Sari direct la conținut

Avocatul comandantului rus condamnat pentru rebeliune militară susține că el se află în Rusia și că „predică Cuvântul lui Dumnezeu” prin țară

HotNews.ro
Avocatul comandantului rus condamnat pentru rebeliune militară susține că el se află în Rusia și că „predică Cuvântul lui Dumnezeu” prin țară
Vladimir Kvachkov la procesul său din 2023, FOTO: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Avocatul colonelului în retragere Vladimir Kvachkov, singurul comandant rus condamnat vreodată pentru „instigare la rebeliune militară” în istoria modernă a Rusiei, susține că acesta nu a părăsit țara, în contextul în care a fost dat dispărut de autorități și că, dimpotrivă, cutreieră Rusia, relatează Kommersant.

O instanță din Moscova i-a ordonat luni colonelului să se prezinte la locul său de reședință și a dispus restrângerea libertăților sale civile, inclusiv aceea de a participa la evenimente publice, până în februarie 2027, „pentru a satisface solicitarea administrativă a Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei”.

Instanța a notat în motivarea deciziei că Kvachkov nu s-a prezentat în sala de judecată în timpul audierilor, deși la reședința sa au fost trimise mai multe înștiințări oficiale și că avocatul său spune că în prezent „nu se cunoaște” unde se află acesta deoarece a plecat „într-o excursie”.

Procedurile judiciare împotriva sa au legătură cu două condamnări pe care acesta le-a primit în instanțe administrative pentru „discreditarea forțelor armate ale țării”, în condițiile în care fostul ofițer în vârstă de 75 de ani a criticat de mai multe ori modul în care este condus războiul împotriva Ucrainei.

Avocatul său, Alexei Perșin, a respins însă, într-un interviu acordat Kommersant, cel mai mare cotidian financiar din Rusia, speculațiile că el ar fi părăsit țara.

Avocatul lui Kvachkov afirmă că „nu există niciun contact cu el”

Avocatul a venit în schimb cu o explicație mai puțin obișnuită privind motivele pentru care clientul său nu poate fi găsit, susținând că el a plecat de fapt într-un pelerinaj după ce a avut „o viziune religioasă”.

Potrivit avocatului apărării, decizia colonelului de a pleca a fost precedată de o viziune potrivit căreia ar trebui să meargă să predice Cuvântul lui Dumnezeu „în toată Rusia, până la Ciukotka”. Ciukotka este cea mai îndepărtată regiune a Orientului Îndepărtat Rus.

„El cutreieră Rusia – în mănăstiri, biserici și lăcașuri sfinte și nu există niciun contact cu el”, a adăugat avocatul.

Perșin a subliniat însă că clientul său a pornit în acest presupus pelerinaj abia după începerea noilor proceduri judiciare împotriva sa și că „la începutul călătoriei nu avea absolut nicio restricție cu privire la dreptul de a călători”.

Perșin a anunțat că va ataca în contencios administrativ decizia instanței de la Moscova și susține că apelul îi va fi respins, clientul său nu va putea fi dat în urmărire generală de autoritățile ruse deoarece „Kvachkov nu a fost informat în mod corespunzător cu privire la decizia luată împotriva lui” și că „nu există temeiuri legale pentru căutarea lui”.

De ce a stârnit dispariția colonelului atât interes în Rusia

Acum în vârstă de 75 de ani, Kvachkov este un fost ofițer de informații și colonel al Spețnaz, trupele cu destinație specială din cadrul GRU, Directoratul Principal de Informații al Rusiei. El s-a pensionat din cadrul Spețnaz în 1998, dar a continuat să activeze într-o capacitate oficială în cadrul ministerului rus al apărării.

El este cunoscut în Rusia pentru că a fost inculpat pentru tentativa de asasinare în 2005 a lui Anatoli Ciubais, unul dintre cei mai apropiați consilieri ai președintelui Vladimir Putin.

Arestarea lui Kvachkov în 2005, alături de alți doi angajați ai Spețnaz, a șocat opinia publică din Rusia în condițiile în care el a fost acuzat de autorități că a fost principalul complotist în tentativa de asasinare a lui Ciubais, pusă la cale de militari.

Deși a negat ferm acuzațiile la adresa sa, el a declarat că tentativa de asasinare a oficialului rus a fost „primul act al rezistenței armate din războiul de eliberare națională”.

Ofițerul a fost condamnat pentru instigare la rebeliune militară, după ce a fost achitat pentru tentativa de asasinat

Kvachkov a fost găsit vinovat de organizarea tentativei de asasinat și a executat 3 ani de închisoare înainte ca un proces cu jurați să îl găsească nevinovat în 2008, după un proces ce a avut loc la o curte de apel.

Cazul său a ajuns până la Curtea Supremă a Rusiei, care a respins în decembrie 2009 solicitarea procurorilor ca achitarea sa să fie anulată și a confirmat decizia curții de apel.

A doua zi după decizia Curții Supreme, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a efectuat o nouă razie la apartamentul colonelului în retragere și l-a arestat. El a fost pus sub acuzare pentru instigare la rebeliune armată și judecat în spatele ușilor închise, cum se întâmplă în Rusia cu procesele privind amenințări la adresa siguranței statului.

Un tribunal din Moscova l-a găsit vinovat în 2013 și l-a condamnat la 13 ani de detenție într-o închisoare de siguranță maximă. Pedeapsa sa a fost redusă ulterior de Curtea Supremă a Rusiei la 8 ani de detenție și el a fost eliberat în cele din urmă în 2019.

Vladimir Kvachkov este un ultranaționalist rus, apropiat de Igor Ghirkin

După începerea războiului pe scară largă împotriva Ucrainei în februarie 2022, el s-a poziționat ferm de partea deciziei președintelui Vladimir Putin de a invada țara vecină.

Însă, la fel ca alți ofițeri ruși ultranaționaliști, el a fost deziluzionat de evoluția războiului și a criticat în termeni duri modul în care acesta este condus de Moscova, în special de către ministerul rus al apărării.

The Moscow Times notează că acesta este un apropiat al lui Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas pe care o instanță rusă l-a condamnat în luna ianuarie la 4 ani de închisoare pentru „incitare la extremism” din cauza criticilor sale dure la adresa comandamentului militar de la Moscova și față de președintele Vladimir Putin.

Procedurile judiciare deschise acum împotriva fostului colonel al GRU au legătură cu o decizie a Tribunalului Tverskoy din Moscova, care în luna august a anului trecut l-a găsit vinovat pe Kvachkov de „discreditarea forțelor armate ale țării” din cauza acestor critici.

Deși această infracțiune introdusă în Codul Penal al Rusiei este pasibilă cu închisoarea, procurorii au decis să încadreze faptele colonelului în retragere ca infracțiune administrativă și el a scăpat cu o amendă de 40.000 de ruble.

O instanță separată l-a condamnat 5 luni mai târziu pe Kvachkov să plătească o amendă de 50.000 de ruble din cauza unor fapte similare. El a respins acuzațiile împotriva sa și a refuzat să recunoască aceste decizii ale instanțelor.

TASS amintea zilele trecute că el a servit timp de 30 de ani în poziții de comandă în forțele speciale ale Direcției Principale de Informații, precum și în aparatul Statului Major al Forțelor Armate Ruse.

INTERVIURILE HotNews.ro