Avem ceva de invatat din experienta recenta a Ungariei?
Dupa ce a castigat detasat alegerile din aprilie 2010, partidul condus de Viktor Orban s-a pus pe treaba: a renuntat la acordul cu FMI, a impus taxe suplimentare bancilor, companiilor din energie, telecomunicatii si comert, a nationalizat Pilonul II de pensii care in Ungaria reprezenta circa 10% din PIB, a restrans competentele Curtii Constitutionale in ce priveste politicile fiscale, a fixat un curs valutar preferential pentru cei care doresc sa returneze creditele in avans, generand astfel sistemului bancar pierderi de cateva sute de milioane de euro, a incercat si incearca sa isi subordoneze Banca Centrala, iar lista ar putea continua, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
Probabil ca multi dintre cei care au criticat acordul dintre Romania si FMI au aplaudat aceste masuri (“uite dom`le ca se poate si altfel”), numai ca situatia in care se afla acum Ungaria nu este deloc de aplaudat: forintul s-a depreciat cu 15% in ultimele 6 luni, dobanzile la care statul maghiar se poate imprumuta au crescut la un nivel evident nesustenabil, iar Viktor Orban a fost pus in umilitoarea situatie de a cere din nou ajutor institutiilor internationale. Mai mult, TVA-ul va fi majorat la 27% anul viitor, iar bugetul pe 2012 trebuie refacut, cresterea economica luata initial in calcul fiind acum de domeniul trecutului.
La inceputul lunii decembrie au aparut informatii ca Ungaria va incheia un nou acord cu FMI si UE in valoare de 15-20 miliarde euro, insa in urma cu doar cateva zile, discutiile au fost brusc intrerupte, motivul cel mai probabil fiind acela ca guvernul nu accepta conditiile impuse de cei carora le-a cerut bani. La momentul respectiv, unul dintre liderii partidului aflat la putere a avut chiar un puseu de aroganta sustinand ca FMI se va intoarce in Ungaria pentru ca are bani de luat.
Acum, site-ul portofolio.hu mentioneaza faptul ca, in lipsa unui acord cu FMI/UE, guvernul ungar ar putea folosi o parte din rezerva valutara (in valoare de 35 miliarde euro) pentru a isi acoperi cheltuielile bugetare, situatie cu care ne-am confruntat si noi la un moment dat, deputatul Ioan Ghise propunand anul trecut ca pensiile sa fie platite din rezerva valutara aflata la BNR.
Desi din anumite puncte de vedere, Romania nu se afla in situatia Ungariei (spre exemplu, datoria publica este de 31% din PIB in Romania si peste 80% in Ungaria), evolutia acestei tari in ultimul an si jumatate ar trebui sa ne faca sa ne intrebam unde am fi ajuns noi fara acordul cu FMI, si fara constrangerile impuse prin acest acord? Cum am fi acoperit deficitul bugetar din 2009, care a fost de 8,6 miliarde euro? Sau cel din 2010, in valoare de aproape 8 miliarde euro?
Guvernul de la Budapesta a incercat sa iasa din criza prin aplicarea unor masuri discutabile si mergand pe principiul “nu avem nevoie de FMI, ne descurcam si singuri”, iar rezultatele obtinute pana acum nu sunt nici pe departe cele asteptate. Ce s-ar fi intamplat cu Romania daca ar fi urmat un drum asemanator?
Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.