Sari direct la conținut

Avertismentul SUA pentru islamiștii care au preluat puterea în Siria: Ce trebuie să facă pentru a nu ajunge ca talibanii din Afganistan

HotNews.ro
Antony Blinken, Foto: CARLOS BARRIA / AFP / Profimedia
Antony Blinken, Foto: CARLOS BARRIA / AFP / Profimedia

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken i-a îndemnat miercuri pe islamiştii radicali din gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care conduc o coaliţie ce a cucerit puterea în Siria, să îşi respecte promisiunile de moderaţie dacă vor să evite izolarea impusă talibanilor afgani, informează joi AFP și Agerpres.

„Talibanii au arătat o faţă mai moderată, sau cel puţin au încercat să o facă, atunci când au preluat controlul în Afganistan, însă apoi a apărut faţa lor adevărată. Rezultatul este că ei rămân în mare parte izolaţi pe plan mondial”, a declarat Blinken în timpul unei intervenţii în faţa prestigiosului centru de reflecţie Council on Foreign Relations de la New York.

„Dacă sunteţi grupul emergent în Siria, dacă nu doriţi această izolare, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le faceţi pentru a face ţara să avanseze”, a adăugat Blinken.

Coaliţia a cucerit puterea în Siria pe 8 decembrie, punând capăt războiului civil declanşat în 2011 prin reprimarea manifestaţiilor pro-democraţie şi care a făcut o jumătate de milion de morţi şi a forţat şase milioane de sirieni să plece în exil.

Şeful militar al HTS, Muraf Abu Qasra, cunoscut sub numele său de război Abu Hassan al-Hamwi, a invitat ONU, SUA şi ţările europene să retragă HTS de pe listele lor cu organizaţii teroriste. Provenită din ramura siriană a Al-Qaida, gruparea HTS afirmă că s-a distanţat de jihadism.

Blinken a îndemnat la formarea unui guvern sirian „non sectar”, care să apere minorităţile şi să continue lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI), şi să elimine stocurile de arme chimice care mai există.

Potrivit lui Blinken, HTS ar putea de asemenea să înveţe din prăbuşirea regimului Assad, insistând asupra necesităţii de a ajunge la o reglementare politică. „Refuzul categoric al lui Assad de a se angaja în vreun proces politic este unul dintre elementele care i-au pecetluit căderea”, a subliniat şeful diplomaţiei americane.

Talibanii au recucerit puterea în Afganistan în 2021, la scurt timp după retragerea trupelor americane. După câţiva paşi de deschidere spre Occident, guvernul taliban a reimpus o interpretare strictă a legii islamice, înmulţind în special măsurile de îngrădire a libertăţii femeilor.

Nicio ţară nu i-a recunoscut pe talibani drept guvern legitim, chiar dacă Emiratele Arabe Unite şi China au acceptat scrisorile de acreditare ale ambasadorilor numiţi de talibani.

INTERVIURILE HotNews.ro