Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 896: Trupele ucrainene, atac major terestru și aerian în regiunea Kursk / Putin denunță „o provocare pe scară mare” / Evacuări de ambele părți ale frontierei / Rușii consolidează o centrală nucleară

Fotografie publicată de guvernatorul regiunii Kursk, Alexei Smirnov, pe canalul său Telegram, arată pagubele din orașul Sudzha la 6 august 2024, cauzate de bombardamentele forțelor ucrainene în regiunea rusă Kursk. Rusia a declarat la 6 august 2024 că a respins o tentativă de incursiune a armatei ucrainene în regiunea de frontieră Kursk. Foto: AFP / AFP / Profimedia
Fotografie publicată de guvernatorul regiunii Kursk, Alexei Smirnov, pe canalul său Telegram, arată pagubele din orașul Sudzha la 6 august 2024, cauzate de bombardamentele forțelor ucrainene în regiunea rusă Kursk. Rusia a declarat la 6 august 2024 că a respins o tentativă de incursiune a armatei ucrainene în regiunea de frontieră Kursk. Foto: AFP / AFP / Profimedia

Rusia a susținut miercuri că armata ucraineană a continuat să desfășoare atacuri în regiunea de frontieră Kursk. Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că a doborât drone lansate de Kiev, după o „incursiune” a trupelor ucrainene, care au efectuat un asalt blindat.

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 896, LIVETEXT:

SINTEZA ZILEI

Corespondentul militar al VGTRK (compania de radio și televiziune de stat din Rusia) Evgeniy Poddubny a fost rănit într-un atac ucrainean cu dronă în regiunea Kursk, care a ajuns practic o zonă fierbinte în ultimele două zile, după ce Moscova a spus că trupele Kievului au luat cu asalt zona. El se află în spital, a precizat canalul de televiziune într-o declarație pe canalul său Telegram.

Rușii consolidează apărarea centralei nucleare Kursk în faţa ofensivei ucrainene

Garda Naţională a Rusiei a anunţat miercuri seară consolidarea apărării centralei nucleare Kursk, în timp ce armata ucraineană avansează în zonă într-o incursiune puternică pe teritoriul rus care a luat prin surprindere armata rusă, slab desfăşurată în zonă, informează agenţia germană de presă DPA.

Trupe ruse suplimentare au fost desfăşurate pentru a combate grupurile de recunoaştere şi sabotaj ucrainene în regiunile ruse de graniţă Kursk şi Belgorod, se mai arată în anunţul Gărzii Naţionale a Rusiei, adăugând că aceste acţiuni se desfăşoară împreună cu armata.

Centrala nucleară Kursk are patru reactoare şi este situată la numai aproximativ 60 de kilometri de graniţa ucraineană, potrivit Agerpres.

Trupe ucrainene, sprijinite de tancuri, blindate şi artilerie, au trecut marţi graniţa dinspre regiunea ucraineană Sumî şi au pătruns în regiunea rusă Kursk, unde conform unor relatări neconfirmate au înaintat circa 15 kilometri în direcţia centralei atomoelectrice Kursk. Armata rusă susţinuse marţi că a respins atacul, dar miercuri a fost nevoită să admită că luptele continuă.

Civilii ruşi părăsesc zona de graniţă a regiunii Kursk / Evacuări şi în regiunea ucraineană Sumî

Armata rusă a confirmat miercuri continuarea luptelor în regiunea Kursk frontalieră cu Ucraina, unde armata ucraineană a lansat în ziua precedentă o incursiune mecanizată în urma căreia mii de persoane sunt în prezent evacuate de ambele părţi ale graniţei, informează agenţiile AFP şi DPA.

Potrivit Moscovei, trupele ucrainene au pătruns în această regiune cu circa o mie de soldaţi, sprijiniţi de zeci de tancuri şi blindate. Comentatori militari semnalează că armata rusă avea o desfăşurare slabă în respectiva zonă, ceea ce a permis armatei ucrainene să pătrundă relativ uşor în profunzime în această operaţiune descrisă de bloggeri militari ruşi drept o ofensivă în toată regula.

În timp ce preşedintele rus Vladimir Putin, apărut vizibil posomorât la o şedinţă de urgenţă cu responsabilii militari, din care au fost transmise secvenţe la televiziune, a acuzat o „provocare pe scară extinsă” din partea Ucrainei, şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, l-a asigurat că „înaintarea inamicului în profunzimea teritoriului a fost stopată de loviturile aviaţiei şi artileriei”.

Lupte mai sunt în desfăşurare „în zonele imediat adiacente frontierei” şi ”operaţiunea se va încheia prin înfrângerea inamicului”, cel puţin 100 de soldaţi ucraineni fiind ucişi şi 215 răniţi, a susţinut Gherasimov, potrivit Agerpres.

Însă bloggeri militari ruşi afirmă că trupele ucrainene au ocupat nu mai puţin de 11 sate ruseşti şi că înaintarea lor continuă în direcţia oraşului Sudzha, unde au fost lansate apeluri de evacuare a civililor. La o distanţă de circa 60 de kilometri de acest oraş se află centrala nucleară Kursk. Aceiaşi bloggeri ruşi estimează la până 2.000 de soldaţi efectivele ucrainene angajate în această ofensivă. Potrivit unuia dintre ei, Alexander Sladkov, armata ucraineană a pătruns zece kilometri în interiorul teritoriului rus.

Autorităţile ruse au anunţat că mii de persoane au părăsit zonele de graniţă în regiunea Kursk, unde în urma atacurilor ucrainene cel puţin cinci civili au murit şi 28 sunt răniţi, printre care şi copii.

Şi în regiunea ucraineană Sumî, învecinată cu regiunea Kursk, autorităţile au ordonat „evacuarea obligatorie” a 23 de localităţi, măsură ce priveşte aproximativ 6.000 de persoane, potrivit guvernatorului Volodimir Artiuci.

În timp ce Kievul păstrează tăcerea, un comentator militar ucrainean, Serghei Zgureţ, consideră că prin această incursiune armata ucraineană urmăreşte să forţeze Rusia să-şi redistribuie forţe de pe alte sectoare ale frontului din interiorul Ucrainei, unde trupele ruse continuă să avanseze constant şi ameninţă puncte strategice ale armatei ucrainene.

Putin acuză Ucraina de „provocare pe scară mare” în regiunea rusă de graniță Kursk

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat miercuri Ucraina de „provocare pe scară mare”, în urma relatărilor despre o ofensivă ucraineană în regiunea rusă frontalieră Kursk, relatează AFP, DPA şi Reuters.

„Regimul de la Kiev a întreprins o nouă provocare pe scară mare, trăgând orbeşte cu diferite tipuri de arme, inclusiv rachete, asupra unor clădiri civile, clădiri rezidenţiale şi ambulanţe”, a spus Putin în deschiderea unei şedinţe cu reprezentanţi ai Ministerului Apărării, ai armatei şi ai serviciilor de informaţii ruse.

Şeful statului rus a adăugat că urmează să primească rapoarte mai detaliate privind situaţia militară din Kursk.

Comitetul de anchetă rus a deschis proceduri penale pentru ceea ce a descris drept un atac terorist pe teritoriul Rusiei, notează Agerpres.

La rândul său, guvernatorul regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, a afirmat că s-au înregistrat victime şi le-a cerut localnicilor să doneze sânge. El a adăugat că un atac ucrainean cu dronă a lovit o ambulanţă în afara oraşului Sudzha, omorând şoferul şi pe un paramedic.

Anterior, Ministerul Apărării rus a confirmat că în regiunea Kursk confruntările armate continuau, la o zi după ce anunţase că forţele ruse au respins o ofensivă ucraineană.

Secretarul general al Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul ministru al apărării Serghei Şoigu, a anunţat că, după eşecul contraofensivei de anul trecut a Ucrainei, Rusia a avansat şi de la 14 iunie a preluat controlul asupra a 420 de kilometri pătraţi de teritoriu de la forţele ucrainene.

Moscova a acuzat miercuri Ucraina, prin intermediul purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, că a deschis un „al doilea front” în Africa, sprijinind „grupările teroriste”, la câteva zile după ce mercenarii ruşi din grupul Wagner şi armata maliană au înregistrat pierderi grele în confruntările cu rebelii, în nordul țării africane, și după ce Mali și Niger au rupt relațiile diplomatice cu Kievul, informează AFP și The Moscow Times.

Președintele rus Vladimir Putin a avut miercuri prima reacție, după ce Moscova a denunțat „un atac terorist” în regiunea Kursk, unde trupele Kievul ar fi făcut o incursiune cu unităţi mecanizate.

Unii experţi, precum analistul Forbes David Axe, critică operaţiunea din Kursk, neconfirmată oficial de Kiev, calificând-o drept o „risipă inutilă de resurse militare preţioase”, în timp ce armata ucraineană înregistrează pierderi în regiunea estică Doneţk.

Elicopter militar rus, lovit de o dronă FPV ucraineană

Ucraina a lovit miercuri regiunea Kursk din Rusia cu drone și rachete, ca parte a ceea ce oficialii ruși au declarat a fi o încercare majoră de a strâpunge frontiera rusă și de a forța generalii ruși să trimită trupe din alte părți ale frontului, informează Reuters.

Rusia a avansat în acest an, după eșecul contraofensivei din 2023 a Ucrainei de a obține câștiguri majore, și a cucerit 420 de kilometri pătrați de teritoriu de la forțele ucrainene începând cu 14 iunie, a declarat Serghei Șoigu, șeful Consiliului de securitate al Rusiei.

Ucraina a ripostat marți.

Forțele ucrainene au declanșat un atac major terestru și aerian pentru a pătrunde în Rusia în apropierea orașului de frontieră Sudzha, la 530 km sud-vest de Moscova, au declarat ministrul apărării și alți oficiali ruși. Acesta este ultimul punct de transbordare operațional pentru exporturile de gaze rusești către Europa prin Ucraina.

Bloggerii militari ruși au raportat lupte intense în zona de frontieră, inclusiv în jurul satului Sverdlikovo, și au declarat că Ucraina își concentrează forțele în apropierea frontierei.

„Luptele vor fi feroce”, a declarat Yuri Podolyaka, un influent blogger militar pro-rus născut în Ucraina. „Cu siguranță nu se vor termina repede”.

„Chiar dacă inamicul nu reușește să străpungă (și nimeni nu va da garanții deocamdată), vor exista atacuri de artilerie și atacuri cu drone. Și în număr mare”, a spus Podolyaka.

VIDEO Momentul în care un elicopter de atac rusesc Mi-28 este lovit în plin de o dronă FPV, în regiunea Kursk. „Ofensivă misterioasă împotriva Rusiei”

Potrivit presei independente ruse, cel puțin șase militari ruși, inclusiv recruți, au fost capturați de forțele ucrainene pe teritoriul regiunii Kursk.

The Moscow Times citează site-ul Ashes, potrivit căruia informație ar fi confirmată de înregistrări video postate pe rețelele de socializare.

Site-ul independent de investigații Important Stories a reușit să identifice doi dintre soldații ruși: Danil Kolesnikov, în vârstă de 22 de ani, și Maxim Hämäläinen, în vârstă de 21 de ani.

Potrivit acestora, au fost capturați în timp ce traversau frontiera. Înainte de aceasta, militarii ruși se aflau de patru zile pe pozițiile aflate sub foc, unde au fost trimiși pentru a preveni o pătrundere a Forțelor Armate Ucrainene. Recruții au cerut comandamentului să îi retragă, dar au fost refuzați.

Ministerul rus al Sănătăţii a anunţat miercuri că 24 de persoane, inclusiv şase copii, au fost rănite în urma bombardamentelor în regiunea Kursk, unde Moscova a acuzat Ucraina că a lansat un atac la frontieră cu o zi în urmă, potrivit presei de stat, citată de Reuters.

Moscova denunță „un atac terorist” în regiunea Kursk

Forțele aeriene ucrainene au doborât toate cele 30 de drone lansate de Rusia în timpul nopții care au vizat șapte regiuni, a anunțat armata pe Telegram, informează Reuters.

Atacul Ucrainei asupra regiunii ruse Kursk este un alt atac „terorist” împotriva civililor, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, relatează agenția RIA Novosti, informează Reuters.

„Acesta este un alt act terorist”, a declarat Zaharova pentru postul de radio rus Sputnik.
„Este în mod evident îndreptată împotriva unei populații pașnice, împotriva unei populații civile”, a mai spus purtătoare de cuvânt a Ministerul rus de Externe.

Kievul a continuat miercuri atacurile aeriene asupra regiunii ruse de frontieră Kursk, sistemele de apărare distrugând patru drone peste noapte, a anunțat Ministerul rus al Apărării, la o zi după ce Moscova a acuzat Ucraina că a vizat zona cu un asalt blindat, informează Reuters.


Ministerul a trimis întăriri marți pentru a ajuta la respingerea a sute de luptători ucraineni susținuți de tancuri din Kursk, într-o incursiune terestră considerată drept una dintre cele mai mari pe teritoriul rus în timpul războiului, vechi acum de peste doi ani.

Situația era „controlabilă”, a declarat Alexei Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii din sud-vestul Rusiei, în mesaje postate pe aplicația de mesagerie Telegram.


Toate serviciile de urgență erau în „alertă maximă”, a declarat el miercuri, făcând apel la oameni să doneze sânge pentru a reface rezervele.


În regiune au fost în vigoare peste 10 alerte de raid aerian în ultimele 24 de ore, se arată în postările lui Smirnov. Până miercuri dimineață, nu existau informații despre noi lupte la sol, preciează Reuters.

Cinci persoane au fost ucise, inclusiv doi membri ai echipajului ambulanței, iar cel puțin 20 au fost rănite, printre care șase copii, în luptele care au izbucnit marți, au susținut oficialii ruși.


Ucraina nu a făcut niciun comentariu oficial, deși au existat dovezi ale unor acțiuni militare din partea sa de frontieră. Atât Kievul, cât și Moscova susțin că atacurile lor nu vizează civilii.


Ucraina trage în mod regulat cu artilerie și rachete în teritoriul rusesc și a lovit ținte din interiorul Rusiei cu drone de atac cu rază lungă de acțiune, însă raidurile infanteriei sunt rare.


Forțele care se descriu ca paramilitari voluntari care luptă de partea Ucrainei au provocat pagube minime într-o incursiune majoră în unele părți ale regiunii Belgorod și Kursk în acest an, însă scopul raidurilor rămâne neclar.


Marți, statul major al Ucrainei nu a menționat nicio operațiune ofensivă ucraineană în interiorul Rusiei.


Conturile oficiale rusești de social media au relatat că până la 300 de luptători ucraineni, susținuți de tancuri, au atacat forțele de frontieră în două localități din Kursk – Nikolayevo-Daryino și Oleshnya.

Sinteza celor mai recente evenimente:

  • Rusia a afirmat marți că a dejucat o tentativă de incursiune a armatei ucrainene în regiunea de frontieră Kursk, după mai multe operațiuni similare revendicate în ultimele luni de combatanții pro-Kiev, potrivit AFP.
  • EXCLUSIV Culisele schimbului de prizonieri dintre Moscova și Occident. Avocatul opozanților ruși Kara-Murza și Yashin: „În Rusia au mai rămas încă 1.000 de deținuți politici”.
  • Avertismentul lui Serghei Șoigu pentru Ucraina: „Fereastra de oportunitate se micșorează”.
  • Sub presiunea autorităţilor, lidera soţiilor care manifestau pentru întoarcerea acasă a soldaţilor ruşi mobilizaţi în Ucraina renunţă la luptă.
  • Cel puţin cinci persoane au fost rănite marţi într-un atac rus cu rachetă la o clinică medicală de la Harkov, în nord-estul Ucrainei.
  • Un italian a fost reținut la Moscova după ce a ridicat o dronă în apropierea Kremlinului, a relatat marți agenția de știri de stat TASS, citând surse din cadrul forțelor de ordine.
  • Moscova a avut suspiciuni că Ucraina plănuia să atace Rusia în timpul paradei de Ziua Marinei la care a participat președintele Vladimir Putin, luna trecută.

Evenimentele de marți, ziua 895 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro