Sari direct la conținut

​AUDIO/VIDEO Christopher Ball, Quinnipiac University SUA: Din punct de vedere eonomic, ar fi mai bine pentru Tinutul Secuiesc sa fie autonom

HotNews.ro
C.Ball, Foto: Hotnews
C.Ball, Foto: Hotnews

Christopher Ball, profesor universitar la Universitatea Quinnipiac din Statele Unite, sustine intr-un interviu acordat HotNews.ro ca exista argumente economice pentru ca Tinutul Secuiesc sa fie autonom. „Parerea mea este ca ar fi o ideea buna ca Tinutul Secuiesc sa fie autonom, pentru ca politicile fiscale sa fie realizate aici”, sustine Christopher Ball. Specialist in macroeconomie internationala si econometrie, Christopher Ball a vorbit si despre criza economica, conceptul de „sudden stop”, Grecia si zona euro. Intra in text pentru a citit si a asculta interviu integral.

Interviu C. Ball- BALVANYOS 2011 by A.Biro

HotNews.ro: In ultimele luni, economia Romaniei se confrunta cu intrari de capital pe care Banca centrala le califica drept „nedorite”. Cum pot aceste fluxuri sa vulnerabilizeze economia?

Christopher Ball: Nu cunosc detaliile economice din Romania, dar in mod normal intrarile de capital rezonabile sunt dorite. Finanteaza proiecte, finanteaza dezvoltarea economica si, in principiu, aduc bani in regiune. Sunt un lucru bun in general.

Inainte de o criza economica, intrarile de capital fluctueaza si cresc rapid si pot duce la bule si probleme. Probabil ca despre asta se discuta. Cealalta problema care poate sa apara este aceea ca va aparea si un deficit comercial. Daca exista o problema cu banta de plati, acest lucru va ingreuna lucrurile pentru Banca Nationala si pentru stat.

HN: Care sunt factorii care anunta un „sudden stop”?

C.Ball:In primul rand este subita. Unii dintre indicatorii pentru criza financiara – „sudden stop” este o categorie de criza financiara – sunt cresterea dobanzilor, marjele de risc cresc, indicand ca investitorii internationali sunt ingrijorati de investitiile lor dintr-o anumita zona. Cand se intampla asta, daca investitorii mari se retrag, sunt urmati si de altii si atunci apare „sudden stop”. Ceea ce literalmente inseamna oprirea totala a intrarilor de capital. Semnele sunt ca situatia arata ca una riscanta, guvernul este indatorat, sectorul privat este indatorat si le este greu sa plateasca datoriile. Semnele mai tangibile sunt acelea ca ratele dobanzilor cresc rapid, ceea ce indica faptul ca piata deja sesizeaza probleme. Nu e insa sigur, e ca un nor inainte de ploaie. Uneori rate de dobanzi ridicate pot duce la incetinirea creditarii, dar nu neaprat la sudden stop. Cu siguranta asta a fost o problema in acesta perioada.

HN: Astazi la Bruxelles se discuta despre noul plan de salvare a Greciei. Care este punctul dumneavoastra de vedere: raspunsul autoritatilor europene la criza a fost cel potrivit sau, mai degraba, a amplificat riscurile?

C.Ball:Nu sunt un expert pe Grecia. Problema cu Grecia este ca mai multe banci din occident au bani de recuperat de la greci. Ingrijorarea lor este aceea ca, daca Grecia nu isi plateste datoriile, se va ajunge la o noua criza financiara. Si asta e o ingrijorare mare. Nu stiu care este propunerea.

Daca solutia gasita este o restructurare a datoriilor, astfel incat Grecia sa poata plati datoriile, atunci e un lucru bun. Intr-un fel, Grecia e intr-o situatie buna, in sensul ca trebuie sa isi confrunte problemele. Si asta se intampla cand te confrunti cu o criza economica.De multa vreme au dus o politica nesustenabila. Daca masurile de salvare le vor pemite sa continue in aceeasi maniera, atunci problemele se vor prelungi.

HN: Care sunt principalele riscuri la adresa zonei Euro si cum ar putea fi evitata contagiunea in regiune?

C.Ball:Nu cred ca poate fi evitata contagiunea in regiune. Daca, in viitor, guvernele vor avea o situatia bugetara mai buna, vor putea evita crizele economice. Cea mai buna solutie pentru a evita o criza este sa nu ai mediul propice pentru producerea ei. Acestea fiind spuse, una din marile probleme cu acesta regiune este ca bancile au capital strain. Si asta devine o problema pentru contagiune, pentru ca, daca o banca din Bruxelles trebuie sa-si inchida birourile, asta inseamna automat probleme pentru aceasta regiune.

Nu cred ca exista o solutie pentru a proteja tari ca Romania, Ungaria de la contagiunea din Europa.

Riscurile zonei euro. Daca Grecia renunta la euro, toata lumea va crede automat ca au facut asta sa scape prin inflatie de probleme, dar asta nu va duce decat la o inrautatire a situatiei. Cred ca daca va supravietui acestei crize, Grecia nu se va retrage din zona euro. Cred ca zona euro va ramane si nu se va prabusi.

Problema cu zona euro este ca reprezinta o politica monetara care nu are sustinerea fiscala a niciunui guvern. Din punct de vedere economic, problema este aceea ca avem o politica monetara fara o institutie ficala centrala.

Problema politica este aceea ca zona euro ar trebui sa fie un grup de state independente. Aceste state insa nu vor o institutie ficala centrala care sa le spuna cum ar trebui sa arate poltica fiscala locala. Asta va fi marea dezbatere. Daca vrei sa ai o zona euro stabila si fara problemele de acum, atunci trebuie sa ai o institutie fiscala centrala care are ceva de spus in polticile fiscale locale. Nu cred ca tarile din aceasta zona doresc acest lucru. Sigur ca Germania ar vrea sa aiba ceva de spus despre politicile fiscale din Romania si Germania, dar Romania si Ungaria nu doresc ca Germania sa faca asta. Germania nu ar accepta sfaturi sau o implicare a Frantei. In final, cred ca zona euro va supravietui, cred insa ca e o disputa politica.

HN: Avand in vedere ca suntem la BALVANYOS 2011, trebuie sa vorbim si de problema autonomiei. Din perspectiva economica, autonomia Tinutului Secuiesc ar fi benefica sau, dimpotriva, aceasta zona trebuie integrata intr-o regiune mai mare?

C.Ball:Daca vorbim de o unitate administrativa care sa se autoguverneze, cred ca din punct de vedere eonomic ar fi mai bine pentru Tinutul Secuiesc sa fie autonom. Eu sunt un adept al autonomiei locale, in sensul traditional al autonomiei etnice. In acest sens cred ca Tinutul Secuiesc trebuie sa fie in mod clar autonom.

Cred ca este exista destule argumente ca principatul Transilvania sa includa si o regiune ca Tinutul Secuiesc autonom. Sunt aspecte care duc la concluzia ca este o chestiune logica. Ingrijorarea mea este aceea ca oamenii cred ca, daca vor primi autonomie, totul va fi perfect a doua zi dimineata si nu este asa.

Economic, cred ca trebuie sa vedem circuitul economic. Daca schimburile comerciale sunt in majoritatea lor in Tinutul Secuiesc, atunci avem si argumentul economic. Astfel este normal sa ai o regiune separata. Daca schimburile comerciale ale Tinutului Secuiesc se fac cu alte regiuni din Romania, atunci este mai putin important din punct de vedere economic daca are sau nu autonomie.

Parerea mea este ca ar fi o ideea buna ca Tinutul Secuiesc sa fie autonom pentru ca politicile fiscale sa fie realizate aici. Cu siguranta este o ideea mai buna din perspectiva poltica si culturala ca aceasta zona sa primeasca autonomie decat cealalta varianta, adica integrarea intr-o regiune mai mare.

Vezi mai jos CV-ul profesorului universitar Christopher Ball

Long CV Spring 2005

var docstoc_docid=”86182714″;var docstoc_title=”Long CV Spring 2005″;var docstoc_urltitle=”Long CV Spring 2005″;

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro