Sari direct la conținut

Avertismentul unui expert: Epidemia coronavirus din China ar putea afecta 60% din populația globului / Și șeful OMS trage un semnal de alarmă -UPDATE

HotNews.ro
China, Foto: Profimedia Images
China, Foto: Profimedia Images

​Un expert epidemiolog din Hong Kong, care a jucat un rol major în combaterea epidemiei Sars în anii 2000, a declarat, pentru Guardian, că epidemia coronavirus din China ar putea afecta 60% din populația globului, atâta vreme cât virusul nu poate fi controlat. El a mai spus că statele ar trebui să ia în calcul adoptarea unor măsuri restrictive de tipul celor luate de China.

Șef în domeniul sănătății publice din Hong Kong, profesorul Gabriel Leung, a lansat acest avertisment după ce liderul Organizației Mondiale a Sănătății a declarat recent că numărul cazurilor de infecție în rândul pacienților care nu au călătorit niciodată în China ar putea deveni vârful icebergului.

UPDATE 11.35: Avertismentul său este întărit de afirmațiile directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății. Acesta a declarat, marți, chiar la debutul reuniunii de la Generva, la care participă peste 400 de cercetători, că epidemia din China reprezintă o mare amenințare la adresa întregii lumi.

El a făcut un apel în sensul colaborării oamenilor de știință în ceea ce privește cercetarea virusului și dezvoltarea unor vaccinuri sau medicamente care să combată infecția.

„În condițiile în care 99% din cazuri sunt înregistrate în China, rămâne în continuare o urgență pentru țara respectivă, însă una care reprezintă o mare amenințare pentru întreaga lume”, a spus directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, chiar în deschiderea reuniunii de la Geneva, la care participă peste 400 de cercetători și reprezentanți au autorităților din diverse țări, chiar din China și Taiwan, în regim de videconferință.

Profesorul Gabriel Leung, decanul catedrei de Medicină și Sănătate Publică al Universității din Hong Kong, a spus, înaintea reuniunii de la Geneva, că ar trebui stabilită forma și dimensiunea acestui vârf al icebergului. Majoritatea experților consideră că fiecare persoană infectată ar putea transmite virusul mai departe altor 2,5 persoane, ceea ce ar duce la un procent îngrijorător de 60-80%, mai notează Guardian.

“60% din populația totală a lumii este un procent teribil de mare”, a comentat Leung, pentru Guardian, înaintea reuniunii Organizației Mondiale a Sănătății care va avea loc la Geneva.

Chiar dacă, în medie, rata mortalității este în prezent de 1%, profesorul Leung crede că numărul deceselor ar putea crește semnificativ.

El intenționează să le transmită colegilor săi de la reuniunea de la Geneva că principala preocupare ar trebui să fie rata răspândirii virusului la nivel mondial și analizarea modului în care măsurile luate de China au fost sau nu eficiente în blocarea răspândirii bolii, pentru că, în cazul în care acestea au avut efect, ar trebui adoptate și de alte state.

Amintim că autoritățile din China, acuzate adesea că au fost mai preocupate de salvarea imaginii regimului decât de salvarea vieților, a dispus măsuri de carantină pentru orașe de milioane de locuitori în provincia Hubei (epicentrul epidemiei), a prelungit vacanța de Anul Nou Lunar, a redus programul de lucru și a impus purtarea de măști sanitare.

Leung este unul dintre experții cunoscuți la nivel mondial în domeniul epidemiei coronavirus și a jucat un rol major în combaterea epidemiei Sars din 2002-2003. El colaborează cu alte echipe de oameni de știință din Marea Britanie (Imperial College London și Oxford University).

Experții OMS lansează și ei noi alerte

Răspândirea noului tip de coronavirus în afara Chinei ar putea fi „scânteia care va porni un incendiu”, consideră experții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Au fost confirmate 319 cazuri de coronavirus în alte 24 de ţări.

Până acum au fost confirmate peste 42.000 de cazuri în China şi 319 de cazuri în alte 24 de ţări.

O echipă de experţi OMS a ajuns deja în China pentru a investiga epidemia. Luna trecută, OMS a declarat stare de urgenţă din cauza răspândirii virusului în afara Chinei.

Demiteri în China

China a demis mai mulți demnitari pentru modul în care au gestionat epidemia, în condițiile în care bilanțul a depășit 1.000 de morți, respectiv 1.016, scrie BBC News.

Printre cei demiși de partidul comunist se află șeful comisiei de sănătate din Hubei și secretarul acestui for. China a raportat luni alte 2.478 de noi cazuri, ajungând la un total de 42.638 de cazuri de infecții.

Potrivit Autorității de Sănătate Publică din provincia Hubei, cea mai afectată de epidemie, au fost înregistrate 103 decese în această regiune în cursul zilei de luni. Pe de altă parte, peste 2.000 de pacienți au fost vindecați și externați.

La nivel mondial, numărul total al îmbolnăvirilor este de 43.090. Doar două decese au fost înregistrate până în prezent în afara Chinei continentale, unul în Filipine și altul în Hong Kong.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro