Sari direct la conținut

AUDIO VIDEO De ce v-ati ales consilieri dintre fostii securisti? Adrian Nastase: Erau singurii disponibili. Mi-am ales unul sau doi care m-au ajutat

HotNews.ro

„Si altii si-au luat consilieri din actuala securitate? Cei care s-au format in ultimii cinci ani, zece ani? Sa fim seriosi. Atunci cand eram eu premier, in 2000, eram la zece ani dupa Revolutie. Unde puteau sa-si capete experienta oamenii respectivi? Erau singurii disponibili. Si, dintre ei, mi-am ales unul sau doi care m-au ajutat”. Este raspunsul lui Adrian Nastase la intrebarea de ce, pe vremea cand era premier, si-a angajat consilieri din randul fostilor securisti, ca Ristea Priboi sau Constantin Silinescu. Nastase sustine ca „in zona presedintilor, a prim-minstrilor, toti au avut in apropiere oameni din zona serviciilor.”

  • Fostul premier a negat,  la Discutia de Luni, ca l-ar avea consilier personal pe Mihai Caraman, fost ofiter de securitate si sef SIE la inceputul anilor ’90, dar afirma ca „l-a pretuit pentru unele lucruri pe care le-a facut”.

Asculta aici interviul integral cu Adrian Nastase

Descarca fisierul audio in format MP3

Sperati sa va apere partidul la fel ca in cazul Bivolaru sau Nicolescu in cazul in care veti fi condamnat?

  • Eu nu cred ca voi fi condamnat pentru ca nu exista nici un fel de motiv pentru condamare. Ar fi un abuz extraordinar si nu cred ca cineva isi doreste o astfel de pata politica si juridica. Si astazi, inainte sa ne intalnim (interviul a fost inregistrat vineri, 28 octombrie) am fost la instanta, merg de doua trei ori pe saptamana.
  • Astazi i-am spus presedintelui de complet, am ascultat cu atentie felul in care martorii explica organizarea Oficiului pentru Lupta impotriva Spalarii Banilor si am spus: sunt capabil in orice moment, ascultand asa de multi martori care n-au vorbit decat despre povestea asta, sa preiau unul dintre posturile de conducere de acolo. 
  • Lasand gluma la o parte, sigur ca este vorba de o hartuire politica, incercarea de a ma tine blocat in aceste chestiuni. Nu cred insa ca cineva se gandeste serios la o condamnare, desi probabil ca exista un anumit tip de presiune.

Inteleg ca unul din dosarele pentru care ati fost trimis in judecata urma sa se prescrie in perioada asta? E adevarat?

  • In primul rand, am aratat pe blog cand s-ar putea prescrie faptele vizate in aceste dosare. Dar am mai spus un lucru foarte important. Chiar la limita, daca acest lucru s-ar intampla, eu as cere continuarea procesului. Pentru ca pe mine nu ma intereseaza ca aceste lucruri sa se incheie prin prescrierea faptelor.

Dar e adevarat ca unul din dosare urma sa se prescrie acum, in perioada asta?

  • Nu, nu. Nu stiu cand se prescriu, va rog sa va uitati la mine pe blog. Nu am o memorie atat de buna si nici nu mi-o umplu cu toate lucrurile astea. Ceea ce pot sa va spun: nici una dintre fapte nu se prescrie, asa ca ingrijorarea celor care imi pun astfel de intrebari nu este intemeiata.
  • Deci nu se prescriu si tot pentru cei ingrijorati de aceasta chestiune, chiar daca s-ar prescrie eu am anuntat clar ca doresc ca procesul sa mearga pana la capat. Eu doresc un verdict de nevinovatie si nu sa ma ascund in spatele unor proceduri de genul imunitatii in spatele careia se ascunde Traian Basescu cu imunitatea prezidentiala.

Sunteti deputat de Prahova. Il cunoasteti pe Sebastian Ghita, ca e de acolo?

Da.

Ce impresie v-a facut?

O impresie buna.

In ce conditii l-ati cunoscut?

Ne-am intalnit de-a lungul timpului in organizatia de acolo, intre cunostintele din zona. Este un om…

Apropiat al PSD?

Nu cred ca se poate spune ca e un apropiat. Cred ca are contacte in toate zonele.

In toate partidele adica.

In toate partidele, da.

Sau si in alte zone.

Si in toate partidele.

Si in alte zone.

Geografice.

De ce ati spus ca Sorin Ovidiu Vantu s-a indragostit de calau. De unde pana unde?

Eu am fost mirat. Schimbarile de atitudine ale unor oameni care..

De unde schimbarea de atitudine la dl Vantu. Ca vad ca-l critica pe dl Basescu pe unde iese, de sus pana jos.

A fost un interviu pe care eu l-am vazut in EVZ. Si mi s-a parut ca acea dimensiune critica de care spuneati a disparut. Nu vorbeam numai de el, vorbeam de mai multe persoane. Nu stiu daca in cazul lui e cel mai adevarat. Dar am observat ca o trasatura generala, cei care au fost la un moment dat pusi in situatii extrem de delicate, inclusiv prin retinere, arestare, de catre institutiile lui Traian Basescu, dupa o vreme si-au schimbat atitudinea. (…)

Cum se explica faptul ca ati avut consilieri oameni din, sau apropiati, sau fosti ofiteri din serviciile secrete. Domnul Priboi a fost consilierul dvs, domnul Silinescu, care a murit acum cativa ani, fostul sef SIE. Cum se explica fascinatia asta pentru oameni din servicii?

  • Nu-i fascinatie. Este un lucru pe care oricine la un anumit nivel il realizeaza.

Adica, mai concret.

  • Este foarte clar. Daca va uitati, in zona presedintilor, a prim-minstrilor, toti au avut in apropiere oameni din zona serviciilor. Poate ca sunt unii care s-au nascut dupa ’90 si au devenit specialisti pana la varsta de 15 ani si au putut fi luati consilieri pe problemele astea. Eu am considerat ca, la fel ca si celelalte tari, Romania a avut si ea servicii de securitate, de informatii, de contraspionaj.

Asta-i problema, ca dvs aveati consilieri cei care au lucrat in fosta securitate.

  • Si altii si-au luat consilieri din actuala securitate? Cei care s-au format in ultimii cinci ani, zece ani? Sa fim seriosi. Atunci cand eram eu, in 2000 eram la zece ani dupa revolutie. Unde puteau sa-si capete experienta oamenii respectivi.

Deci astia erau buni?

  • Erau singurii disponibili. Si dintre ei mi-am ales unul sau doi care m-au ajutat. Dar nu erau singurii, ca erau…De fapt relatia mea era cu …

S-a tot spus ca printre sfetnicii dvs particulari se numea si Mihai Caraman, fostul sef SIE la inceputul anilor ’90.

  • Va promit ca, daca va doriti la un moment dat sa facem impreuna o carte auto-biografica a mea si sa incercam sa vedem toate lucrurile astea, voi face un efort sa-mi aduc aminte. Cu dl. Caraman lucram pe cand eram director la SIE si l-am pretuit pentru unele din lucrurile pe care le-a facut. Eram ministru de externe, era o chestiune absolut normala.

Ati mai pastrat legatura in sensul asta, sa va consilieze personal dupa aceea?

  • Niciodata nu a fost consilier al meu. Iar asta a fost o poveste care a aparut in presa. Aiurea, nici vorba. Prostii. Transmiteti-le celor care anunta lucruri de genul asta sa nu-si mai piarda vremea.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro