Sari direct la conținut

Basescu va cere UE sa accelereze implementarea proiectului ELI, cel mai mare laser din lume, in care Romania are un rol esential

HotNews.ro
Foto de proiect ELI-NP Magurele, Foto: ELI-NP.ro
Foto de proiect ELI-NP Magurele, Foto: ELI-NP.ro

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca va discuta vineri la Bruxelles despre „accelerarea procedurilor de aprobare” a proiectului celui mai puternic laser din lume, European Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), care va fi construit la Magurele. „Un subiect de interes particular e legat de finantarea proiectului de cercetare ELI, abrevierea de la Extreme Light Infrastructure, derulat de Institutul de Fizica Nucleara de la Magurele”, a afirmat Basescu in cadrul unei declaratii sustinute la Cotroceni.

Maine o sa fac o vizita de lucru la Bruxelles, avand intalniri cu presedintele Consiliului European, van Rompuy, cu presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, si cu comisarul pentru justitie Viviane Reding. (…) Un subiect de interes particular e legat de finantarea proiectului de cercetare ELI, abrevierea de la Extreme Light Infrastructure, derulat de Institutul de Fizica Nucleara de la Magurele. Pentru noi e de interes accelerarea procedurilor de aprobare a acestui proiect„, a declarat presedintele Traian Basescu.

Foto proiect – Simulare cladirea ELI-NP din MagureleSursa foto: Eli-np.ro

In februarie 2012, proiectul ELI-NP a fost declarat admisibil de Comisia Europeana. Daniel Funeriu, fostul ministru al Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca aceasta este ultima etapa pe care proiectul o are de parcurs inainte de a obtine semnatura finala a Comisiei Europene pe decizia de aprobare a proiectului, pentru a fi inceputa construirea laserului din fonduri europene nerambursabile.

Proiectul va costa 1,5 miliarde de lei (aproximativ 350 de milioane de euro), se arata in hotararea de guvern prin care s-au aprobat indicatorii economici pentru investitie. Finantarea constructiei de la Magurele „se face din fonduri externe nerambursabile, alocate de Comisia Europeana (…), si de la bugetul de stat”. Contributia de la bugetul de stat va fi de circa 20%.

Constructia va avea o suprafata de peste 68.000 de metri patrati, va avea subsol, parter si 5 etaje. Durata de realizare a investitiei este de 55 de luni.

Foto proiect – Simulare cladirea ELI-NP din MagureleSursa foto: Eli-np.ro

Este probabil „cel mai mare proiect de cercetare pe care Romania l-a avut vreodata”, a declarat Daniel Funeriu.

Pe scurt, etapele parcurse pana acum de ELI-NP:

  • Decembrie 2009 – Consiliul celor 27 de ministri ai cercetarii din Uniunea Europeana a aprobat declaratia prin care Romania, Cehia si Ungaria se angajeaza sa construiasca impreuna infrastructura pan-europeana de cercetare ELI pentru realizarea celui mai puternic laser din istorie
  • Decembrie 2010 – Guvernul a adoptat o nota privind construirea la Magurele, in judetul Ilfov, a facilitatii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics pentru cercetari in domeniul laserelor si a fizicii nucleare din cadrul infrastructurii europene de cercetare dedicata luminii extreme
  • Ianuarie 2011 –  proiectul a fost trimis spre evaluare in JASPERS

JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) este „o unitate inventata de Comisia Europeana, finantata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), sa evalueze proiectele inainte sa fie depuse la Comisia Europeana” – Nicolae Zamfir

Foto proiect – Simulare cladirea ELI-NP din MagureleSursa foto: Eli-np.ro

Profesorul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” si managerul proiectului ELI in Romania, explica in iunie anul trecut pentru HotNews.ro ca proiectul romanesc este limitat de doi factori: fondurile structurale din aceasta etapa trebuie cheltuite pana in decembrie 2015, iar „tot ceea ce implica aceste instrumente, laserul si fasciculele gamma, nu poate fi cumparat de pe raft. Nu exista nimic facut, trebuie gandit si conceput. Iar timpul pe care il apreciaza fizicienii ca fiind necesar pentru a dezvolta aceste instrumente este de cel putin trei ani si jumatate„.

Ce este ELI

Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect paneuropean de cercetare stiintifica initiat in 2005, in cadrul caruia 13 tari europene colaboreaza pentru construirea celui mai puternic laser din lume. Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere. Este vorba despre trei proiecte complementare, fiecare tara urmand sa realizeze cercetari in ceea ce priveste lumina de mare intensitate, fiecare insa intr-un anumit domeniu de studiu. ELI-NP, complexul care se va construi la Magurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma.

Foto proiect – Simulare cladirea ELI-NP din MagureleSursa foto: Eli-np.ro

Dintre cei trei piloni ai proiectului ELI, pilonul a carui constructie revine Romaniei, ELI – NUCLEAR PHYSICS (ELI-NP), este cel mai complex. ELI-NP se va construi in orasul Magurele, la Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”. Prin acest proiect, in colaborare cu Cehia si Ungaria, Romania va dezvolta cel mai puternic laser din istorie si va dezvolta tehnologii superioare celor ale Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN – European Organization for Nuclear Research), potrivit Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro