Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 857: Atacuri sângeroase cu rachete în Zaporojie și Dnipro / Rușii revendică cucerirea unui sat din Donețk / Ucraina şi Belarus îşi consolidează fiecare dispozitivul militar la graniţa comună

Război în Ucraina, ziua 857: Atacuri sângeroase cu rachete în Zaporojie și Dnipro / Rușii revendică cucerirea unui sat din Donețk / Ucraina şi Belarus îşi consolidează fiecare dispozitivul militar la graniţa comună
Artilerie ucraineană în Donbas Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat eliberarea şi întoarcerea în Ucraina a zece civili, inclusiv doi preoţi şi un oficial local, care au fost luaţi prizonieri în Rusia şi Belarus. Rușii au revendicat sâmbătă cucerirea unei așezări importante pe drumul spre Kramatorsk. Iar atacurile rusești cu rachete au lovit clădiri rezidențiale în regiuni din centrul și sudul Ucrainei și au făcut numeroase victime.

Evenimentele din ziua 857 a războiului din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro:

Autoritățile vamale din Lituania au descoperit o schemă de încălcare a sancțiunilor prin exportul de autovehicule către Rusia și Belarus, a relatat postul public lituanian LRT.

Formaţiunea liberală a premierului eston Kaja Kallas, Partidul Reformei, l-a desemnat sâmbătă pe ministrul climei, Kristen Michal, să preia postul de prim-ministru după ce actuala şefă a guvernului va demisiona în urma nominalizării sale de către liderii europeni în postul de Înalt reprezentant pentru acţiune externă şi politica de securitate în viitoarea Comisie Europeană.

În prima sa declaraţie după nominalizarea ca premier, Kristen Michal a subliniat că prioritatea sa în această funcţie va fi securitatea Estoniei, ţară care sub conducerea lui Kaja Kallas s-a evidenţiat printre cele mai hotărâte susţinătoare ale Ucrainei în războiul cu Rusia, cerând chiar ca toate statele membre ale UE să aloce măcar 1% din PIB pentru ajutorul oferit Kievului.

Ucraina şi Belarus îşi consolidează fiecare dispozitivul militar la graniţa comună

Armata din Belarus a anunţat sâmbătă desfăşurarea unor sisteme antiaeriene suplimentare la graniţa cu Ucraina, după ce anterior a sporit acolo și efectivele forţelor terestre, în timp ce a acuzat Ucraina de pregătirea unor acte de spionaj şi sabotaj. Acțiuni negate de Kiev, care a răspuns că armata sa doar îşi consolidează liniile defensive la frontiera belarusă, pe unde trupele ruse au pătruns din direcţia nordică în invazia lansată în februarie 2022.

Bilanțuri sângeroase ale atacurilor rusești cu rachete

Șapte persoane au fost ucise sâmbătă, inclusiv doi copii, într-un atac rusesc cu rachetă asupra unei localități din sudul regiunii ucrainene Zaporojie. Alte zeci persoane au fost de asemenea rănite, relatează Kyiv Independent.

Potrivit guvernatorului regiunii, Ivan Fedorov, în urma atacului din orașul Vilniansk au fost avariate mai multe clădiri, în special rezidențiale.

Rusia şi Ucraina au făcut un schimb de preoţi luați prizonieri

Rusia şi Ucraina au anunţat sâmbătă că au efectuat un schimb de prizonieri care a implicat mai mulţi preoţi, un rar transfer de civili care vine după un schimb de zeci de soldaţi la începutul săptămânii.

UE adoptă un nou set de sancțiuni împotriva Belarus

Consiliul UE a introdus noi sancțiuni împotriva Belarusului, din cauza implicării acestei țări în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Noile sancțiuni, adoptate sâmbătă, vizează comerțul cu Belarus, precum și interzicerea furnizării anumitor servicii către acest stat, informează The Guardian.

Va fi ilegal importul de aur și diamante din Belarus, precum și de heliu, cărbune și produse minerale, inclusiv petrol brut. Măsura interzice de asemenea exportul anumitor bunuri, inclusiv produse de lux, către Belarus.

Au fost extinse și interdicțiile privind transportul rutier de mărfuri în UE, cu remorci și semiremorci înmatriculate în Belarus.

Un atac cu rachetă a distrus un bloc de apartamente la Dnipro / Ucraina spune că a pierdut 80% din energia sa termică și o treime din cea hidroelectrică în urma loviturilor rusești

Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte 12 au fost rănite la Dnipro, un important oraș din centrul Ucrainei, după ce un atac rusesc cu rachetă a lovit vineri seară un bloc de apartamente, a informat guvernatorul regiunii, Serhii Lysak. Un nou atac al rușilor ce survine în contextul în care Moscova își intensifică loviturile aeriene în încercarea de a epuiza resursele Ucrainei, vizând adesea instalații energetice și alte infrastructuri vitale.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa a pierdut aproximativ 80% din energia sa termică și o treime din energia sa hidroelectrică în urma atacurilor rusești.

Rușii revendică cucerirea unui sat din Donețk

Ucraina va primi anual, în următorii patru ani, circa 60 de miliarde de dolari ca ajutor militar în baza celor peste 20 de acorduri de securitate pe care le-a semnat până în prezent cu aliaţii săi care o susţin în războiul cu Rusia, a afirmat premierul ucrainean Denis Şmihal, potrivit Reuters.

Ucraina a încheiat în ultimele luni o serie de acorduri bilaterale de securitate cu state membre ale UE şi NATO, inclusiv cu SUA, alte acorduri fiind în pregătire.

„Conform acestor acorduri, în următorii patru ani, partenerii noştri au în vedere să furnizeze Ucrainei un ajutor militar total în valoare de 60 de miliarde de dolari pe an”, a spus Şmihal în timpul unei şedinţe de guvern, fără a detalia public cât va primi Ucraina din partea fiecărei ţări cu care a încheiat astfel de acorduri.

În virtutea acestor înţelegeri, aliaţii Ucrainei se angajează să-i ofere acesteia pe termen lung (10 ani) ajutor militar şi alte tipuri de asistenţă (susţinerea industriei militare ucrainene, instruirea soldaţilor ucraineni, cooperarea în materie de transfer de informaţii, sprijinirea apărării cibernetice etc.), pentru a face faţă războiului în desfăşurare cu Rusia şi pentru a oferi Kievului aranjamente de securitate provizorii în perspectiva unei eventuale aderări la NATO.

Rusia a revendicat sâmbătă cucerirea aşezării Şumî, în apropiere de Toreţk, oraş din estul Ucrainei vizat de un număr în creştere de atacuri ruse de la începutul lunii, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Ca rezultat al operaţiunilor purtate cu succes, unităţi ale grupului de forţe Centru au eliberat aşezarea Şumî din Republica Populară Doneţk, au îmbunătăţit situaţia tactică şi, de asemenea, au învins formaţiunile brigăzii 41 mecanizate a forţelor armate ucrainene, brigăzii 109 de apărare teritorială în zonele aşezărilor Leninskoie, Sokol, Novgorodskoi şi Novoselovka Pervaia din Republica Populară Doneţk”, a transmis Ministerul Apărării în raportul său zilnic.

Şumî, un mic sat, este situat în apropiere de Toreţk, oraş important în acest sector de front. Cucerirea sa ar da armatei ruse acces spre Kostiantinivka, iar apoi spre Kramatorsk.

Noua estimare a pierderilor rusești

Rusia a pierdut 541.560 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale din 24 februarie 2022, conform estimării publicate sâmbătă de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie The Kyiv Independent.

Bilanțul include 1.070 de victime în rândul Armatei ruse, în ultima zi.

Forțele Kievului spun că trupele de invazie ale lui Vladimir Putin au mai pierdut de la începutul războiului 8.073 de tancuri, 15.505 de vehicule blindate de luptă, 14.480 de sisteme de artilerie, 1.109 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 871 de sisteme de apărare aeriană.

Cinci persoane, între care doi copii, au fost ucise în urma unui atac cu dronă care ar fi fost lansat de Ucraina asupra unui sat rusesc de la frontiera dintre cele două ţări, a anunţat sâmbătă guvernatorul regiunii ruse Kursk, Alexei Smirnov.

El a spus că drona a lovit o casă din Gorodishche, un mic sat din regiunea Kursk din Rusia, la doar câţiva metri de graniţa cu Ucraina. Guvernatorul a adăugat că atacul a fost lansat cu o dronă de tip „copter”, care poate transporta grenade sau alţi explozibili pentru a fi lansaţi asupra ţintelor, conform Le Figaro.

O rachetă rusească a lovit vineri o clădire rezidenţială de nouă etaje din oraşul central ucrainean Dnipro, ucigând cel puţin o persoană şi rănind alte şase, au declarat oficialii de la Kiev.

Numărul victimelor va creşte probabil, având în vedere că mai mulţi oameni au rămas blocaţi în clădire, unde patru etaje superioare s-au prăbuşit în urma atacului, a declarat ministrul de interne, Ihor Klymenko.

O fotografie postată pe Telegram de guvernatorul Serhiy Lysak şi alte imagini pe reţelele de socializare arată o clădire grav avariată, din care ieşea fum printr-o spărtură la etajele superioare.

Kievul a obținut eliberarea a 10 civili reținuți în Rusia și Belarus

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri eliberarea şi întoarcerea în Ucraina a zece civili, inclusiv doi preoţi şi un oficial local, care au fost luaţi prizonieri în Rusia şi Belarus.

„Am reuşit să aducem înapoi încă zece dintre concetăţenii noştri din captivitatea rusă”, a scris el pe reţelele sociale, adăugând că aceştia au fost „eliberaţi şi s-au întors acum în Ucraina”.

Potrivit lui Volodimir Zelenski, acordul de eliberare a zece civili capturați în Rusia și Belarus, pe care Moscova nu l-a anunţat încă, a fost încheiat cu sprijinul Vaticanului.

Deţinuţii eliberaţi au fost capturaţi în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014, în sudul Ucrainei ocupate şi, în cazul a cinci dintre ei, în Belarus, un aliat loial al Rusiei.

Printre aceştia se numără Nariman Djelal, un vicepreşedinte al Medjlis, Adunarea tătarilor din Crimeea, care a fost arestat în 2021. Tătarii sunt o comunitate musulmană istorică din peninsulă. Doi preoţi catolici, Bohdan Heleta şi Ivan Leviţki, sunt de asemenea pe listă, potrivit preşedintelui ucrainean. Alţi doi civili eliberaţi au fost capturaţi „în 2017-2018”, potrivit acestuia.

Volodimir Zelenski nu a spus nimic despre termenii acordului şi nu a dezvăluit dacă Ucraina a eliberat în schimb prizonieri ruşi. Au existat puţine precedente de eliberare a civililor între cele două ţări de la începutul invaziei ruse.

Sinteza celor mai recente evenimente:

_________

Cele mai importante informații de vineri privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro