Sari direct la conținut

Avertismentul unui oficial ONU: Jafurile și contrabanda sunt „generalizate” în Gaza/ Copiii mor de malnutriție

HotNews.ro
Avertismentul unui oficial ONU: Jafurile și contrabanda sunt „generalizate” în Gaza/ Copiii mor de malnutriție
Copii în Fâșia Gaza Foto: Jehad Alshrafi / AP / Profimedia

Jafurile și contrabanda „sunt generalizate” în Fâșia Gaza și „împiedică” livrarea ajutorului umanitar, a afirmat luni șeful agenției ONU care se ocupă de refugiații palestinieni (UNRWA), informează AFP.

„Prăbușirea ordinii civile a lăsat loc jafurilor și unei contrabande generalizate care zădărnicesc reglarea ajutorului ajutorului umanitar de care populația are nevoie disperată”, a declarat Philippe Lazzarini, în timpul unei reuniuni la Geneva a comisiei de supraveghere a UNRWA.

„În cursul ultimelor nouă luni, am fost martori la un eșec fără precedent al umanității pe un teritoriu marcat de decenii de violență”, a subliniat Lazzarini.

„Palestinienii și israelienii au suferit pierderi teribile și au suferit enorm (…) Gaza a fost decimată. Pentru peste 2.000.000 de palestinieni este iadul. Un coșmar din care nu se pot trezi”, a insistat șeful agenției, principala organizație a ONU care activează în Fâșia Gaza, care trece prin bombardamentele intense și constante ale armatei israelieni.

„Copiii mor de malnutriție și deshidratare”

Ajutoarele intră greu în teritoriu întrucât singurul punct de trecere este cele de la Kerem Shalom, dintre Israel și Gaza, astfel „foametea este la un nivel catastrofal”, susține UNRWA. „Copiii mor de malnutriție și deshidratare, în timp ce hrana și apa potabilă așteaptă în camioane” , la frontierea Israelului cu Egiptul, în așteptarea unei eventuale redeschideri a punctului de trecere de la Rafah, închis de la începutul lunii mai.

UNRWA a fost criticată virulent de către Israel care o acuză de cârdășie cu Hamas, ceea ce agenția a respins cu vehemență. Aceste acuzații au determinat unele țări să blocheze fondurile destinate agenției, chiar dacă unele dintre ele le-au deblocat ulterior. SUA, de departe principalul contributor, menține încă blocate fondurile pentru UNRWA.

Pe lângă Gaza, Philippe Lazzarini a vorbit și despre „tragedia” care se desfășoară în Cisiordania.

„Peste 500 de palestinieni au fost uciși acolo din octombrie încoace. Atacurile cotidiene ale colonilor israelieni, incursiunile militare și distrugerea caselor și a infrastructurii critice fac parte dintr-un sistem de segregare și opresiune bine pus la punct”, a spus Lazzarini.

Refugiații palestinieni răspândiți în regiune „sunt martorii cele mai mari catastrofe de la Nakba”, a spus șeful UNRWA. Nakba („Catastrofa”) este numele dat de palestinieni exodului forțat al 760.000 dintre ei în anul 1948.

INTERVIURILE HotNews.ro