Autorităţile din Gornet (Prahova) au atacat în instanță ordinul de carantinare a localității și cer daune de 500.000 de euro de la instituția condusă de Raed Arafat / Este invocat "moralul scăzut" al localnicilor
- Redactia Hotnews
Autorităţile din comuna Gornet din județul Prahova au atacat în instanţă ordinul de carantinare a unui sat al comunei şi îi cer şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, o analiză urgentă a cazurilor din zonă. De asemenea, autorităţile cer şi obligarea DSU la plata sumei de 500.000 de euro, cu titlul de daune morale.
Primarul comunei Gornet este Nicolae Negoițescu (PSD).
Potrivit unui comunicat emis, sâmbătă, de avocatul Bogdan Dumitru, care reprezintă Primăria Gornet, autorităţile îi solicită şefului DSU să declanşeze în regim de urgenţă evaluarea cazurilor de COVID-19 din comună pentru a se stabili cu exactitate dacă la momentul emiterii ordinului de carantinare exista procentul persoanelor infectate peste pragul stabilit de INSP, scrie Agerpres.
În acest sens, sunt invocate „starea de spirit şi moralul scăzut al cetăţenilor comunei”.
De asemenea, autorităţile din Gornet au introdus în instanţă o acţiune în anulare a ordinului prin care s-a instituit carantina în satul Gornet, acţiunea fiind trimisă Curţii de Apel Bucureşti.
Potrivit documentelor puse la dispoziţia presei de către avocat, autorităţile cer şi obligarea DSU la plata sumei de 500.000 de euro, echivalent în lei, către comuna Gornet cu titlul de daune morale/daune interese, susținând că peste 450 de persoane au rămas fără locuri de muncă pentru că nu au mai fost primite de către angajatori din alte localităţi, iar cetăţenii comunei nu sunt primiţi în magazine, farmacii şi alte locuri publice din comunele limitrofe, fiind „total izolaţi şi chiar apostrofaţi”.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a votat, miercuri, instituirea carantinei zonale în satul Gornet, după ce în decurs de două săptămâni în comună au fost depistate 15 cazuri de COVID-19. Ulterior, şeful DSU a emis un ordin în acest sens. Satul Gornet are 2300 de locuitori, fiind depăşită rata de 3 infectări la mia de locuitori.
„Ne pare nespus de rău că a fost luată această decizie, nu noi am solicitat să fie luată această măsură, ne-a fost impusă contrar voinței noastre”, scriau reprezentanții Primăriei Gornet pe pagina de Facebook a instituției.
Șeful CJ Prahova, Bogdan Toader (PSD), s-a opus și el acestei măsuri: „Dacă este să ne raportăm la câte teste se fac şi câte ies pozitive, ar trebui să închidem România sau cel puţin să declare iarăşi stare de urgenţă”.
CITEȘTE ȘI: Noile condiții pentru instituirea carantinei într-o localitate sau într-un județ