Sari direct la conținut

Bărbatul care l-a împușcat pe premierului Slovaciei, Robert Fico, va fi judecat pentru atac terorist, în loc de tentativă de omor

HotNews.ro
Robert Fico, premierul Slovaciei, Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia
Robert Fico, premierul Slovaciei, Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Autorităţile slovace au reîncadrat tentativa de asasinat împotriva prim-ministrului Robert Fico şi o vor investiga acum drept atac terorist, au anunțat procurorii, potrivit News.ro, care citează AFP.

Scriitorul Juraj Cintula (71 de ani), suspectul arestat pentru atacul asupra premierului slovac, a fost acuzat inițial de tentativă de omor cu premeditare. 

„L-am informat astăzi pe suspect că este vorba acum de o infracţiune deosebit de gravă, atac terorist”, a declarat, pentru AFP, Zuzana Drobova, purtătoarea de cuvânt a Parchetului.

În urmă cu câteva zile, Robert Kaliňák, vicepremierul Slovaciei, a făcut declarații despre starea de sănătate a lui Robert Fico. „Starea sănătăţii sale este încă departe de a fi ideală. El este în continuare foarte instabil”, a spus atunci Robert Kaliňák. 

Premierul Robert Fico a fost împușcat de patru ori pe 15 mai, la încheierea unei ședințe a Consiliului de Miniștri. După atac, el a suferit două operaţii complicate şi a fost transferat apoi în Bratislava, pentru a fi tratat la domiciliu.

Acesta a fost supus imediat unei intervenţii chirurgicale de cinci ore, în vederea îngrijirii rănilor multiple, urmată de altă operaţie, de două ore, două zile mai târziu, în vederea scoaterii ţesutului mort din răni.

Juraj Cintula, bărbatul acuzat de tentativa de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico, a fost anterior apropiat de grupul pro-rus Slovenskí Branci (Recruții slovaci), după cum relata presa slovacă la momentul atacului. El a fost imediat imoblizat și arestat preventiv de forțele de ordine.

Cintula deținea arma în mod legal, iar fiul său a declarat la momentul respectiv, pentru publicația slovacă Aktuality, că nu își poate explica incidentul și că tatăl său nu avea probleme psihice și nu a menționat vreodată că ar avea intenții violente la adresa vreunui politician.

INTERVIURILE HotNews.ro