Sari direct la conținut

BAC 2011 – Statistici incorecte politic

HotNews.ro

Draga parinte ingrijorat de BAC-ul din 2012. Daca ai o fata, locuiesti in judetul Iasi, Braila, Suceava sau Botosani, iar specialitatea aleasa este filologie sau matematica, atunci nu te ingrijora prea tare: rata de promovabilitate este peste 75% (din 10 eleve, cel putin 7 trec bacaluareat). Daca in schimb baiatul tau zice ca invata din greu sa devina „tehnician” si locuiesti in Arges, Giurgiu sau Dambovita, atunci vestile sunt proaste: cam 2 elevi din 10 trec BAC-ul. Trebuie sa incepi sa cotizezi: fie cotizezi pentru fondul de protocol, in speranta ca la anul nu vor mai exista camere de filmat, fie cotizezi pentru meditatii, de preferat cu profesorii de la profilele filologie / matematica, pentru ca la scoala nu se face scoala, scrie Mihai Marcu pe blogul Economia pe intelesul tuturor.

In alt registru ceva mai serios, Diana Coman ne-a facut tuturor un mare bine punand la dispozitie notele de la BAC intr-un format inteligibil. Pentru deja o parte din analize statistice s-au facut deja, revin cu cateva statistici incorecte politic.

Ce mi-a atras in mod deosebit atentia este discrepanta in structura pe sexe a promovabilitatii:

Din 10 promovati, 6 sunt fete, 4 sunt baieti; din 10 respinsi, 6 sunt baieti, 4 sunt fete.

Acelasi model se repeta in 41 de judete, cu exceptia notabila a judetului Harghita, unde proportia se schimba.

Dezastrul nu este atat de pronuntat la specializarile matematica sau filologie, ci la cele de „tehnicieni”, ce reprezinta 51% din numarul de elevi.

Specializarile matematica, filologie, stiinte sociale au avut fiecare rate de promovabilitate peste 70%; „Tehnicienii” in schimb au o rata de promovabilitate de 21%.

Care va fi contributia in societate / economie a unor absolventi din specializari precum:

Tehnician desenator pentru constructii si instalatii – promovabilitate 13%

Tehnician in industria alimentara – promovabilitate 8%;

Tehnician proiectant CAD – promovabilitate 12%;

Tehnician transporturi – promovabilitate 4% .

Ce se va intampla cu persoanele ce vor locui in case / blocuri unde absolventii de mai sus vor fi implicati in constructie / proiectare / verificare? Lista de meserii si de exemple poate continua.

Comenteaza pe blogul Economia pe intelesul tuturor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro