Austria confirmă acordul privind „Air Schengen” cu România și Bulgaria / Fără negocieri pentru aderarea deplină / Cele 3 condiții ale Vienei
Austria a confirmat acordul cu România și Bulgaria privind „Air Schengen”, care permite intrarea pe calea aerului fără control la frontieră, potrivit Der Standard.
Ministerul de Interne a confirmat sâmbătă că un document cu caracter obligatoriu din punct de vedere legal a fost trimis vineri seara președinției spaniole a UE.
„Air Schengen înseamnă că pasagerii care vin din România şi Bulgaria nu vor mai fi supuşi unui alt control al paşapoartelor decât cel al companiei aeriene la poarta de îmbarcare”, a explicat pentru AFP ministerul austriac al internelor condus de Gerhard Karner.
Implementarea acestui regulament este condiționată de aprobarea tuturor statelor membre UE. Cel mai devreme, aceasta ar putea avea loc în martie 2024, întrucât programul de zbor va fi modificat în această lună.
UPDATE 23:02 „Astăzi, 30 decembrie 2023, ora 22.38, Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România şi în Bulgaria. În conformitate cu Decizia Consiliului UE, acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene şi navale ale României începând cu luna martie 2024”, anunţă, sâmbătă seară, Ministerul de Interne al României, într-un comunicat de presă.
Potrivit documentului citat, potrivit Deciziei Consiliului UE, în cursul anului 2024, ”Consiliul va depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor la frontiera terestră”. „Decizia Consiliului UE prevede o serie de măsuri privind întărirea controlului la frontiere şi combaterea migraţiei ilegale, precum şi aplicarea Regulamentului Dublin. România aplică deja măsurile sus menţionate încă din cursul anului 2023. Decizia Consiliului UE nu conţine obligaţii noi pentru România”, a mai transmis MAI.
Nu sunt negocieri pentru o aderare deplină
Ministerul de Interne a subliniat că în prezent NU sunt în desfășurare negocieri pentru aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul Schengen, iar o dată pentru acest demers nu a fost stabilită.
Cele trei condiții ale Vienei
Acordul a fost însoțit de trei condiții impuse de Austria. Acestea includ:
- intensificarea desfășurării agenției UE de protecție a frontierelor, Frontex, în România și Bulgaria
- alocarea de fonduri de către Comisia Europeană pentru securizarea frontierelor externe ale acestor țări
- consolidarea controalelor la frontierele terestre și acceptarea solicitanților de azil din Austria, în special din Afganistan și Siria, de către România și Bulgaria.
La 8 decembrie 2022, Austria a blocat extinderea spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria, invocând un număr crescut de solicitanți de azil. Olanda a fost, de asemenea, împotrivă aderării Bulgariei la Schengen.
Marcel Ciolacu Foto: Inquam Photos / George Calin
Ciolacu insistă privind aderarea la Spațiul Schengen
„România, după data de 23 anul acesta şi luna aceasta are un acord politic şi cu Austria în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen maritim, unde ne intersează foarte mult dezvoltarea Portului Constanţa şi aerian. În primul rând trebuie să ne pregătim pentru anul viitor, cred că sub preşedinţia Ungariei să finalizăm intrarea totală în Spaţiul Schengen a României”, a declarat, joi seară, premierul Marcel Ciolacu, la România TV, potrivit News.ro.
Acesta a reiterat ideea că, de 13 ani, România îndeplineşte toate cerinţele tehnice de aderare la Spaţiul Schengen.
”Este prima oară când avem un acord politic de aderare parţială. Cu alte cuvinte, din acest moment tot procesul este ireversibil”, a mai declarat premierul.
Acesta a menţionat că nu se va mai face un Consiliu JAI pentru decizia referitoare la aderarea României la Spaţiul Schengen maritim şi aerian: ”Nu cred că se mai face Consiliu JAI, o să fie un vot al reprezentanţilor fiecărui stat şi se va face această procedură ţinând cont că mai sunt 2 zile până la anul nou (…) În acest moment documentele sunt la jurişti la Comisie şi la Guvernul austriac pentru ultima formă care va fi înaintată la toţi reprezentanţi UE”.
Citește și: