Sari direct la conținut

Barbatii si femeile reactioneaza diferit la stres

MedLive.ro

Varsta si sexul joaca un rol important in modul in care oamenii raspund la stres, indica un studiu recent, citat de ScienceDaily. “Femeile care sunt mai defensive sunt mai predispuse la afectiuni cardiovasculare, ca si barbatii in varsta cu o atitudine mai putin defensiva”, a declarat Bianca D’Antono, profesor la departamentul de psihiatrie al Universitatii Montreal si cercetator la Montreal Heart Institute.

Cercetarea, publicata in Psychophysiology, a fost realizata pe persoane cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani si coordonata de oamenii de stiinta de la Universitatea Montreal si Montreal Heart Institute, in colaborare cu Université du Québec à Montréal si McGill University.

Defensiva este o trasatura caracterizata de evitarea, negarea sau respingerea informatiilor percepute ca amenintatoare. In cazul femeilor, reactiile de aparare la criticile celor din jur sau la amenintarile aduse respectului de sine se traduc in termeni medicali prin hipertensiune arteriala si cresterea frecventei cardiace. Din contra, in cazul barbatilor in varsta, hipertensiunea arteriala poate fi provocata de nivelul scazut al reactiilor defensive.

La studiu au participat 81 de barbati si 118 femei fara probleme medicale. Potrivit doctorului Jean Claude Tardif, de la Universitatea Montreal, raspunsul psihologic la factorii de stres al femeilor si al barbatilor in varsta este asociat cu dorinta acestora de a-si mentine respectul de sine si legaturile sociale.

“Sentimentul de apartenenta este una din nevoile umane de baza”, a explicat D’Antono. “Descoperirile noastre sugereaza ca socializarea este innascuta si ca apartenenta la un grup social a contribuit la supravietuirea stramosilor nostri. In prezent, este posibil ca majoritatea oamenilor sa priveasca excluderea sociala ca o amenintare asupra existentei lor. O reactie puternic defensiva este utila pentru a-si mentine stima de sine in fata potentialelor amenintari”.

In cadrul experimentului, participantii au avut de indeplinit patru sarcini care implicau niveluri diferite de stres. Prima sarcina era aceea de a citi un text neutru despre geografia Antarcticii in fata unei persoane de acelasi sex. Urmatoarele doua sarcini implicau doua jocuri de rol, in care participantii trebuiau sa urmeze un scenariu in care interpretau uneori personaje placute, uneori agresive. Ultima proba implica o dezbatere fara scenariu pe tema avortului.

In timpul celor patru sesiuni de lucru, participantilor li s-a masurat tensiunea arteriala si nivelul cortizolului (hormonul stresului) din saliva. Rezultatele au demonstrat ca femeile au un risc crescut de boli cardiovasulare, dereglari ale sistemului imunitar si tulburari endocrine determinate de nivelul de stres. Explicatia tine si de sensibilitatea emotionala mai mare a femeilor, dar si de o constitutie fizica mai fragila.

In plus, stresul psihologic este mai mare la femei, pentru ca efectul negativ pe care il au emotiile asupra psihicului lor are un impact mai mare decat in cazul barbatilor, care au o abordare mult mai pragmatica a situatiilor stresante si o “robustete mentala” nativa, cu exceptia cazurilor patologice.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro