Banca Centrală a Rusiei acuză ministerul de Finanțe de prea mult optimism în legătură cu producția petrol
Banca Centrală a Rusiei a declarat vineri că prețurile petrolului și nivelurile de producție folosite de ministerul Finanțelor de la Moscova folosite pentru întocmirea noului buget sunt prea optimiste în contextul în care guvernul rus încearcă să-și mărească veniturile obținute din exporturile energetice, relatează Reuters.
Rusia, care încearcă de asemenea să-și majoreze rezervele în valută după ce sancțiunile istorice impuse de Occident i-au limitat accesul la piețele financiare globale, intenționează să reintroducă o regulă bugetară care transferă veniturile din exporturile de petrol în Fondul Național Suveran odată ce prețurile trec de un anumit prag.
Ministerul Finanțelor a propus folosirea unui preț de referință de 60 de dolari per baril de țiței și o producție zilnică de 9,5 milioane de barili drept parametri.
„Prețul de bază al petrolului și producția de petrol ni se par prea ridicate în noile reguli bugetare modificate”, afirmă Banca Centrală a Rusiei într-un raport.
Anterioara regulă bugetară a fost suspendată după ce statele occidentale au impus sancțiuni dure din cauza „operațiunii militare speciale” declanșate de Vladimir Putin pe 24 februarie. Aceasta prevedea ca veniturile din exporturile de petrol să fie transferate începând de la prețul de 40 de dolari per baril, cu o creștere anuală de 2%.
Banca Centrală de la Moscova afirmă că folosirea acestor estimări prea optimiste ale ministerului Finanțelor ar putea periclita construirea unui buget consolidat.
Perspective deloc încurajatoare pentru exporturile de petrol ale Rusiei
Neînțelegerile dintre oficialii ruși responsabili de economia țării vin în contextul în care Moscova a redus deja cu până la 30% prețurile la petrolul pe care îl oferă spre export țărilor din Asia, unde încearcă să își redirecționeze vânzările după ce Uniunea Europeană a impus un embargo asupra petrolului rusesc la începutul lunii iunie.
O altă îngrijorare pentru oficialii de la Moscova o reprezintă perspectiva ridicării sancțiunilor occidentale împotriva Iranului, guvernul de la Teheran făcând deja planuri să înlocuiască Rusia pe piața europeană în ceea ce privește furnizarea de petrol.
Turcia, care nu s-a aliniat sancțiunilor impuse de UE împotriva Rusiei, și-a dublat importurile de petrol rusesc de la începutul acestui an, însă acum ar putea avea o alternativă mai profitabilă la granița sa de est.
Ankara și-a sporit importurile de petrol rusesc la peste 200.000 de barili pe zi, comparativ cu doar 98.000 de barili în același interval de timp din 2021.
Urmărește ultimele evoluții din a 184-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.