Sari direct la conținut

Autoritățile vamale din Lituania spun că au descoperit o schemă de încălcare a sancțiunilor prin exportul de mașini în Rusia

HotNews.ro
Autoritățile vamale din Lituania spun că au descoperit o schemă de încălcare a sancțiunilor prin exportul de mașini în Rusia
Control vamal la granița dintre Lituania și Rusia (Foto: Fabian Sommer / DPA / Profimedia)

Autoritățile vamale din Lituania au descoperit o schemă de încălcare a sancțiunilor prin exportul de autovehicule către Rusia și Belarus, a relatat vineri postul public lituanian LRT, preluat de The Kyiv Independent.

Sursa citată amintește că Uniunea Europeană a instituit o interdicție asupra exporturilor către Rusia de autovehicule noi și second-hand ce depășesc o anumită dimensiune a motorului (mai mare de 1 900 cm³) imediat după declanșarea invaziei ruse pe scară largă în Ucraina.

Cu toate acestea, mașini din Europa au continuat să intre în Rusia printr-o varietate de scheme de eludare a interdicției.

„Camioanele cu semiremorci, deținute de entități comerciale înregistrate în Lituania, pleacă (spre Rusia sau Belarus), aparent pentru a transporta bunuri sau pentru a le ridica, dar nu se mai întorc, iar datele lor de înmatriculare sunt pur și simplu schimbate în străinătate”, a explicat serviciul vamal lituanian.

Pentru a transporta mașini de lux, unii le înregistrează pe numele lor, le conduc în Rusia și apoi le țin acolo.

„E o încercare de a se sustrage controalelor mai stricte ale autorităților vamale lituaniene cu privire la posibila intrare a mașinilor în Rusia”, a mai afirmat serviciul vamal.

Drept răspuns, autoritățile vor înăspri măsurile de monitorizare a companiilor care transportă vehicule. Potrivit serviciului vamal, cei care încalcă legea riscă amenzi „între 50 și 100% din valoarea bunurilor”.

____

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro