Sari direct la conținut

Avertizare de furtuni puternice în 11 județe. HARTA zonelor care vor scăpa de caniculă

HotNews.ro
Furtună. Foto: Michael Piepgras / Panthermedia / Profimedia
Furtună. Foto: Michael Piepgras / Panthermedia / Profimedia

Meteorologii au emis miercuri o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică valabilă în 11 județe până joi noapte. În cea mai mare parte a țării sunt în vigoare atenționări de căldură extremă, însă valul de caniculă se va restrânge joi.

Potrivit ANM, de miercuri, 21 august, ora 14:00, până joi, 22 august, ora 2:00, în judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Alba, Bihor, Arad, Hunedoara, Timiş şi Caraş-Severin se vor semnala averse torenţiale, intensificări ale vântului (viteze la rafală de 50 – 70 km/h), local vijelii, descărcări electrice şi izolat grindină.

Cantităţile de apă vor fi de 15 – 25 litri/mp şi, pe alocuri, de peste 40 – 50 litri/mp.

ANM precizează că astfel de fenomene se vor consemna pe arii restrânse şi în zonele montane din restul teritoriului, iar începând cu a doua parte a nopţii de miercuri spre joi (21/22 august), vântul se va intensifica temporar în regiunile estice şi sud-vestice.

Caniculă, miercuri, în aproape toată țara

Miercuri, în aproape toată țara sunt valabile avertizări de căldură extremă.

Astfel, un cod galben de caniculă a fost emis pentru zone din Banat, sudul Crișanei, sudul și estul Transilvaniei, cea mai mare parte a Munteniei și a Moldovei, sudul și estul Olteniei și Dobrogea continentală, unde va fi disconfort termic ridicat. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 35 de grade.

Valul de căldură va persista pentru a noua zi consecutiv. În jumătatea de nord a Crișanei, Maramureș, nord-vestul și centrul Transilvaniei, nord-estul Moldovei și în sudul și centrul Munteniei unde va fi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, un cod portocaliu de caniculă fiind emis în acest sens. În general temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade.

Valul de caniculă se restrânge joi

Joi, valul de caniculă se va restrânge semnificativ.

În cea mai mare parte a Munteniei, estul Olteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea continentală va fi disconfort termic ridicat și un cod galben de caniculă. Temperaturile maxime vor fi în general de 35…36 de grade, iar noaptea va fi tropicală cu minime cuprinse între 18 și 21 de grade.

Valul de căldură va persista pentru a zecea zi consecutiv în județele Giurgiu, Călărași, Ilfov și municipiul București unde va fi un cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi de 37…38 de grade.

INTERVIURILE HotNews.ro