Sari direct la conținut

Banca Centrala Europeana a creat multe asteptari, poate prea multe – analiza AFP

HotNews.ro

Asteptarile create de presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, privind o actiune de anvergura pentru salvarea zonei euro ar putea fi dezamagite joi, apreciaza analistii, care se asteapta in continuare la saptamani intregi de tergiversari, scrie AFP.

Draghi este asteptat sa dezvaluie, in cadrul reuniunii consiliului de guvernatori ai BCE, contururile unui nou plan de rascumparare de obligatiuni publice pe piata secundara, promis la inceputul lunii august in fata majorarii costurilor de imprumut ale unor tari precum Spania si Italia, a 4-a si a 3-a economie europeana.

BCE „poate intreprinde operatiuni pe piata obligatiunilor de o talie adecvata pentru a-si atinge obiectivele”, declarase acesta, in 2 august, adaugand ca institutia monetara din Frankfurt (vest) este pregatita sa intreprinda totul pentru a asigura viabilitatea zonei euro. Pietele asteapta acum ca el sa precizeze pana unde este dispusa BCE sa mearga.

Dar, in fata puternicei rezistente a bancii centrale germane, care a trecut la ofensiva pe calea presei, au aparut si indoielile, alimentand astfel febrilitatea investitorilor.

„Cei care asteapta detalii explicite risca sa fie dezamagiti”, crede Marco Valli, economist sef pentru zona euro la UniCredit.

Potrivit acestuia, Draghi „va ramane vag” si va repeta mesajul de luna trecuta, iar acest lucru va avea un efect invers celui dorit, respectiv o volatilitate crescuta pe pietele financiare, o noua crestere pentru primele de risc solicitate statelor celor mai fragile si o moneda unica atacata.

„Daca anunturile sunt amanate, exista o probabilitate puternica de afectare a dinamicii pietei”, afirma si Hiromichi Shirakawa, de la Credit Suisse.

Un analist de la Goldman Sachs si-a avertizat deja clientii fata de vanzari masive si i-a sfatuit sa-si protejeze rapid pozitiile, potrivit unei informatii publicate pe site-ul CNBC.

Programul de rascumparare a datoriei publice de catre BCE (denumit SMP) a fost lansat in mai 2010, in cadrul primei crize grecesti. Reticenta initial, institutia s-a lasat in cele din urma convinsa de liderii politici europeni de necesitatea acestei interventii.

Dar, de atunci, programul nu a fost aplicat decat punctual, BCE avand grija sa sublinieze ca este temporar si limitat ca valoare.

BCE se confrunta in special cu criticile repetate ale Bundesbank, care vede in aceasta operatiune o metoda ocolita de a finanta statele, ceea ce este interzis prin statut, si o amenintare pentru inflatie, in conditiile in care mandatul BCE este sa asigure stabilitatea preturilor prin intermediul politicii monetare.

Aceste doua fapte pot afecta eficienta sa, spun economistii.

In acest timp, Jens Weidmann, presedintele Bundesbank, pare izolat in cadrul consiliului guvernatorilor, care numara 23 de membri: cei 17 sefi de banci centrale din zona euro, la care se adauga sase membri ai directoratului. In afara de german, toti sunt de acord pentru relansarea rascumpararilor de obligatiuni, stopate de sase luni, afirma marti cotidianul olandez Het Financieele Dagblad.

Paul Donovan, de la UBS, crede ca, daca pietele nu ar trebui sa se astepte la anunturi foarte tari din partea lui Draghi, acesta nu doreste nici sa le vada „foarte dezamagite” si le va oferi „ceva de ros” pana cand va putea sa faca mai multe. Respectiv cel putin cateva saptamani, pana la o noua reuniune a Eurogrup si cererea formala de ajutor a Spaniei catre fondurile europene de salvare, conditie pusa de BCE pentru a interveni.

Luni, intr-o intalnire cu usile inchise la Parlamentul European, Draghi precizase ca, in opinia sa, rascumpararea de datorii pe termen mediu (mai putin de trei ani) de pe piata secundara nu presupune emiterea de moneda, potrivit unui eurodeputat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro