Sari direct la conținut

BAC 2013 Poezia de la subiectul al III-lea la Limba si literatura romana – marea surpriza a bacalaureatului de anul acesta

HotNews.ro
Incepe Bacalaureatul, Foto: Agerpres
Incepe Bacalaureatul, Foto: Agerpres

„Nici nu ma gandeam sa pice poezie”. „Astia de la guvernare au vrut sa-si scoata parleala de la capacitate cu subiectele astea… poezia, se stie, este cea mai grea”. Acestea sunt cateva dintre comentariile aparute pe forumul Softpedia dupa publicarea subiectelor la examenul de Limba si literatura romana – BAC 2013. Astazi, 1 iulie, absolventii de liceu au sustinut prima proba scrisa a bacalaureatului. Atat cei de la uman, cat si cei de la real au avut la subiectul al III-lea de realizat un eseu pe baza unei poezii.

Cateva dintre comentariile aparute pe forumul Softpedia:

Poezie, nu a mizat nimeni pe asta, dar iata ca surprizele s-au tinut lant. Simbolismul la uman si modernistii la real. Nu a fost ce-am vrut eu, adica romanul era punctul meu forte, dar stiam foarte bine si Plumb (poezia pe de rost) si am avut si-aici ce scrie„.

astia de la guvernare au vrut sa-si scoata parleala de la capacitate cu subiectele astea… poezia, se stie, este cea mai grea.

Si eu am presimtit ca vom avea vreo surpriza. Oricum, am vazut multa lume revoltata, chiar si parinti, gen ‘cum a putut sa dea asa ceva?’. Era in materie, nu ai ce sa faci. Eu m-am descurcat, sa vedem cum va fi corectarea… Totodata, prea multa lume a afirmat ca au fost sfatuiti de profesori sa invete roman, ceea ce ma face sa cred ca a fost varianta de rezerva„.

„Sincer, eu ma asteptam sa pice romanu’ sau comedia”

Amintim ca absolventii de liceu au sustinut astazi, 1 iulie, primul examen scris din cadrul Bacalaureatului 2013: proba la Limba si literatura romana. Subiectul care a generat cele mai multe discutii a fost al III-lea, atat la uman, cat si la real.

Subiectul al III-lea pentru Profilul Real si Filiera Vocationala

„Redacteaza un eseu de 600 – 900 de cuvinte (doua – trei pagini), in care sa prezinti tema si viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, apartinand lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga.

In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarele repere:

– evidentierea a doua trasaturi care fac posibila incadrarea textului poetic studiat intr-o orientare literara, intr-o perioada, intr-un curent cultural/literar sau intr-o orientare tematica;

– prezentarea a doua imagini/idei poetice, relevante pentru tema si viziunea despre lume din textul poetic studiat;

– ilustrarea a patru elemente de compozitie si de limbaj ale textului poetic studiat, semnificative pentru ilustrarea temei si a viziunii despre lume (de exemplu: imaginar poetic, titlu, incipit, relatii de opozitie si de simetrie, motiv poetic, laitmotiv, figuri semantice/tropi, elemente de prozodie, etc.);

– sustinerea unei opinii despre modul in care tema si viziunea despre lume se reflecta in textul poetic studiat.”

Subiectul al III-lea pentru Profilurile Uman si Pedagogic

„Redacteaza un eseu de 600 – 900 de cuvinte (doua – trei pagini), in care sa prezinti tema si viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, apartinand simbolismului.

In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarele repere:

– evidentierea a doua trasaturi care fac posibila incadrarea textului poetic studiat in simbolism;

– prezentarea a doua imagini/idei poetice relevante pentru tema si viziunea despre lume din textul studiat, apartinand simbolismului;

– ilustrarea a patru elemente de compozitie si de limbaj ale textului poetic studiat, semnificative pentru tema si a viziunea despre lume (de exemplu: imaginar poetic, titlu, incipit, relatii de opozitie si de simetrie, motiv poetic, laitmotiv, figuri semantice/tropi, elemente de prozodie, etc.);

– sustinerea unei opinii despre modul in care tema si viziunea despre lume se reflecta in textul poetic studiat.”

Amintim de asemenea ca acesta este primul an in care subiectele de la examenul de Limba si literatura romana din cadrul Bacalaureatului au fost diferentiate. Desi decizia a fost luata de catre ministerul educatiei in urma cu un an, anuntul a fost facut abia in ziua in care s-a desfasurat examenul de limba romana din cadrul sesiunii speciale a bacalaureatului pentru olimpici.

Filiera teoretica, profilul uman si filiera vocationala, profilul pedagogic, au aceeasi varianta de subiect la examenul de Limba si literatura romana. O varianta diferita de subiect a fost creata pentru filiera teoretica, profilul real, filiera tehnologica si filiera vocationala, toate celelalte profiluri, in afara celui pedagogic. Detalii despre cum s-a produs diferentierea subiectelor de BAC 2013 aici, aici si aici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro