Sari direct la conținut

Bancile: Este prematur sa masuram impactul masurilor de austeritate. Vor fi efecte si bune si rele

HotNews.ro

Bancherii isi refac calculele privitoare la evolutia economiei locale dupa ce Guvernul a anuntat pachetul de masuri de austeritate. Ei spun ca asteapta asumarea masurilor in Parlament pentru a putea sa isi refaca mai cu rigoare “masuratorile”, dar ca in aceasta faza, impactul consta intr-o crestere a creditelor neperformante, o prelungire a contractiei economice dar si intr-o inflatie mai redusa si in reducerea deficitului comercial.

“Indiferent cine ar fi fost la Guvern acestea sunt masuri care erau urgente inca de acum 4-5 ani. “Acesta este costul amanarii reformelor, a declarat vicepresedintele unei banci comerciale pentru HotNews.ro.

  • Intreaga Europa e in criza, doar ca pe noi ne-a gasit mai nepregatiti decat pe altii

Problema nu este insa doar in Romania. Intreaga Europa e in criza, dar pe noi ne-a prins foarte nepregatiti. Stiti vorba aceea: atunci cand apele coboara, se vede cine inoata imbracat si cine gol. Una peste alta, efectele masurilor vizate de Guvern nu sunt in masura sa aduca economia pe plus in acest an. Probabil ca impactul in economia reala va fi mai puternic decat cel estimat, in sensul cresterii presiunii pe reluarea cresterii economice. In plus, teama cea mai mare este ca marirea TVA si/sau a cotei unice sa se aplice mai din toamna incolo”, a mai spus bancherul citat.

  • Salariile mai mici ar putea reduce inflatia

Reprezentantii altei banci spun ca singura parte buna este ca inflatia ar putea scadea. „Deocamdata nu putem face estimari riguroase intrucat nu se stie exact ceea ce va urma. Vor renunta la unele masuri? Asteptam niste documente oficiale si abia pe urma vom putea spune mai precis care va fi impactul real”, se arata in raportul unei banci comerciale. In privinta inflatiei, preturile vor fi trase in directii opuse de doua forte. CORE3, (care exclude preturile de consum la legume, fructe, oua, combustibili, tutun si alcool, dar si produsele ale caror preturi sunt reglementate) ar putea creste. Pe de alta parte, scaderea salariilor si pensiilor sprijina scaderea inflatiei”, se mai arata in raportul citat.

In functie de cum va evolua componenta CORE3, BNR ar putea reduce dobanda cheie cu 0,25 puncte de baza in iunie sau dimpotriva, ar putea sa o mentina, cu toate implicatiile care decurg de aici. Alti bancheri spun ca lipsa de predictibilitate si confuzia cu care Guvernul actioneaza produce deservicii sistemului bancar.

  • Licitatia de obligatiuni de ieri s-a dovedit o surpriza

„Sigur ca functionarii publici vor fi afectati prin scaderea venitului disponibil. Probabil vom asista la defaulturi, dar nu de mare anvergura. Avand salarii mici pe cartea de munca, nici imprumuturile nu au fost mari decat poate cu cateva exceptii. Sumele care se vehiculeaza prin unele ziare sunt insa mult umflate. Nu creditele bugetarilor ne incurajeaza ci strangularea consumului. Cand un milion de oameni isi reduc cheltuielile, asta afecteaza nivelul productiei. Unele firme isi vor ajusta productia, iar efectul se va propaga in economie. Prin asta, si sistemul bancar va avea de suferit si probabil vom vedea ajustari in ceea ce ne priveste”, a declarat pentru HotNews, economistul sef al unei banci din top5.

Un alt vicepresedinte a confirmat ca pericolul este legat de contractia economica. „Se taie de peste tot. Se blocheaza investitii, avem clienti care derulau afaceri cu Statul si pe care urma sa ii finantam dar care au renuntat la afacere. In plus, unii suspecteaza Finantele ca actioneaza prin intermediul bancilor de stat pentru a-si cumpara propriile titluri emise”, a mai spus bancherul citat.

„Licitatia de obligatiuni de ieri s-a dovedit o surpriza deoarece MF a reusit sa emita suma anuntata la un randament mai scazut decat la ultima licitatie similara. Ne-a surprins cererea mare la acest randament deoarece piata secundara-s-a deteriorat in ultimele saptamani, MF respingand toate ofertele la ultimele doua licitatii de titluri cu scadenta la 3 ani, respectiv 5 ani, iar acestea din urma puteau fi cumparate de pe piata secundara la un randament de aproximativ 7,5%. Se poate ca acest nivel ridicat al cererii sa fi venit de la fonduri de pensii sau de la alte institutii financiare ce investesc in active pe termen lung, dar adeptii teoriei conspiratiei ar putea crede ca institutiile financiare docile s-au aflat in spatele acestei cereri”, spun reprezentantii unei banci.

  • Totul depinde de cum va raspunde economia reala la masurile Guvernului

Taierile din salarii si pensii care isi vor face efecte in lunile care urmeaza vor accentua scaderea economica. Exista opinii potrivit carora aceste taieri vor opera doar pentru 2010, urmand ca din 2011 sa se revina la actualele niveluri. In acest caz, recesiunea ar putea continua pana la mijlocul anului viitor. Pentru finele lui 2011 e posibil sa inregistram o crestere economica de 1,5%, dar acest lucru este in functie de cum va raspunde economia la masurile Guvernului.

Alte efecte ar putea consta in reducerea intrarilor de fluxuri financiare, dar si intr-o reducere a deficitului comercial care ar putea reveni la nivelul primelor luni din an dupa ce importurile facute cu ocazia Pastilor a adancit temporar nivelul acestui indicator. „Leul va fi in continuare vulnerabil si probabil ca vom asista la o sustinere a cursului de catre banca centrala.

Un punct limita de toleranta de catre BNR ar putea fi nivelul de 4,2 lei/euro, dar nu este exclus ca presiuni suplimentare datorate pachetului de masuri guvernamentale sa se deprecieze mai consistent”, se mai arata in raportul unei banci comerciale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro