Sari direct la conținut

Austriecii primesc constructori, tehnicieni cu inalta calificare si ingineri romani

HotNews.ro

Austria a suplimentat cu 50 numarul meseriilor in care se pot angaja muncitorii romani, meserii din domeniul constructiilor, dar si alimentar sau aviatie, informeaza site-ul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

O mare parte din cele 50 de noi meserii de pe lista intocmita de austrieci sunt din domeniul constructiilor, zidari, stucatori, zugravi, lucratori betoniei, pavatori, faiantari, dulgheri, dar si in domeniul alimentar, macelari, sau al prelucrarii datelor si siguranta aviatica.

Acces pe piata muncii austriece mai au si tehnicienii cu înaltă calificare în construcţii, în industria constructoare de maşini, în reţele electrice de înaltă tensiune, în prelucrarea datelor sau în domeniul economic, precum şi inginerii în diferite domenii.

Liberalizarea pietei muncii din Austria pentru 50 de noi grupe de munca s-a facut in baza Hotararii de Guvern nr. 350, publicata in monitorul oficial al statului austriac in 10 decembrie 2007. Austria relaxase initial modalitatea de obtinere a unui permis de munca.

Masura luata de Viena vine la o saptamana dupa o decizie similara a Parisului, care a deschis piata muncii pentru cetatenii noilor state membre UE, printre care Romania si Bulgaria, pentru alte 150 de meserii.

Acestea sunt sunt construcţii şi lucrări publice, din domeniile hotelier, restaurante si alimentatie, agricultură, maritim, pescuit, pescuit maritim, mecanică, prelucrarea metalelor, electricităţii şi electronicii, întreţinere, inginerie şi personal de conducere din industrie, transporturi, logistică şi turism, industria de prelucrare, industria uşoară, industria lemnului, industria grafică, gestiunea şi administrarea întreprinderilor, informatică, cercetării, bancar şi al asigurărilor, comerţ, serviciilor casnice sau publice, sănătate.

Tot din 1 ianuarie 2008, Ungaria a anuntat deschiderea pietei muncii pentru romanii cu meserii calificate, pentru cei cu meserii necalificate fiind inca nevoie de un permis de munca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro