Sari direct la conținut

​BALVANYOS 2011 Kelemen Hunor: Autonomia trebuie sa o cladim pe axa Bucuresti – Budapesta – Bruxelles

Kelemen Hunor, Foto: Hotnews
Kelemen Hunor, Foto: Hotnews

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, sustine ca dezideratul comunitatii maghiare de a obtine autonomie poate fi realizat numai daca „avem in vedere axa Ardeal-Bucuresti-Bruxelles”. Prezent la lucrarile Universitatii de Vara de la Baile Tusnad, liderul UDMR a explicat ca partidul sau a refuzat proiectul de reorganizare propus de PDL pentru ca nu a tinut cont de factorul etnic. Kelemen Hunor a atras atentia ca, in luna septembrie, comunitatea maghiara trebuie sa se mobilizeze pentru recensamant.

  • Hunor: In septembrie incepe recensamantul si toata lumea este ingrijorata si atenta. Nu este tot una ca la finalul anului o sa avem un numar sau altul de maghiari inregistrati oficial.

Vezi mai jos principalele declaratii facute de presedintele UDMR:

  • Inainte de toate, trebuie sa vedem ce doresc magharii din Ardeal. Maghiarii din Ardeal doresc sa fie maghiari, sa traiasca ca maghiari. Cel mai bun drum este cel al autonomiei. De la inceputul anilor 90 si pana in prezent am actionat in acest sens.
  • Toti cei care suntem la conducere am incercat sa facem tot posibilul sa atingem acest obiectiv. Intrebarea este cum ajungem la autonomie? Sunt doua cai: sa o facem mai rapid, eventual cu ajutor din afara. Sau celalata cale, adica sa construim zi de zi.
  • Credinta mea este ca trebuie sa gasim solutii diferite pentru autonomie, deoarece avem situatii diferite in regiunile din Ardeal. Avem un context diferit in Partium, unde exista o populatie mixta si avem o alta situatie in Tinutul Secuiesc, unde comunitatea este compacta. 
  • Noi am facut cativa pasi. Acum putem sa folosim simbolurile noastre fara probleme. Astfel de pasi mici ne vor duce la autonomie. Acesata este calea, munca marunta de zi cu zi. Nu putem sa nu vedem ca in jurul nostru lumea se schimba. Din cauza crizei vom avea o noua fata a Europei.
  • Trebuie sa contruim pe principiile transilvanene. Trebuie sa cautam parteneri noi. Trebuie sa cautam parteneri in Romania. In Parlament avem nevoie de parteneri. Doar asa putem pune pe langa cei 6-7 % capital electoral pe care il avem inca 43% – 44% pentru a obtine un 50% plus unu pentru a ne atinge scopurile. Asta e calea pe care am ales-o noi. 
  • Avem nevoie de sustinerea Budapestei. Este nevoie ca Budapesta sa aiba un cuvant de spus in regiune si in Uniunea Europeana. Avem nevoie de o Ungarie puternica dar am vazut in ultimele doua decenii ca, atunci cand a venit vorba de acest deziderat al autonomiei, nimic nu se poate face fara noi. 
  • Nu putem ocoli nici Bruxelles-ul in problema autonomiei. Nu ne asteptam ca Bruxelles-ul sa raspunda la problema autoguvernarii. Atunci cand vorbim de autonomie trebuie avem in vedere axa Ardeal-Bucuresti-Bruxelles. Pe acesta axa putem pune cladi autonomia. 
  • Nu negam ca Romania are nevoie de o reforma adiministrativa. Nu putem nega faptul ca avem regiuni traditionale. Cu identitati culturale bine definite.  Nu putem sa trecem cu vederea aceste trasaturi culturale si ele trebuie sa fie luate in considerare de factorii de decizie atunci cand se pune problema reorganizarii. 
  • In urma cu cateva saptamani am spun nu la proiectul de reorganizare pentru nu a fost luat in calcul factorul etnic. Nu se poate integra Tinutul Secuiec si Partium in regiuni in care proportia sa se modifice si astfel identitatea maghiara sa se piarda.
  • La astfel de propuneri vom spune nu. Nu vom accepta astfel de propuneri. Noi am propus regiuni coerente. Regiuni care sa functioneze si economic bine in care deciziile sa fie luate. 
  • Eu cred ca dupa 2012 reorganizarea administrativa s-ar putea realiza. Noi a m fost obligati in 2011 sa ne opunem unei regionalizari care nu a fost gandita si care nu ar fi servit intereselor noastre. 
  • Vom continua in toamna anului 2011 discutiile pentru autonomia culturala. Daca e nevoie si in 2012. Vom incerca sa facem o lege care sa functioneze. Nu renuntam. Suntem rabdatori, daca e nevoie in fiecare zi o luam de la capat dar nu renuntam. 
  • In septembrie incepe recensamantul si toata lumea este ingrijorata si atenta. Nu este tot una ca la finalul anului o sa avem un numar sau altul de maghiari inregistrati oficial. 
  • Trebuie sa atragem atentia populatiei pe acest recensamant. Trebuie sa aiba curajul sa se declare maghiari. Chiar si ceangaii trebuie sa aiba curajul sa spuna ca sunt maghiari. Aceste cifre vor hotara soarta noastra in viitor. Si pentru asta avem nevoie de tot sprijinul si cooperarea existenta. Chiar si autonomia depinde de asta pentru ca trebuie sa avem o repzentare puternica in Parlament. 
  • In 2012 trebuie sa fim acolo unde se iau deciziile adica trebuie sa ajungem in Parlament. Nu vom risca ca in 2012 comunitatea maghiara sa nu fie reprezentata in Parlament. Trebuie sa facem in asa fel incat la cei 6-7 % sa atragem, prin negocieri si cooperare, inca 43% – 44% pentru a ne atinge scopurile.

Kelemen Hunor a participat alaturi de Nemeth Zsolt, secretar de stat in guvernul maghiar, si Toro Tibor la dezbaterea Conditiile schimbatoare ale autonomiei.

Nemeth Zsolt, secretar de stat Ministerul de Externe al Ungariei: „Tinutul secuiesc autonom ar consolida suveranitateA statului roman iar suveranitatea si puterea Romaniei este interesul maghiarimii. Autonomia nu este o cerinta ci o prognoza mai devreme sau mai tarziu ea va exista si va hotara soarta maghiarilor din zona Balcanilor”

Tibor Toro, presedintele PPMT: „Budapesta este alaturi de noi, isi asuma si sprijina autonomia maghiara din bazinul carpatic si putem conta pe sprijinul Guvernului Orban. Rolul domnului Laszlo Tokes este important la Bruxelles si avand toate aceste ingrediente se pot realiza intentiile noastre de autonomie”.

NOTA: O parte din declaratii au fost consemnate pe baza traducerii asigurate de organizatori​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro