Bancnote false, aruncate pe piata din Transilvania si Banat
O retea de falsificatori de bani si documente a fost anihilata de politistii de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Alba Iulia, in urma unei operatiuni complexe din care nu au lipsit perchezitiile si activitatile de filaj.
Mai multi tineri care se foloseau de identitati duble au fost retinuti si acuzati ca au produs si raspandit bancnote romanesti si valuta pe teritoriul mai multor judete.
Anchetatorii sunt siguri ca mai multe bancnote false sunt in circulatie in Alba si in judetele vecine. Operatiunea de prindere a falsificatorilor, la care au participat lucratorii BCCO Alba Iulia, cei ai Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Sibiu si agentii de la Biroul de Politie Rutiera Sebes, a fost coordonata de procurorii DIICOT – serviciul teritorial Alba Iulia.
Un autoturism marca Ford Focus, cu numere de Timis, a fost oprit, sambata, in trafic, la intrarea in Sebes (judetul Alba). In masina se aflau Ilie Mateoiu, Sorin Ovidiu Sabau, Emil Stamin si Diana Nicoleta Cerat, toti patru identificandu-se cu documente vizibil contrafacute, dar pe care erau aplicate fotografiile lor.
Potrivit sefului BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, la perchezitiile asupra lor si a masinii au fost gasite 34 de bancnote de un milion de lei vechi, 13 de 100 de euro si 15 bancnote de 50 de euro fiecare, toate false. Potrivit aceleiasi surse, cei patru au plasat bani falsi pe raza mai multor judete, din Timis pana in Cluj, Sibiu, Prahova si Craiova.
Anchetatorii sunt siguri ca cea mai mare parte a bancnotelor falsificate se afla inca pe piata, insa nu au putut preciza despre cati bani este vorba.
Masini inchiriate pe acte false
Cei patru membri ai gruparii au inchiriat, potrivit politistilor, cu acte false, masini de la firme de genul „Rent a car”. Este vorba despre Renault Megane negru si un Ford Fiesta cu care acestia se plimbau intre orasele in care aveau „treaba”. Totodata, oamenii legii au descoperit ca „baza” se afla intr-o locuinta inchiriata din Timisoara.
Politistii de la Crima Organizata din Timisoara au fost alertati si au pazit locuinta respectiva pana cand colegii lor de la Alba au ajuns pentru perchezitie.
In urma acestei actiuni, de acolo au fost ridicate tehnica si materiale utilizate la contrafaceri: hartie, vopsele, markere etc.), precum si 64 de bancnote posibil false de 50, 100 si 200 de euro, dar si bancnote romanesti si 15 coli de hartie autoadezive, avand imprimate pe o parte valoarea de un milion de lei vechi.
Tot de acolo anchetatorii au descoperit si 25 de coli de fax reprezentand copii ale unor acte de identitate, dar si stampile contrafacute ale unor institutii publice. Potrivit lui Traian Berbeceanu, cei patru se foloseau de identitati false, cu toate ca datele din documentele lor erau reale.
Acestia dadeau anunturi de angajare pentru diferite posturi pentru care anuntau un salariu bun, dupa care solicitau copii ale documentelor de identitate.
Asa faceau rost de seria si numarul actelor, CNP si alte date pe care le foloseau ulterior. Anchetatorii au lansat si ipoteza ca cei patru inchiriau apartamente pe care ulterior le vindeau in baza unor acte false. De altfel, la locuinta din Timisoara au fost descoperite inclusiv extrase CF contrafacute.
Inculpatii au fost retinuti pentru 29 de zile si risca o pedeapsa cu inchisoarea de pana la 20 de ani.