Autoritatea Electorală sesizează Parchetul pentru Loteria Publicitară „Mergi la vot, mergi în vacanță”, organizată sub sigla Paralela 45
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că a sesizat Parchetul General şi Biroul Electoral al Sectorului 5 pentru Loteria Publicitară „Mergi la vot, mergi în vacanţă”, organizată sub sigla Paralela 45, motivând demersul prin faptul că ar fi primit notificări scrise inclusiv din partea presei şi a făcut verificări în privința materialelor publicitare.
AEP spune că în urma sesizărilor pe care le-ar fi primit a făcut verificări și a constatat că SC PARALELA 45 TURISM SRL a organizat Loteria Publicitară “Mergi la vot, mergi în vacanță”, în perioada 08 mai- 27 mai, sub sigla PARALELA 45, avându-i ca grup țintă pe cei cu vârsta minimă de 18 ani, cu condiție ligatorie de înscriere să voteze la alegerile europarlamentare.
„AEP consideră că Loteria Publicitară <> are ca obiect determinarea și condiționarea alegătorilor să participe la votul din 26 mai 2019 pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European (referendumul național consultativ cu privire la probleme de interes național desfășurându-se la aceeași dată și în aceleași secții de votare), acordând foloase materiale constând în excursii în țară și în străinătate, în urma organizării unei tombole la care participanții trebuie să facă dovada participării la vot prin “abțibildul de pe spatele cărții de identitate cu care au votat”, susține Autoritatea Electorală.
AEP mai spune că „acțiunea prin care alegătorii sunt determinați și condiționați să meargă la vot și oferirea de foloase materiale (excursii în țară și în străinătate) de către o persoană juridică, respectiv SC PARALELA 45 TURISM SRL, este interzisă și sancționată conform prevederilor art. 386 din Codul penal, potrivit căruia oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.
Autoritatea Electorală Permanentă este condusă de Constantin Mitulețu – Buică, propus de PSD.
AEP a propus recent și a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență de modificare a legii referendumului prin care era prevăzut că autoritățile publice nu se pot pronunța, în timpul campaniei electorale, pro sau contra referendumului. Mai mult, potrivit proiectului, Guvernul ar fi fost cel care ar fi trebuit să informeze alegătorii în cazul referendumului național, cum este cel convocat de președintele Iohannis. De asemenea, cvorumul de prezență pentru validarea referendumului era modificat, procentul de 30% fiind calculat altfel, raportat nu la numărul alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, ci la cei din registrul electoral.
În urma scandalului creat în spațiul public, din textul ordonanței de modificare a legii referendumului, adoptată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial, a dispărut prevederea referitoare la majorarea cvorumului de prezență, necesar validării, care figura în proiectul inițial. De asemenea, a dispărut prevederea care-i interzicea președintelui să cheme românii să voteze DA la consultarea pe teme de justiție, programată în aceeași zi cu europarlamentarelor – 26 mai.