurestiului prevede ca Bucurestiul sa fie condus de un primar general si un consiliu general, sa aiba un singur buget, iar primarii de sector sa fie numiti dintre consilierii generali.
  • Legea urmeaza modelul celor din Praga, Viena, Paris sau Barcelona. Ca primar, cred ca pot sa-mi recastig si al treilea mandat, dar ca bucurestean, cred ca orasul are nevoie de un singur buget consolidat si trebuie sa se schimbe, a declarat primarul sectorului 6, Cristian Poteras.

AUDIOIn cadrul emisiunii Discutia de luni, realizata de HotNews.ro si difuzata de RFI, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a declarat ca prin noua lege a capitalei balanta de putere intre administratiile de sectoare si primarul general ar urma sa fie echilibrata.

Descarca fisierul audio in format MP3

Vezi mai jos ce spune consilierul prezidential despre initiativa legislativa in discutie:

  • Marea problema cu Bucurestiul este ca primarii de sectoare au o putere mai mare decat primarul general si au o autonomie prea mare a deciziilor in privinta sectoarelor. Nu exista o viziune integrata care sa fie si aplicata. De aceea vedem si ca in unele locuri se dau autorizatii de construire intr-un fel si in altele nu. Nici un oras nu e uniform dar ar trebui sa existe standarde care sa fie aplicate in toate zonele.
  • Primarul de sector poate fi ales direct de catre cetatean dar nu poate fi exclus nici un mecanism prin care primarul de sector sa administreze si sa aplice politicile primarului general si ale consiliului general. Indiferent daca sunt alesi direct sau de consiliul general trebuie facuta o armonizare intre sectoare si care sa se subordoneze unei politici pentru tot Bucurestiul.  Atat Traian Basescu cat si actualul primar sunt interesati de acest subiect. In special Traian Basescu pentru ca a avut cel mai mult de suferit din cauza asta.
  • O alta discutie este cea a zonei metropolitane a Bucurestiului. Acum avem Bucurestiul si o zona periurbana. Practic oamenii locuiesc acolo dar lucreaza in Bucuresti. Ei sunt artificial desprinsi admnistrativ de Bucuresti. S-ar putea sa fie nevoie de o zona metropolitana a Bucurestiului care sa fie impartita in districte sau sectoare.
  • Administratorii acestor districte sa fie alesi direct sau de consiliul general. Dar deciziile importante sa fie luate de primarul general si de consilieri. Este nevoie de un cap limpede care sa vada toata zona si sa urmareasca cum se dezvolta zona. Sa urmareasca spre exemplu preturile platite de oameni la salubritate in sectorul cinci fata de sectorul unu.  Sunt o gramada de lucruri de la taxe si impozite pana la urbanism care trebuie armonizate. 
  • Pragmatic daca legea ar fi votata PDL ar pierde doi primari iar UNPR un primar pe domnul Ontanu. Daca PDL e de acord si vrea sa faca asta sa piarda doi primari poate si UNPR ar fi de acord sa piarda un primar. Totul depinde de ce decide majoritatea actuala.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro