Avioanele de război rusești și-au schimbat ținta principală în ultima săptămână / Explicația experților britanici
În prima parte a acestei luni, forțele aeriene ruse și-au menținut presiunea asupra frontului din Ucraina cu ajutorul aviației tactice, în timp ce dronele de atac (de tip Shahed) au continuat să lovească infrastructuri și ținte legate de armată aflate mai departe în spatele liniei frontului, spun experții din serviciul militar de informații britanic.
Totuși, notează ministerul britanic al apărării, între 12 și 18 iunie, aviația rusă cu rază lungă de acțiune și-a schimbat ținta loviturilor sale cu rachete de croazieră pentru a ataca bazele aeriene ucrainene, aproape sigur din cauza frustrării provocate de succesele continue ale atacurilor aeriene ucrainene.
În același timp, acest lucru subliniază probabil și îngrijorarea Rusiei cu privire la viitoarea apariție în luptă a avioanelor F-16 primite de Ucraina din Occident. Iar acestea ar putea ajunge pe cerul ucrainean chiar din această vară, potrivit comandanului forțelor aeriene ucrainene.
Ucrainenii toacă antiaeriana rusă din Crimeea
„O serie de atacuri ucrainene coordonate împotriva unor ținte din Crimeea au dus la distrugerea unor elemente esențiale ale sistemelor rusești de rachete sol-aer SA-20 (S-300) și SA-21 (S-400).
Aceste succese evidențiază cât de greu îi este Rusiei pentru a-și apăra echipamentele din Crimeea, în ciuda declarațiilor de orgoliu și a cheltuielilor economice semnificative pentru apărarea antiaeriană”, spun experții militari britanici.
„Deși probabil că Rusia va putea să înlocuiască rapid sistemele antiaeriene, dacă va continua să piardă din ele va fi forțată probabil să apeleze la echipamente din alte zone, așa cum a făcut-o și anterior, dacă dorește să își mențină densitatea de acoperire a apărării aeriene”, adaugă aceștia.
Altă variantă ar fi să accepte o reducere a capacităților antiaeriene, dar asta ar însemna să-și expună forțele din Crimeea la riscuri mai mari.
Avioane mai uzate și piloți mai obosiți din cauza dispersării pe baze îndepărtate
Alte atacuri ucrainene, reușite împotriva aerodromurilor rusești de unde pleacă avioane în operațiuni de atac, cum ar fi Mozdok, Akhtubinsk și, mai recent, Morozovsk, au forțat foarte probabil Rusia să își mențină politica de dispersare a aeronavelor și mai departe de linia frontului.
Acest lucru va duce aproape sigur la o uzura a avioanelor și o oboseală a echipajelor, pe măsură ce timpii de zbor cresc, notează ministerul britanic al apărării.
„Este posibil ca pierderea accidentală a unui bombardier de vânătoare Su-34 în regiunea Osetia de Nord din sudul Rusiei, la 12 iunie, să aibă legătură cu asta”, a mai spus acesta.