Sari direct la conținut

Baietii destepti rescriu legea energiei. Cum vor ei.

Contributors.ro
Otilia Nutu, Foto: Arhiva personala
Otilia Nutu, Foto: Arhiva personala

O nouă urgență pe masa Guvernului: cum să modificăm legea energiei ca să mănânce, totuși, și gura băieților deștepți o pâine, că parcă prea le-a mers prost anul ăsta. Păi ce vorbă-i asta, cu insolvența Hidroelectrica, investigația Comisiei și peste toate și noua lege care nu le mai dă voie să încheie contracte cum vor ei, la adăpost de ochii lumii și fără licitație? Modificăm, că-i urgent, acum iese Hidroelectrica din forță majoră și are iar curent de dat ieftin, plus că până una-alta toată lumea are nevoie de bani de campanie. Adică s-a discutat, gata, probabil miercuri intră la aprobare, după aia luăm și avizele de la ministere, că oameni suntem, ce transparență publică, ce să punem draftul de OUG pe site, chemăm la dezbateri pe cine e de acord cu noi dinainte și mai ales pe inițiatori. Important e să putem face mai repede contracte de energie și în afara bursei de energie OPCOM, se pregătesc în primul rând ăia de stat care au curent ieftin de vânzare, în siajul celor cu regenerabile însărcinați cu legitimitatea.

Pe scurt, în legea energiei au “deranjat” și se vor scoate prin OUGtransparența datelor privind cantitățile de energie tranzacționate în țara asta șiobligativitatea de a tranzacționa transparent, public, centralizat și nediscriminatoriu.

Dar ca să facem și puțin mișto, cei care au scris draftul s-au gândit și să propună ca acele contracte bilaterale negociate direct, pe lângă că se pot face fără jenă și ferite de ochi indiscreți, să nici nu trebuiască publicate decât la 3 luni după încetarea lor. Da, ați înțeles bine: după ÎNCETARE. Dacă Hidroelectrica face un contract din cele clasice fără licitație cu un băiat deștept, să zicem pe termen 2013-2023, Hidro va trebui să publice prețurile, cantitățile și termenele taman pe data de 2023 plus trei luni. Păi cred că următorul contract se face pe 50 de ani direct, ce să ne mai complicăm cu câte un deceniu ca până acum când și termenele de prescripție sunt mai lungi de-atât.

Culmea e că ideile sunt susținute în principal de cei cu regenerabilele, le ține isonul și Petrom, dar între timp aud că și-a vârât acolo coada și Bursa Română de Mărfuri. O știți, cea care voia să facă un pic de concurență bursei OPCOM, să fim noi originali cu două burse de energie într-o țară când toată Europa merge spre burse regionale și pornind de la ideea utopică cum că companiile de stat vor merge pe bursa aia mai bună, nu pe cea mai netransparentă, am mai zis aici de ce în țara asta să faci un concurent la o instituție care funcționează bine și e anticorupție nu e o idee deșteaptă. Toată lumea spune că vezi Doamne, privații n-ar trebui să fie obligați să vândă la licitație – corect, deși n-am auzit pe nimeni din acești privați îngrijorați să facă până acum scandal, preventiv, pentru o lege prin care companiile de stat să și vândă concurențial, nu doar să cumpere după legea achizițiilor publice, tot noi ăștia fără miză din ONG-ime ne agităm pe bază de voluntariat, în timp ce ei și-au făcut în schimb lobby din greu pentru unul din cele mai avantajoase regimuri de sprijin prin certificate verzi, sprijin mai generos ca-n Germania și care riscă să pună pe butuci tot sistemul energetic, din ce aud, când vă crește factura să știți că e mai mult de la ei decât de la liberalizare. Iar producătorii de regenerabile mai spun, corect și asta, și că orice producător ar putea vrea să încheie un soi de pre-contracte pe termen mai mare de un an, cu viitori cumpărători de energie, înainte ca centrala să fie gata, ca să poată cere împrumut de la bancă garantat cu contractul cu pricina pentru construcția centralei, iar OPCOM nu oferă instrumente pentru așa ceva. Dar iarăși n-am auzit să vină cu o soluție mai soft decât hăcuirea legii în întregime, spre marea bucurie a băieților deștepți ocupați puțin între timp să dea în judecată Hidroelectrica și care oricum nu s-ar fi băgat ei în față la așa ceva acum cât e chestiunea sensibilă.

Așadar, nimeni nu încearcă să găsească soluții simple să rezolve problema fără să îi lase pe băieții deștepți să câștige și fără să intrăm în modificarea legii energiei, de pildă:

– licențiere – regenerabilele să poată fi licențiați să tranzacționeze pre-contracte în afara bursei, ANRE ar putea face asta și chiar s-a gândit la o asemenea variantă. La fel, aud că unii mari consumatori de energie ar fi panicați că vezi Doamne dacă și-ar face centrală proprie ar trebui să vândă pe bursă, nu să consume ei. Haida-de, aud că în țara asta s-a înțeles conceptul de “companie integrată pe verticală” în alte situații, de pildă nimeni nu obligă Complexul Oltenia să-și cumpere cărbunele din piață.

– să ceară toți un OUG pentru ca toate companiile de stat, indiferent de domeniu (Oltchim, CFR Marfă, Hidroelectrica) să vândă la licitație tot ce au de oferit; dacă există o asemenea reglementare pot modifica după aia ce vor ei din legea energiei cu tranzacționarea pe OPCOM, deși și acolo ar fi o mică problemă, cum să forțezi doar companiile de stat să vândă pe OPCOM iar toți ăilalți să tranzacționeze afară, ce piață e aia. Și de ce regenerabilele și Petrom n-ar vrea să tranzacționeze pe bursă iar mi-e neclar.

– să se adopte o HG de detaliere a legii energiei prin care să se limiteze obligația tranzacționării competitive prin OPCOM la producătorii care depășesc în total pe toate centralele pe care le au 1000 MW instalați (astfel Hidroelectrica va fi obligată să tranzacționeze pe OPCOM competitiv, transparent, public, nediscriminatoriu, Petrom Brazi nu). Justificarea ar fi simplă, ne interesează doar contractele și firmele mari, nu firfirelele.

– participanții la piață se pot deranja totuși să facă o vizită la OPCOM să discute ca OPCOM să facă alte instrumente de piață pentru nevoile celorlalți. OPCOM e deschis la așa ceva și a mai făcut-o anul ăsta o dată. S-ar putea discuta cu ANRE și OPCOM eventual să se dea licențe pentru pre-contracte și OPCOM să facă un instrument de tranzacționare a pre-contractelor. Sau multe alte instrumente de piață, de ce ne plângem că nu funcționează bine bursa noastră de energie dacă tocmai participanții nu-și dau osteneala s-o facă funcțională după nevoile lor.

Citeste tot articolul si cometeaza pe Contributors.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro