Baietii destepti ai premierului Ponta
Premierul Victor Ponta refuza sa demisioneze, iar Parlamentul a refuzat sa-i ridice imunitatea pentru a fi anchetata fapta de conflict de interese in dosarul Sova, insa mizele mentinerii lui in functie sunt mult mai mari. In jurul sau graviteaza retele de interese si afaceri de milioane de euro. Una din ele, despre care presa a scris putin spre deloc, este reteaua „baietilor destepti” de la Romelectro – ISPE (Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA), doua firme care castiga de ani buni contracte in valoare de zeci de milioane de euro pentru retehnologizare si modernizare in domeniul energiei.
- Unul din oamenii cheie din aceste firme este Dan Ioan Gheorghiu, numit in 2012 consilier onorific al premierului Ponta pe domeniul energiei. Intamplator sau nu, Gheorghiu a devenit si mai apropiat de premierul Victor Ponta: vecin de apartament. Acesta n-a raspuns solicitarilor HotNews.ro.
- Potrivit datelor de pe SEAP, Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA (ISPE) a obtinut nu mai putin de 29 de contracte in doar trei ani, 2012-2015.
- Cum a ajuns Laurentiu Ciurel, un alt urmarit penal in dosarul Sova, sa atribuie contracte de zeci de milioane de euro catre ISPE si Romelectro
- Jurnalista de investigatie Emilia Sercan scria in 2007 despre Romelectro ca este o compania aflata in „cercul de relatii DIP”, potrivit unei note SRI, a fost alimentata cu contracte in valoare de 370 de milioane de euro de la stat, in perioada mandatului sau. Dan Ioan Popescu a fost ministru al Industriilor in cabinetul Nastase. Curtea de Apel a dispus, in cazul DIP, confiscarea unei parti din avere considerata nejustificata.
- Nicoleta Ciurel, sotia directorului general Liviu Ciurel, e sefa Serviciului de achizitii la CE Oltenia
Din momentul infiintarii, adica din 2012, pana in prezent, Complexul Energetic Oltenia a atribuit zeci de contracte gruparii ISPE-Romelectro. Potrivit datelor de pe SEAP, Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA (ISPE) a obtinut nu mai putin de 29 de contracte in doar trei ani, 2012-2015. Cele mai mult au fost incheiate in urma unor proceduri fara anunt de participare, contractele vizand in principal elaborarea de studii si servicii de audit. Valorile acestor contracte nu sunt deloc de neglijat, exemplu fiind unul incheiat anul trecut in octombrie. Pentru servicii de inginerie, ISPE trebuie sa primeasca 992.000 lei, fara TVA.
Insa cele mai mari contracte sunt cele cu Romelectro SA, de ordinul zecilor de milioane de lei. Din 2012 pana acum, Romelectro a incheiat noua contracte foarte banoase cu CE Oltenia. Ultimul a fost atribuit in noiembrie 2014 pentru aproape 50 de milioane de lei, fara TVA, scopul contractului fiind modernizarea blocului nr. 5 de 330 MW. Problema este ca nimeni nu poate verifica modul in care sunt respectate conditiile din contracte, au afirmat pentru HotNews.ro surse din CE Oltenia. Sunt proiecte tehnice, iar pentru verificarea lor este nevoie de specialisti. In plus, nimeni nu are interes sa le verifice. Aceste contracte extrem de banoase pentru ISPE si Romelectro ar putea constitui unul dintre motivele starii dezastruoase in care a ajuns CE Oltenia. In 2014, CE Oltenia a ajuns la uriasa pierdere de 700 de milioane de lei.
Principalii reprezentanti ai partilor implicate, CE Oltenia, ISPE si Romelectro sunt apropiati ai premierului. In plus, pe Laurentiu Ciurel il leaga de Ponta un dosar: Dosarul Sova (Turceni-Rovinari). Ciurel este urmarit de procurorii DNA inca din august 2014 in dosarul Rovinari, acesta fiind, in momentul incheierii contractelor cu casa de avocatura Sova si Asociatii, director in cadrul Complexului Energetic Rovinari. Laurentiu Ciurel este urmarit penal pentru trei infractiuni de abuz in serviciu, in dosarul privind contractele primite de casa de avocatura Sova& Asociatii la Turceni si Rovinari.
Laurentiu Ciurel, fost vicepresedinte PSD Gorj, este director general la Complexul Energetic Oltenia din septembrie 2012, insa in ciuda unui management pagubos, acesta pare de neclintit de la conducere. Demiterea sa este foarte dificila din cauza sustinerii politice puternice pe care o are, fiind foarte apropiat de Victor Ponta. Din cauza relatiei pe care o are cu premierul, niciun ministru nu a avut curajul sa se atinga de el.
Trebuie precizat ca CE Oltenia a fost creat in 2012 prin fuziunea Societății Naționale a Lignitului Oltenia (SNLO) cu complexurile energetice Turceni, Rovinari și Craiova. Practic, CE Oltenia, cel mai mare producator de energie din Romania, are in componenta si deja celebrele complexuri energetice Turceni si Rovinari.
Companiile Romelectro si ISPE au cotractat insa si alte lucrari, inclusiv in afara tarii. Un alt personaj cheie, Viorel Gafita (61), administratorul Romelectro, a anuntat in 2014 ca, după un deceniu în care s-a concentrat pe proiecte de modernizare a centralelor şi infrastructurii electrice din România, compania isi va extinde activitatea in Africa si Orientul Mijlociu.
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA (ISPE) are ca administratori pe Dan Ioan Gheorghiu, Virgiliu Radulescu si Viorel Gafita. Directori sunt Dumitru Gardian si Ion Eduard Ghitescu. Actionari la ISPE sunt Romelectro, cu 69, 19%, Dan Ioan Gheorghiu cu 9, 77, restul de actiuni fiind detinute de actionari tip lista.
Cam aceleasi personaje sunt actionari principali la Romelectro: Manuela Alexandrina Vasile, Virgiliu Radulescu, Dan Octavian George, Viorel Gafita, Elena Baroean, Ionel Lupse, Aurelian Florin Comanici, Mircea Maruseac, Viorel Burla, Aristide Buzuloiu, Dan Ion Serban Dima, Maria Rodica Nitulescu, Radu Ioan Farca.
Jurnalista Emilia Sercan scria intr-o ancheta publicata in 2007, intitulata Dan Ioan Popescu a coordonat firme-paravan ale Securitatii: <<primele era coordonatorul companiilor de comert exterior, firmele-paravan ale Securitatii.
„Il cunosc pe domnul Popescu de pe vremea cand era consilier la Comitetul Central (n.r. – celebrul CC al PCR). Daca nu ma insel, era consilierul (n.r. – seful de cabinet) lui Gheorghe Oprea (n.r. – vicepresedintele Consiliului de Ministri). Societatile de comert exterior ale Romaniei trebuiau sa raporteze la guvern planul de export, noi avand in strainatate in 1988 peste 1.500 de oameni”, povesteste Gafita circumstantele in care l-a cunoscut pe Dan Ioan Popescu. Viorel Gafita, prietenul de peste 20 de ani al lui DIP, a fost directorul general adjunct al Romelectro, firma de comert exterior, care opera in special in Orientul Mijlociu.
„Romelectro lucra masiv in Orientul Mijlociu, in Asia si in Nordul Africii. Contractele de export faceau obiectul analizelor. Domnul Popescu era unul dintre consilierii care obtineau informatii pe zona asta pentru CC al PCR sau pentru guvern.>>
Intr-un interviu acordat de Viorel Gafita Ziarului Financiar in 2004, acesta anunta ca Romelectro isi extinde activitatea in afara tarii: „Anul acesta relansăm lucrările la extern. Ca pieţe externe, în continuare mergem pe nordul Africii. În acest moment suntem pregătiţi să fim activi acolo, iar în Orientul Mijlociu ne agităm pentru două contracte“, spune Viorel Gafiţa, 61 de ani, care conduce compania din 1995.
Tot in 2014, Eximbank anunta pe pagina de internet acordarea unui finantari importante catre Romelectro: „EximBank a acordat companiei Romelectro SA, unul dintre cei mai mari contractori generali pentru proiecte energetice, un plafon de finantare multiprodus in valoare de 54 milioane de lei, destinat derularii unui contract pe care societatea l-a incheiat cu Transelectrica.”
Din acelasi comunicat aflam ca „Romelectro a castigat licitatia organizata de Transelectrica pentru retehnologizarea statiei electrice 400/220/110/20 kV Bradu, un important nod in cadrul Sistemului Electroenergetic National ce asigura conexiunile si tranzitul de putere din zonele cu excedent de energie electrica (Muntenia si Oltenia) catre zonele deficitare din Transilvania. Valoarea contractului depaseste 29 de milioane de euro si se va derula pe o perioada de patru ani.”
Contractele incheiate de ISPE cu CE Oltenia, in perioada 2012-2015
1. Documentatii necesare în vederea obtinerii Autorizatiei si Avizului de functionare în conditii de siguranta pentru depozitul de zgura si cenusa Gârla – SE Rovinari
Tipul licitatiei: Negociere fara anunt de participare
Data atribuirii contractului:12.03.2015
Valoarea contractului: 60.000 lei, fara TVA
2. Denumire contract: Servicii de inginerie si proiectare necesare pentru modernizarea instalatiilor electrice si de automatizare, din cadrul reabilitarii si modernizarii blocului energetic nr. 5 de 330 MW pe lignit
Tipul licitatiei: deschisa, o oferta
Data atribuirii contractului: 07.10.2014
Valoarea: 992.000 lei, fara TVA
3. Denumire contract: Serviciul de audit tehnic al investitiilor cuprinse în Planul National de Investitii
Tipul procedurii: Negociere fara anunt de participare, o oferta
Data atribuirii contractului: 06.06.2014
Valoarea: 197.980 lei, fara TVA
4. Denumire contract: «MODERNIZARE AUTOMATIZARE GOSPODARIE DE CARBUNE – PROIECT TEHNIC»
Tipul procedurii: licitatie deschisa
Data atribuirii: 05.06.2014, oferte admisibile 3
Valoare: 41.000 lei, fara TVA
5. Denumire contract: Modernizare turn racire nr. 5 , expertiza si proiectare
Tipul procedurii: licitatie deschisa
Data atribuirii: 09.04.2014
Valoare: 14.300 lei, fara TVA
6. Denumire contract: Verificare raport anual de UCC – transa 2013
Tipul procedurii: negociere fara anunt de participare
Data atribuirii: 28.03.2014, o singura oferta
Valoarea: 35.100 lei, fara TVA
7. Denumire contract: Intocmire Studiu de fezabilitate: Reabilitare si modernizare bloc energetic nr. 5 de 330 MW, lignit – SE Rovinari
Tipul procedurii: licitatie deschisa
Data atribuirii: 27.03.2014, doua oferte
Valoarea: 19.600 lei, fara TVA
8. Denumire contract: Proiect Tehnic pentru „Marirea stabilitatii depozitului de zgura si cenusa Valea Mânastirii folosind tehnologia de preparare a fluidului autoîntaritor de zgura si cenusa de electrofiltru. Supraînaltarea compartimentului I la cota 183,00 mdMB”
Tipul procedurii: licitatie deschisa
Data atribuirii: 20.12.2013
Valoarea: 456.599 lei, fara TVA
9. Denumire contract: PROIECTARE INSTALATIE ALIMENTARE APA PROCES PENTRU INSTALATIILE DE DESULFURARE AFERENTE BLOCURILOR ENERGETICE NR.4 SI NR.5
Tipul procedurii: negociere fara anunt de participare
Data atribuirii: 17.12.2013
Valoarea: 149.327 lei, fara TVA
10. Denumire contract: „Marirea stabilitatii depozitului de zgura si cenusa mal drept si mal stâng Jiu S.E. Isalnita folosind tehnologia de fluid dens. Supraînaltare depozit zgura si cenusa mal drept Jiu cota 122 mdMB – Compartimentul II S.E. Isalnita – Proiect tehnic si detalii de executie”
Tipul procedurii: licitatie deschisa
Data atribuirii: 07.11.2013, o oferta
Valoarea: 107.244 lei, fara TVA
11. Denumire contract: SERVICII DE PROIECTARE MODERNIZARE CAMERA DE COMANDA ELECTRICA
Tipul procedurii: Negociere fara anunt de participare
Data atribuirii: 30.10.2013, o oferta
Valoarea: 540.000 lei, fara TVA
12. Denumire contract: PROIECTARE LUCRARI PENTRU PRELUAREA SLAMULUI DE GHIPS DE LA INSTALATIA DE DESULFURARE A GAZELOR DE ARDERE BLOC NR 4,LA INSTALATIA DE SLAM DENS AFERENTA BLOCULUI NR.3
Tipul procedurii: Negociere fara anunt de participare
Data atribuirii: 23.09.2013
Valoarea: 74.500 lei, fara TVA
13. Denumire contract: DOCUMENTATIE PRIVIND INCHIDEREA SI MONITORIZAREA POSTINCHIDERE A DEPOZITULUI DE ZGURA SI CENUSA CICANI,AVARIE LA COTA APROBATA
Tipul procedurii: Negociere fara anunt de participare
Data atribuirii: 11.09.2013
Valoarea: 76.000 lei, fara TVA
14. Denumire contract: VERIFICARE RAPORT ANUAL DE UCC-PENTRU ANUL 2012
Tipul procedurii: Negociere fara anunt de participare
Data atribuirii: 03.07.2013
Valoarea: 35.000 lei, fara TVA
17. Denumire contract:Studiu de fezabilitate „Mentinerea capacitatii de functionare a Termocentralei Turceni”
Tipul procedurii: licitatie deschisa
Data atribuirii: 06.06.2013
Valoarea: 460.000 lei, fara TVA
18. Denumire contract: Studiu de solutie privind preluarea produselor solide/lichide rezultate din instalatiile de desulfurare bloc nr.4 si nr.5 de catre instalatiile de slam dens
Tipul procedurii: Negociere fara anunt de participare
Data atribuirii: 25.03.2013
Vaoarea: 143.590 lei, fara TVA
19. Denumire contract: PROIECTARE COMPARTIMENT I(NOU SI COMPARTIMENT II(NOU) AL DEPOZITULUI DE ZGURA SI CENUSA GARLA, LA COTA 178 mdMN
Tipul procedurii: Negociere fara anunt de participare
Data atribuirii: 21.02.2013
Valoarea: 186.000 lei, fara TVA
20. Denumire contract: „Solutii pentru evacuarea, transportul si depozitarea deseurilor rezultate în urma procesului de ardere a carbunelui în cazanele grupurilor energetice la C.T.E. Turceni, sub forma de slam dens – Actualizare proiect executie depozit zgura si cenusa nr. 2- celula 5 cota 124,75 md MN, în concordanta cu toate modificarile survenite pe parcursul executiei lucrarilor”
Tipul procedurii: negociere fara anunt de participare
Data atribuirii: 27.12.2012
Valoare: 48.000 lei, fara TVA
21. Denumire contract: Actualizare studiu de fezabilitate – Solutii privind evacuarea, transportul si depozitarea deseurilor rezultate în procesul de ardere a carbunelui în cazanele grupurilor energetice de la C.T.E. Turceni – Racordare cazan 7 la instalatia de slam dens bloc 6
Tipul procedurii: negociere fara anunt de participare
Data atribuirii: 25.01.2013
Valoare: 77.000 lei, fara TVA
22. Denumire contract: Referate de prezentare cu privire la modul cum a fost realizata lucrarea „lucrari pt. functionarea instalatiilor de slam dens bl. 3 si 6 in toate regimurile de functionare ale celor 4 cazane energetice”
Tipul procedurii: Negociere fara anunt de participare
Data atribuirii: 15.01.2013
Valoare 3.000 lei, fara TVA
23. Denumire contract: Inspectie stalpi sustinere a estacadelor de transport carbune 8a, 8b si stalpi estacada sustinere conducte transport hidroamestec
Tipul procedurii: Negociere fara anunt de participare
Data atribuirii: 09.01.2013
Valoarea: 36.850 lei, fara TVA
24. Denumire contract: Servicii de arhitectura; servicii de inginerie si servicii integrate de inginerie; servicii de amenajare urbana si servicii de arhitectura peisagistica; servicii conexe de consultanta stiintifica si tehnica; servicii de testare si analiza tehnica
Tipul procedurii: negociere fara anunt de participare
Data atribuirii: 28.12. 2012
Valoarea: 37.500 lei, fara TVA
25. Denumire contract: Extinderea si reactualizarea studiului de fezabilitate – Modernizare electrofiltru, statie tratare condensat, instalatii electrice si de automatizare de la bl. en. 4
Tipul procedurii: negociere fara anunt de participare
Data atribuirii: 20.12. 2012
Valoarea: 74.000 lei, fara TVA
26. Denumire contract: Extinderea retelei de canalizare prin racordarea noilor instalatii de desulfurare si slam dens, inclusiv reabilitarea retelelor de canalizare pluviala si menajera din zona spate sala cazane si depozit carbune
Tipul procedurii: negociere fara anunt de participare
Data atribuirii: 14.12. 2012
Valoarea: 145.000 lei, fara TVA
27. Denumire contract: Proiectare lucrare ” Suprainaltare compartimentul I al depozitului de zgura si cenusa Garla, la o cota superioara cotei 174,6 mdMN – elaborare documentatie
Tipul procedurii: negociere fara anunt de participare
Data atribuirii: 17.10.2012
Valoarea 129.100 lei, fara TVA
28. Denumire contract: STUDIU PRIVIND VIABILITATEA TEHNICO-ECONOMICA A INTEGRARII SERVICIULUI PUBLIC DE ALIMENTARE CU ENERGIE TERMICA DIN MUNICIPIUL CRAIOVA
Tipul procedurii: negociere fara anunt de participare
Data atribuirii: 13.09.2012
Valoarea: 245.000 lei, fara TVA
29. Denumire contract: Reproiectarea instalatiei electrice si de automatizare aferenta benzilor transportoare de carbune – Benzi Centrala: proiecte tehnice constructive, documentatii de executie si PIF
Tipul procedurii: negociere fara anunt de participare
Data atribuirii: 26.06.2012
Valoarea: 195.000 lei, fara TVA
Contractele incheiate de Romelectro SA cu CE Oltenia, in perioada 2012-2015
1. Denumire contract: Reabilitarea si modernizarea blocului nr. 5 de 330 MW, pe lignit – Reabilitare si modernizare electrofiltre blocului nr.5 Rovinari
Tipul procedurii: Licitatie deschisa, 2 oferte
Data atribuirii: 21.11.2014
Valoarea: 48.980.000 lei, fara TVA
2. Denumire contract: Reabilitarea si modernizarea blocului energetic nr.4 de 330MW pe lignit – Alte servicii necesare pentru modernizarea Instalatiilor Electrice si de Automatizare bloc energetic nr. 4
Tipul procedurii: negociere fara anunt de participare
Data atribuirii: 28.08.2014
Valoarea: 1.684.150 lei, fara TVA
3. Denumire contract: Modernizare Instalatii Electrice si Automatizare aferente bloc energetic nr. 4 SE Rovinari
Tipul procedurii: licitatie deschisa, o singura oferta
Data atribuirii: 30.04.2013
Valoarea: 69.396.940 lei, fara TVA
4. Denumire contract: Depozit de zgura si cenusa Garla realizat in metoda slam dens-lucrari de captare preparare, evacuare fluid dens de baza la compartimentul nr 1, inclusiv conducte de transport
Tipul procedurii: negociere fara anunt de participare
Data atribuirii: 19.04.2013
Valoarea: 366.205 lei, fara TVA
5. Denumire contract: Robinete-Vana
Tipul procedurii: negociere fara anunt de participare
Data atribuirii: 05.03.2013
Valoarea: 80.000 lei, fara TVA
6. Denumire contract: Echipament electrotehnic; Echipament electrotehnic
Tipul procedurii: Negociere fara anunt de participare
Data atribuirii: 31.01.2013
Valoarea: 915.000 lei, fara TVA
7. Denumire contract: Solutii pentru evacuarea, transportul si depozitarea deseurilor rezultate în urma procesului de ardere a carbunelui în cazanele grupurilor energetice la C.T.E. Turceni, sub forma de slam dens- lucrari suplimentare
Tipul procedurii: negociere fara anunt de participare
Data atribuirii: 17.12. 2012
Valoarea: 1.499.928 lei, fara TVA
8. Denumire contract: Solutii pentru evacuarea,transportul si depozitarea deseurilor rezultate in urma procesuluid e ardere a carbunelui in cazanele grupurilor energetice la CTE Turceni sub forma de slam dens-lucrari suplimentare
Tipul procedurii: negociere fara anunt de participare
Data atribuirii: 31.10.2012
Valoarea: 1.012.152 lei, fara TVA
9. Denumire contract: Lucrari suplimentare la „Depozit nou de zgura si cenusa Garla, realizat in metoda slam dens, lucrari de captare, preparare si evacuare fluid dens si de baza in compartimentul nr. 1, inclusiv conductele de transport”
Tipul procedurii: negociere fara anunt de participare
Data atribuirii: 23.08.2012
Valoarea: 1.152.150 lei, fara TVA