Sari direct la conținut

Bancile grecesti evalueaza ca mic riscul de default al Greciei. Provizioane de 16-24% fata de 50% cat ar cere piata

HotNews.ro

Bancile grecesti au publicat rapoartele pe trimestrul 2. Alpha Bank, National Bank of Greece si EFG au raportat profit operational. Minuscul, dar pe profit, scrie Emil Stoica pe blogul Jeopardy.

In acelasi timp, ca si celelalte banci europene, bancile grecesti au creat provizioane pentru riscul de default al Greciei, dupa cum urmeaza:

– Alpha Bank: 24%

– National Bank of Greece: 18%

– EFG: 16.6%

Pentru acelasi risk de default, conform FT, bancile britanice au utilizat metoda de evaluare dictata de pretul pe piata si au considerat un provizion de 50-53%, bancile germane 40% iar cele frantuzesti intre 21% si 40%.

In mod clar avem de-a face cu acelasi risc insa interpretat diferit de banci si de auditori.

Exista doua metode de evaluare a riscului: pretul dat de piata (ceea ce se traduce intr-un provizion de 50%) iar in cazul in care nu exista o piata pentru instrumente financiare, firmele trebuie sa-si construiasa propriul model. Cu exceptia bancilor britanice, se pare ca toate celelalte banci au considerat ca nu exista o piata pentru obligatiunile grecesti si, ca atare, si-au creat propriul model.

IASB, adica asociatia internationala a contabililor (care emite, printre altele, normele de evaluare) s-a aratat nemultumita de neconcordante si a trimis, iritata, o scrisoare autoritatilor bancare europene prin care le comunica faptul ca bancile europene trebuie sa foloseasca metoda de evaluare a pretului dat de piata. Iar acest procent azi este de 50%. Sa ne asteptam asadar la pierderi suplimentare in bilanturile bancilor care detin obligatiuni ale Greciei.

Comenteaza pe blogul Jeopardy.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro