Sari direct la conținut

Avantajele consultațiilor online. Dr. Alexandra Stelian: Uneori ajută pacienții să nu își autoadministreze greșit medicație

HotNews.ro
Consultații medicale online, Foto: freepik.com
Consultații medicale online, Foto: freepik.com

​Consultațiile online, deși au limitările lor, s-au dovedit a fi foarte utile în perioada pandemiei, putând fi folosite de pacienți atunci când au nevoie de o opinie medicală, dar situația în care se află nu le permite deplasarea la medic. Am discutat cu Dr. Stelian Alexandra, medic generalist la MedLife, despre cum arată consultațiile online din perspectiva medicului și cine apelează, de regulă, la acest tip de servicii.

Deși există diferențe evidente între consultațiile față în față și cele de la distanță, Dr. Stelian ne-a explicat că anamneza este extrem de importantă în ambele cazuri: „Anamneza se poate face fără probleme și online. Nu poți face examinarea fizică, dar te poți baza pe ce spune pacientul, pe ce simptome are. Ajută investigațiile, acolo unde există, ele sunt partea obiectivă a consultației.”

„Anamneza te ajută să vezi starea pacientului, să te orientezi asupra nevoilor lui și să vezi dacă are nevoie de analize, de imagistică sau de un consult fizic”, a adăugat medicul.

Ce afecțiuni pot fi monitorizate în cadrul consultațiilor online?

Dr. Alexandra Stelian ne-a explicat că hipertensiunea și diabetul se află printre afecțiunile ce pot fi monitorizate la distanță. Bineînțeles, este esențial ca pacientul să știe cum să își măsoare tensiunea și să aibă un aparat funcțional, care dă rezultate corecte.

De asemenea, o infecție urinară poate fi identificată chiar și în urma unei consultații la distanță, dacă exsită un sumar de urină și urocultura efectuate.

Cine se poate programa la o consultație medicală online?

Din experiența sa în clinica online MedLive, Dr. Alexandra Stelian ne-a spus că „în general s-au programat persoane care aveau nevoie de un sfat, de o îndrumare. Pacienți cu anumite simptome, pe care nu știau cum anume să le grupeze. Aici intervine medicul, care observă despre ce vorba și îndrumă pacientul către un consult clinic de specialitate sau către anumite investigații, urmând ca apoi să revină cu rezultatele.”

O altă categorie de pacienți care au apelat la clinica MedLive sunt cei care aveau teste pozitive COVID-19 și nu se aflau în țară sau nu aveau medic de familie. Pentru că aveau nevoie de monitorizarea simptomelor și de un sfat de la un specialist, au programat o discuție online cu medicul.

De asemenea, pacienții cronici stabili care au nevoie de un sfat de la medic pot apela la consultațiile online.

Cum arată consultațiile online din perspectiva medicului?

„Pacienții par să fie la fel de deschiși. Diferența este că, în online, aceștia ajung mai repede la subiectul pentru care au nevoie de consult”, ne-a mărturisit Dr. Stelian.

„Unul dintre avantajele consultațiilor online este că unii pacienți apelează și pentru simptome minore, ceea ce este un lucru bun”, a adăugat aceasta.

Un alt beneficiu al consultațiilor online este acela că uneori ajută pacienții să nu își autoadministreze greșit medicație și îi împiedică să ia medicamente care nu sunt deloc utile pentru afecțiunea de care suferă.

„Sunt pacienți care făceau febră o zi, aveau programare peste 1-2 zile, dar până să ajungă la medic își autoadministrau antibiotic. Și ajungeau în fața medicului cu un tratament început inutil pentru cu totul altceva. În momentul de față, dacă apar simptome, pot cere o părere de la un medic în regim online și acesta îi prescrie simptomatice. Astfel, evităm ca pacienții să ia unele medicamente care, uneori, chiar nu își au rostul în schema de tratament”, a avertizat medicul.

Consultația online în clinica MedLive se desfășoară pe Zoom și poate fi făcută pe orice device; trebuie doar să verifici că microfonul, căștile și camera funcționează. Programarea poate fi făcută fie din contul MedLife, fie prin aplicația MedLife, online pe site sau în Call center. Poți alege specializarea, medicul, ziua și ora consultației.

*În conformitate cu prevederile legale, termenul de „consultație online” reprezintă o consiliere medicală prealabilă unui consult medical de specialitate, realizat în cadrul spațiilor expres autorizate în acest sens.

Citește și:

Consultațiile medicale online – cum funcționează și când le putem accesa

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro